Гомус

Рецепта за Гомус - рецепта от Беломорска тракия за традиционно великденско блюдо. Тази гозба носи необичайното име „Гомус”.
5 5 2

Агнешко и овче месо

Подготовка: 20 мин.

Готвене: 120 мин.

Порции: 6

Българска

Рецептата "Гомус" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

олио 4 с. л.
1 и 1/2-2 кг агнешки гърди
сол на вкус
агнешки дреболии – черен дроб, сърце
кромид 1/2 глава
пресен лук 2 връзки
ОРИЗ 2-3 ч.ч.
млян черен пипер на вкус
Кимион 1 ч.л.
Магданоз 1/2 връзка
2 стръка пресен джоджен
сух джоджен 1 щипка

1. За рецептата "Гомус" агнешките гърди се осоляват и с тънък и остър нож се правят леки прорези в месото.

2. Агнешките дреболии предварително се сваряват до готовност и се нарязват на дребни кубчета.

3. В малко мазнина за рецептата "Гомус" се запържват кромидът, нарязаните на ситно връзки пресен лук и агнешките дреболийки. Добавя се измитият ориз и се запържва до момента, в който стане „стъклен”.

4. Наливат се една – една и поливана чаши вода и се добавят черният пипер, кимионът, нарязаните на ситно пресен джоджен и магданоз, сухият джоджен и много малко сол.

5. Така приготвеният ориз се слага в голяма купа, върху която се прави решетка от лозови пръчки. Купата се поставя в голяма и дълбока тенджера и в нея се налива вода, така че тя да е почти на половината на височината на купата. Върху решетката се нарежда месото и тенджерата се слага на котлона да ври.

6. Така месото се приготвя на пара и става изключително вкусно и сочно, а мазнината и сокът, които пуска то в процеса на приготвяне, отиват в ориза и допълнително го овкусяват. Оризът също става изключително „пръхкав”.

Съвет към рецептата "Гомус"

Тъй като месото е предварително осолено, част от солта попада в ориза и затова той трябва да е леко безсолен в началото. При необходимост в процеса на готвене може да се долее вода в тенджерата.


Бележки

Рецепта за Гомус - рецепта от Беломорска тракия за традиционно великденско блюдо. Тази гозба носи необичайното име „Гомус”. Източник на рецептата и снимката сп. Кулинарен Журнал (4/2011 г).