рецепта

Козунак с екзотичен привкус

Козунак с екзотичен привкус

За да имате още по-вкусен и ароматен козунак, заменете бялата захар с кафява тръстикова захар Passiflora. Ще се изненадате от прекрасния ефект. Благодарение на деликатната обработка на захарната тръстика от далечния остров Мавриций, кафявата захар има нежен малцов вкус и неповторим аромат.

1 5 1

ВЕЛИКДЕН

Подготовка: 1 час и 20 мин мин.

Готвене: 60 мин (+ 2 ч за втасване) мин.

Порции: 6-8

Българска

Рецептата "Козунак с екзотичен привкус" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

мая 30 г
яйца 4
кафява тръстикова захар Passiflora 350 г
олио (мас) 300 мл
прясно мляко 200 мл
сол 1 щипка
лимон 1
брашнo колкото поеме
стафиди 150 г
ром 1-2 с. л.
филирани бадеми 50 г
яйце за намазване 1
кафява тръстикова захар Passiflora (за отгоре) 2-3 с. л.

  • Сложете стафидите да се киснат в малко ром.
  • Разбъркайте маята с млякото, 1 яйце, щипка сол, малко захар и брашно – до получаване на умерено гъста смес. Оставете да втасва.
  • Разбийте останалите яйца със захарта и мазнината. Добавете настъргана лимонова кора и смесете с втасалата смес. Прибавяйте брашно, докато получите тесто като за хляб. Оставете да втасва втори път.
  • Разделете тестото на 2 или 3 топки. Всяка топка разделете на три и оформете фитили, в които добавете отцедените от рома стафиди, и заплетете плитки.
  • Оформете 2-3 малки козунака, като ги сложете в малки тенджерки (покрити с хартия за печене), за да могат да се надигнат повече. Оставете да втасат трети път.
  • Намажете козунаците с разбито яйце (или разбит жълтък с малко прясно мляко). Наръсете отгоре захар и филирани бадеми. Печете на умерена фурна (170-180 градуса) 40 мин или до суха клечка. Следете да не загори – ако се наложи, намалете силата на фурната или покрийте с хартия за печене.