рецепта

Млечна баница за Бабинден

Млечна баница за Бабинден

Рецепта за Млечна баница за Бабинден - рецепта за вкусна, млечна баница за Бабин ден - 21 януари.
1 5 1

Баници

Българска

Рецептата "Млечна баница за Бабинден" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

брашно 1 кг
вода 400 мл
сол 15 г
оцет 1 с.л.
олио 1 с.л.
масло 300 г
6 яйца
прясно мляко 1 л
грис 100 г
захар 300 г

1. За рецептата "Млечна баница за Бабинден" от брашното, водата, солта, оцетът и олиото се замесва тесто. От него се разточват 5-6 кори.

2. Всяка кора се намазва с масло и се слага върху другите. Нарязват се на парчета и се полуизпичат във фурна.

3. Прясното мляко се кипва и в него на струйка се сипват грисът и захарта. Дръпва се настрана и се добавят разбитите яйца.

4. Докато са още топли корите, наредени в тавичка, се поливат с млечната смес и баницата се изпича в умерена фурна, докато заливката се сгъсти.


Бележки

Рецепта за Млечна баница за Бабинден - рецепта за вкусна, млечна баница за Бабин ден - 21 януари. С този весел женски празник в миналото са почитали бабите, помагали при раждането. На сутринта те обикаляли къщите, в които са бабували, намазвали с мед челото на детето и залепвали червена вълна. Следвали благословиите: „Да си бяло и червено! Да бръмчиш като пчеличка! Да си сладко като медеца! Да се гоиш като прасенце!“. След това бабата посреща у дома си майките. Те й носят като дарове пита, баница, кокошка, бъклица с вино и кърпа с пари. Трапезата е богата и обсипана с вкуснотии. След веселбата качвали бабата на колесарка и я откарвали до реката, където я поливали с вода. Рецептата и снимката са заснети от сп. Кулинарен Журнал (1/2011 г).