Соеви продукти - вредни ли са за здравето?

Соевите продукти, които много от привържениците на здравословното хранене използват като заместител на месото и кравето мляко...

© iStock.com

Соевите продукти, които много от привържениците на здравословното хранене използват като заместител на месото и кравето мляко, могат сериозно да увредят здравето, пише „Health.News”.

Френски учени са изследвали 55 соеви продукта, включително десерти, сосове и напитки, и са установили, че в соята се съдържа високо количество фитоестроген, който влияе на хормоните. В някои случаи това може да провокира онкологични заболявания.

В соята се крият и опасни хербициди, с които се пръска растението. Тези вещества са определени като „възможно канцерогенни”.

 Козето мляко - еликсир за здрави нерви, чисти дробове и силен имунитет

Козето мляко - еликсир за здрави нерви, чисти дробове и силен имунитет

Козето мляко е класифицирано като една от най-здравословните храни в света поради многобройните си лечебни свойства.

Соята съдържа елементи, които намаляват усвояването на калций, желязо, цинк, магнезий и протеини. Освен това блокират синтеза на хормоните на щитовидната жлеза и могат да предизвикат хипотиреоидизъм и онкологични заболявания.

По-рано учени от университета „Тафт” в САЩ установиха, че онкологичните заболявания често възникват заради небалансирани диети, в които присъства прекалено много преработено месо и захар и няма достатъчно зърнени култури, плодове, зеленчуци и млечни продукти.