рецепта

Баница с кайма (Антоновден)

Баница с кайма (Антоновден)

Вкусно

Рецепта за Баница с кайма за Антоновден! Този ден е известен още като Лелинден. В някой райони на страната се пекат баници с кайма или месо.

5 5 1

Баници

Подготовка: 10 мин.

Готвене: 45 мин.

Порции: 8-10

Българска

Рецептата "Баница с кайма (Антоновден)" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

кайма смес 500 г
кромид лук 2 глави
черен пипер - смлян 1/2 ч.л.
сушена чубрица 1 ч.л.
кори за баницa 1 пакет
газирана вода 250 мл
яйца 3
олио 1/3 ч.ч.

  1. Каймата за рецептата "Баница с кайма" се размива с малко вода, докато стане на каша. Кромидът се обелва и се нарязва на много ситно. Прибавя се в кашата от каймата заедно с чубрицата и черния пипер.
  2. В намаслена тава за рецептата "Баница с кайма" се слага 1 кора и върху нея се поставят 2 набрани с ръка кори. Сипва се част от каймата.
  3. Повтаря се до изчерпване на продуктите, като се завършва с 2 цели кори. Баницата се нарязва на парчета и се залива със смес от газираната вода, яйцата и олиото.
  4. Изпича се в силно загрята фурна до готовност и щом се извади, се покрива с кърпа, за да омекне кората.

<

strong>Антоновден – 17 януари

На 17 януари се чества Свети преподобни Антоний Велики. Светецът живял в усамотение в пещера и бил дарен от Исус Христос да лекува болните и страдащите. Излекуваните съветвал да благодарят не на него, а само на Бога. Умира на 105 години. По-късно мощите му са пренесени във Виена. Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. Жените не шият и не плетат и не варят боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка. Месят само содени питки, които се раздават за здраве, а една от питките се оставя на тавана за „лелята“ - чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден. В някой райони на страната се пекат баници с кайма или месо.