Как да си изсушите домати вкъщи

Разберете как да си изсушите домати вкъщи

© iStock.com

Мнозина вече оценяват предимствата на сушените домати пред традиционно консервираните. Пропити със зехтин и ароматни зелени подправки, те са истински подарък от слънчева Италия. Пикантният им, леко солен вкус със сладка нотка е способен да превърне обикновения сандвич, пастата или пицата в деликатес за гурмани.

Така консервирани, през зимата те са прекрасна възможност да приготвите с тях не само песто и брускети, но и плънки за кишове и всякакви запеканки. Въпрос на кулинарно въображение е и да подправите със сушени домати например пилешко филе или да ги комбинирате с шунка и бекон.

Предлагаме ви да усвоите умението да си приготвяте у дома сушени домати. Разкошната рецепта ще помогне на финансите ви и ще повиши нивото на вашето кулинарно майсторство поне с няколко пункта.

  • Изберете подходящия сорт домати

При всичката ни любов към доматите „Биволско сърце“ или към чаровните дребосъчета – чери доматите, трябва да ви кажем, че те не са подходящи, тъй като съдържат много течност. Идеалните за случая са твърдите, но добре узрели продълговати домати за консервиране. Преди употреба непременно ги измийте и подсушете. Нарежете ги на 3 еднакви части, за да се изсушат равномерно. Преди това ги посолете леко и притиснете внимателно така, че пуснат излишната влага.

  • Правилното сушене

Наредете резените върху скарата на фурната, а не в тавичка. Така горещият въздух ще ги обгръща от всички страни без да ги вари в собствения им сок и да губи от сладостта им.

  • Изберете варианта на консервиране

Когато доматите ви са готови, може да ги съхраните в херметично затваряща се кутия или в буркан със зехтин и зелени подправки. Ако вторият вариант ви е на сърце, пригответе си проверената от поколения италианци комбинация от риган, чесън и босилек.