рецепта

Октопод с пикантно пюре от картофи

Октопод с пикантно пюре от картофи

Рецептата е от форума и е публикувана от gaby_s
1 5 1

Ястия от риба, охлюви и миди

Подготовка: 10 мин.

Готвене: 45 мин.

Порции: 4-6

Българска

Рецептата "Октопод с пикантно пюре от картофи" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

Картофи 500 г
1 малък октопод
едра морска сол
1/2 ч.л. сладък червен пипер и 1 ч.л. лют червен пипер
3-4 ск.чесън
зехтин

Измивам картофите много хубаво с четка и ги слагам в тенджера,без да ги беля/,да покрият дъното и./В Испания се продават специални картофи ,които се варят с октопод-леко червеникави /

Поръсвам ги с морска едра сол,около 1 ч.л. Наливам вода/250 мл.за 500 гр.октопод/,при мен около 1 литър и слагам на котлона да заври.

Идва ред на октопода.Внимателно слагам и него в тенджерата върху картофите…поръсвам и него със морска сол…След около 10 мин. изваждам октоподчето и го оставям да “почине”докато поизтине леко, за да не му падне кожата.

През това време намалям огъня до минимум…тази процедура повтарям още два пъти. Времето за готвене зависи от големината на октопода. При мен беше около 45 мин. Октоподът се сварява за същото време,за което се сваряват и картофите. Проверявайте с клечица месото,като гледате да не го преварите, да не стане жилаво.

Пипалата на октопода нарязвам на парчета ,всяко по 8 см. Разпределям ги по 3-4 върху фолио,като гледам рулцето,което ще се получи, да има равномерна ширина. Завивам рулцата във фолио,като ги притискам хубаво. Трябва да са стегнати.

Получените рулца охлаждам във фризера ,като внимавам да не замръзнат.

В 4-5 с.л. зехтин запържвам нарязан чесън-около 3-4 скилидки , 1 ч.л. лют червен пипер и 1/2 ч.л. сладък червен пипер и слагам веднага сварените картофи, предварително обелени. Започвам да бъркам,като едновременно с това мачкам картофите с вилица, докато получа пюре.

Отделям фолиото от рулцата и ги срязвам напречно на две. Сервирам ги с картофеното пюре.


Бележки

Рецептата е от форума и е публикувана от gaby_s