рецепта

Гръцка млечна баница

Гръцка млечна баница

Рецепта за Гръцка млечна баница - рецепта как да приготвим вкусна, гръцка млечна баница :-)
3 5 2

Гръцка кухня

Подготовка: 45 мин.

Готвене: 60 мин.

Порции: 6

Българска

Рецептата "Гръцка млечна баница" беше добавена на

1 коментар

Продукти

масло 1 ч. ч. разтопено
кори за баница 1 пакет

За плънката:

прясно мляко 1 л
грис 1 ч.ч.
яйца 2
захар 1 ч.ч.

За сиропа:

захар 3 ч.ч.
вода 3 ч.ч.
сокът на 1 лимон или 1 ванилия

1. За рецептата "Гръцка млечна баница" тава се намазва с масло. Всяка кора, поставена по единично, се намазва с масло, докато свършат половината от корите в пакета. Краищата им се оставят да висят отстрани на тавата.

2. За плънката млякото се кипва и на струйка се добавя грисът, като се разбърква постоянно. Яйцата и захарта се разбиват.

3. Щом грисът стане готов, в него на малки порции се прибавят яйцата и се разбърква постоянно до получаване на еднородна смес.

4. Полученият крем за рецептата "Гръцка млечна баница" се излива върху корите. Върху него се нареждат втората половина от корите, които поотделно се намазват с масло и краищата им се оставят да висят навън.

5. Оставените краища се завиват навътре към центъра и така се получава нещо като венче.

6. Преди да се постави във фурната, баницата се нарязва и се напръсква със студена вода. Пече се в умерена фурна около 30 минути.

7. Сиропът се приготвя, като се кипне водата и в нея се сложат захарта и лимоновият сок (или ванилията). Вари се около 5 минути.

8. Горещата баница се полива с горещ сироп и се оставя да престои една нощ, за да го попие.


Бележки

Рецепта за Гръцка млечна баница - рецепта как да приготвим вкусна, гръцка млечна баница :-) Рецептата и снимката са заснети от сп. Кулинарен Журнал (3/2011 г).