рецепта

Шоколадови трюфели с бял и тъмен шоколад

Шоколадови трюфели с бял и тъмен шоколад

Рецептата е изпратена от Дарина Николова от Варна
5 5 1

Шоколад

Подготовка: 30 мин.

Порции: 10-14

Българска

Рецептата "Шоколадови трюфели с бял и тъмен шоколад " беше добавена на

Добави коментар

за сладката смес

Трюфели с тъмен шоколад
* 200 г тъмен шоколад с поне 50% какао
* 120 мл млечна сметана /или растителна/
* 20 г краве масло
* по желание 2-3 с.л. уиски, + 1-2 ликьор кафе, или 1 ч.л. нес кафе
* натурално какао за овалване на трюфелите
Трюфели с бял шоколад
* 200 г бял шоколад
* 50 мл млечна сметана
* 60 г краве масло
* 1/2 ампула ванилия
* 10 г кокосови стърготини
* за овалване кокосови стърготини

Шоколадът се начупва в купа.

Маслото и сметаната се смесват, загряват се за секунди в микровълновата, след което със сместа се залива шоколадът и се разбърква до получаване на хомогенна смес. По желание може да се добави алкохол - уиски, кафе ликьор, или аромати като канела, нес кафе. Разбърква се отново и сместа се оставя в хладилник да стегне (за около 2 часа).

При оформяне на бонбоните предпочитам изваждайки купата с шоколадовата смес от хладилника, да я поставя в друга купа с много малко вода на дъното и лед. Целта е сместа да не се втечни на стайна температура и да мога да оформя добре бонбоните.

Загребва се с лъжичка от шоколадовата смес, оформя се с ръце набързо на топче, овалва се в натурално какао и бонбоните се подреждат в кутия или сервизна чиния.

А ако ще са с шоколадово покритие, действа се по описания по-горе начин, като първо се подреждат върху хартия за печене, докато се стегне шоколадът.

Бонбоните се съхраняват в хладилник. По-вкусни са охладени. Но и на стайна температура се държат прилично и не омекват много. Също са вкусни за хапване.

Ако желаете, може след като оформите да потопите трюфелите в разтопен шоколад. На 100 г тъмен шоколад се добавя 30-40 г краве масло, разтопява се на водна баня. Оформените трюфели се потапят/овалват в шоколада с помощта на вилица, след което се преместват върху чиния или тавичка покрита с хартия за печене и се оставят да се охладят. Не е нужно да са в идеална форма.

Може след охлаждане да се преместят в хартиени капсули за бонбони. Ако решите да ги потопите в шоколад, оформете една идея по-малки по размер трюфели, тъй като след като се топнат в шоколада, ще станат в достатъчно голяма форма.

Може да потопите в тъмен шоколад, по описания по-горе метод, смесен с краве масло, или в чист разтопен бял шоколад и да поръсите със захарни декорации. Получават се чудесни бонбони

Сметаната и маслото се загряват за кратко в микровълновата. /Ако ползвате млечна сметана, внимавайте да не се пресече. Загрявайте за кратко./

Шоколадът се начупва в купа, добавя се ванилията. Залива се с горещата смес със сметана и масло и сместа се разбърква. Ако не е разтворен добре шоколадът, сложете купата за 20 секунди в микровълновата, извадете, отново разбъркайте, до получаване на хомогенна смес. Може да разтопите и на водна баня. Така няма опасност да прегори сместа.

Накрая се добавя кокос, разбърква се сместа и се оставя да стегне за около 2 часа в хладилник. Изважда се, с помощта на лъжичка се загребва от сместа, оформят се топчета и се овалват в кокос. Със сместа се работи много лесно и не е така лепкава като тази на трюфелите с тъмен шоколад.

Ако имате подходящ ликьор (бяла пина/я колада, кокосов ликьор, яйчен ликьор или друг любим, може да добавите 2-3 лъжици в сместа, но и без ликьор са много вкусни.

Също може да потопите бонбоните в разтопен бял шоколад или тъмен шоколад.

В случая показаните бонбони са:

* шоколадови трюфели с тъмен шоколад (50% какао), с уиски и кафе ликьор, оваляни в какао

* шоколадови трюфели с тъмен шоколад (50% какао), с нес кафе, оваляни в какао и една част в кокос

* шоколадови трюфели с бял шоколад, оваляни в кокос

* шоколадови трюфели с бял шоколад, потопени в тъмен шоколад и украсени със захарна декорация

От една доза с тъмен шоколад + ликьор и уиски, може да се получат около 25-30 малки трюфели. Зависи с каква големина ще бъдат направени. А с белия шоколад оваляни в кокос около 20 броя.


Бележки

Рецептата е изпратена от Дарина Николова от Варна