Начало Рецепти Тестени изделия Баници

рецепта

Млечна баница за Бабинден

Кулинарен Журнал от

Рецепта за Млечна баница за Бабинден - рецепта за вкусна, млечна баница за Бабин ден - 21 януари.
1 5 1

Баници

Рецептата "Млечна баница за Бабинден" беше добавена на

Добави коментар

Приготвяне и продукти

Продукти

брашно 1 кг
вода 400 мл
сол 15 г
оцет 1 с.л.
олио 1 с.л.
масло 300 г
6 яйца
прясно мляко 1 л
грис 100 г
захар 300 г

Приготвяне

1. За рецептата "Млечна баница за Бабинден" от брашното, водата, солта, оцетът и олиото се замесва тесто. От него се разточват 5-6 кори.

2. Всяка кора се намазва с масло и се слага върху другите. Нарязват се на парчета и се полуизпичат във фурна.

3. Прясното мляко се кипва и в него на струйка се сипват грисът и захарта. Дръпва се настрана и се добавят разбитите яйца.

4. Докато са още топли корите, наредени в тавичка, се поливат с млечната смес и баницата се изпича в умерена фурна, докато заливката се сгъсти.

Бележки

Рецепта за Млечна баница за Бабинден - рецепта за вкусна, млечна баница за Бабин ден - 21 януари. С този весел женски празник в миналото са почитали бабите, помагали при раждането. На сутринта те обикаляли къщите, в които са бабували, намазвали с мед челото на детето и залепвали червена вълна. Следвали благословиите: „Да си бяло и червено! Да бръмчиш като пчеличка! Да си сладко като медеца! Да се гоиш като прасенце!“. След това бабата посреща у дома си майките. Те й носят като дарове пита, баница, кокошка, бъклица с вино и кърпа с пари. Трапезата е богата и обсипана с вкуснотии. След веселбата качвали бабата на колесарка и я откарвали до реката, където я поливали с вода. Рецептата и снимката са заснети от сп. Кулинарен Журнал (1/2011 г).

Баница за кумове (Ивановден)

Баница за кумове (Ивановден)

от Кулинарен Журнал

Лападник

Лападник

от Кулинарен Журнал

Лучник

Лучник

от Кулинарен Журнал

Свързани категории към рецепта "Млечна баница за Бабинден"
Рецепти Тестени изделия Баници :: Рецепти Празници БАБИНДЕН

Рецепта за готвене на Млечна баница за Бабинден - продукти, начин на приготвяне. Как да сготвим Млечна баница за Бабинден - изпробвана рецепта за вкусни резултати!

Сподели с приятели