рецепта

Най-вкусната Френска селска торта със сладко от боровинки

Най-вкусната Френска селска торта със сладко от боровинки

Рецептата е от книгата "Вкуснотека с Ани Шакарян".
3.75 5 4

Торти

Подготовка: 180 мин.

Порции: 8-10

Българска

Рецептата "Най-вкусната Френска селска торта със сладко от боровинки" беше добавена на

Добави коментар

За блатовете:

яйце 1
кристална захар 150 г
прясно мляко 200 мл
течен мед 2 с.л.
сода 2 ч.л.
стопено, охладено масло 50 г
брашно 400 г

Продукти за крема:

цедено кисело мляко 1 л
кристална захар 1/2 ч.ч.
кората от един лимон
лимонов сок 2 с.л.
сладкарска сметана 70 мл
ванилии 2
1 буркан сладко от боровинки
орехи 200 г

1. За френсата торта разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка.

2. Разделете полученото тесто на 8 топки. Отделете 3 от тях настрана. Останалите 5 ще използваме, за да направим блатове за френската торта. Средно една топка да тежи около 110 г. Ако са по-малки, добавете малко тесто от резервните три топки.

3. Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземете кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете отново на плота и до разточете до желания диаметър.

4. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и печете 3-4 минути на 170 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 5 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете върху един блат ринга, фиксиран на 25 см, натиснете леко и изрежете точен кръг. Помогнете си с нож, ако е необходимо. По същия начин изрежете и останалите блатове, така че да получите идеално равни блатове за кръгла френска торта.

5. Внимателно прегледайте орехите да нямат черупки. Подредете ги в тава и ги запечете за 5 минути на 200 градуса, като разбърквате с лъжица. Това ще подсили аромата им. Охладете ги и ги смелете в блендер.

6. Сглобете тортата, като сложите първия блат върху подложка за торта или поднос. Стегнете го с ринга. Намажете с тънък пласт от крема. Поръсете с малко от печените, смлени орехи, след това покапете тук-там от сладкото с боровинки и леко го размажете. Не слагайте прекалено много.

7. Покрийте с втория блат. Отново намажете с крем, поръсете с орехи и покапете сладко. По същия начин и в тази хронология довършете останалите редове от френската торта. Завършете само с крем. Запазете малко за измазване отстрани. Приберете тортата за 2 часа да стегне в хладилник, след това внимателно прекарайте нож, по ръба на ринга и го отстранете.

8. Намажете френската торта с лек пласт крем отстрани. Поръсете обилно с орехи отгоре и по борда. Леко притиснете с ръце да полепнат. Приберете отново в хладилник за няколко часа, а най-добре за едно денонощие.


Бележки

Рецептата е от книгата "Вкуснотека с Ани Шакарян".