Пао де кеджо - бразилски хлебчета без глутен

Нежният и ароматен бразилски хляб със сирене пао де кеджо се харесва на всички, които го опитат, а романтици сред кулинарите дори го сравняват с целувката на девойка. 

Нежният и ароматен бразилски хляб със сирене пао де кеджо се харесва на всички, които го опитат, а романтици сред кулинарите дори го сравняват с целувката на девойка. Рецептата за направата му е известна от XVIII в., а за негови откриватели се смятат жителите на бразилския щат Минас-Жерайс. 

Днес той се продава във всяка пекарна, но опитните домакини знаят как да го приготвят и у дома. Вече 40 години в страната, а и в света съществува верига ресторанти, които ги произвеждат. Бразилците ги изнасят дори замразени за Европа, Япония и Америка. 

Характерното е, че пао де кеджо се меси с брашно от тапиока - безглутеново нишесте с ниско съдържание на протеин, извличано от корена на маниока. Някои обаче го заместват с оризово брашно. Готовото тесто, разделено на топки, може да се сложи върху хартия за печене и да се замрази. Щом топките станат твърди, се преместват в плик и се пазят във фризера. 

Пао де кеджо се поднася винаги току-изпечен и топъл.

Пао де Кеджо

(бразилски хляб със сирене)

8 лв

40 мин

4 порции

1 ч. ч. прясно мляко

1 ч. л. сол или на вкус

100 мл зехтин

2 и 1/2 ч. ч. брашно от тапиока (или оризово)

1 ч. ч. настъргано твърдо сирене (чедър или пармезан)

3 яйца

1. Кипнете млякото със зехтина и солта. Дръпнете го настрана от котлона и на малки порции добавете брашното, като разбърквате постоянно до получаването на еднородна смес.

2. Сипете сиренето, разбъркайте и добавете яйцата. Разбърквайте до еднородност.

3. От готовото тесто оформете топки. Дори да не са идеално оформени, по време на печенето те ще станат кръгли и красиви.

4. Наредете ги в намаслена тавичка на разстояние една от друга – докато се пекат, ще се увеличат двойно.

5. Загрейте фурната до 200 градуса и изпечете в нея хлебчетата около 20-30 минути до появата на леко зачервена коричка.

Не отваряйте вратичката на фурната по време на печенето!

Сподели с приятели