рецепта

Гратен с червен касис

Гратен с червен касис

Рецепта за Гратен с червен касис - рецепта за гратен с червен касис и лимонов мус. Поднесете го с малинов сироп и грозд червен касис.
5 5 1

Десерти с плодове

Българска

Рецептата "Гратен с червен касис" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

яйца 8
захар 160 г
прясно мляко 200 мл
сметана 100 г
лимонов сок 240 мл
желатин 2 г
червен касис 400 г

За безето:

вода 70 мл
захар 120 г
яйца 2

1. За безето във водата се сварява захарта до получаване на сироп. Белтъците се разбиват на въздушна пяна, постепенно се налива сиропът и разбиването продължава, докато се сместа се охлади.

2. За лимоновия мус жълтъците се разбиват със захарта. Сипва се топлото мляко и се оставя на тих огън, като се разбърква, докато течността се надигне.

3. Съдът за рецептата "Гратен с червен касис" се сваля от огъня, разбърква се, сипва се лимоновият сок и през цедка - предварително накиснатият и отцеден желатин. Слага се в хладилника, като от време на време се разбърква.

4. Когато сместа започне да се сгъстява, се прибавят безето и разбитата сметана и отново се разбива до еднородна консистенция.

5. Форма за торти се напълва с получената смес до половината и се слагат измитите и подсушени зърна на касиса. Покриват с останалата смес и повърхността се изравнява.

6. Формата се слага в камерата за два часа. Изважда се и с горещ нож се отделя сместа от стените й. Обръща се в метален поднос и се слага се под загрят горен реотан, докато повърхността придобие златист цвят.

7. Поднася се с малинов сироп и грозд червен касис.


Бележки

Рецепта за Гратен с червен касис - рецепта за гратен с червен касис и лимонов мус. Поднесете го с малинов сироп и грозд червен касис. Източник на рецептата и снимката сп. Кулинарен Журнал (7/2011 г).