рецепта

Модерен козунак

Модерен козунак

Рецепта за Модерен козунака - интересна рецепта с престоял кръгъл козунак, който се пълни с вкусен пълнеж от Рикота и Маскарпоне.
5 5 1

Рецепти за козунаци

Подготовка: 20 мин.

Готвене: 100 мин.

Порции: 8-10

Българска

Рецептата "Модерен козунак" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

козунак 1 престоял голям кръгъл
500 г сирене “Рикота” (сирене „Крема“)
сирене „Маскарпоне“ 200 г
сушени плодове 100 г
пудра захар 100 г
белтък 1
3-4 капки лимонов сок
портокалов ликьор 4-5 с.л.

1. За рецептата "Модерен козунак" в дълбока купа се разбиват сиренето “Рикота” (сирене „Крема“), сиренето „Маскарпоне“ и пудрата захар.

2. Сушените плодове се нарязват на кубчета и се накисват в портокаловия ликьор. Престояват около един час в ликьора, отцеждат се и се прибавят към сирената.

3. Един белтък за рецептата "Модерен козунак" се разбива на сняг заедно с няколко капки лимонов сок. Добавя се лъжица по лъжица към сместа от сирена и плодове. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилника.

4. Една трета от горната част на козунака се отрязва и вътрешността му се издълбава с лъжица, като се оставят по три сантиметра дебелина отвсякъде.

5. Напръсква се с портокалов ликор за аромат и се напълва с готовата смес. Капачето на козунака също се напоява с малко портокалов ликьор и се захлупва.

6. Увива се във фолио и се оставя около два часа в хладилника. Преди сервиране по желание пълненият козунак се украсява с настърган бял шоколад и горски плодове, полети предварително в разтворен желатин, за да са по-лъскави.


Бележки

Рецепта за Модерен козунака - интересна рецепта с престоял кръгъл козунак, който се пълни с вкусен пълнеж от Рикота и Маскарпоне. Опитайте нашата рецепта и няма да съжалявате :-) Източник на рецептата и снимката сп. Кулинарен Журнал (4/2011 г).