рецепта

Фокача с бяло вино, маслини и розмарин

Фокача с бяло вино, маслини и розмарин

Рецепта за Фокача с бяло вино, маслини и розмарин - рецепта за ароматна, вкусна италианска фокача с бяло вино, маслини и розмарин.
4 5 1

Италианска кухня

Подготовка: 10 мин.

Готвене: 80 мин.

Порции: 8

Българска

Рецептата "Фокача с бяло вино, маслини и розмарин " беше добавена на

Добави коментар

Продукти

вода 200 мл
1 непълна ч.л. суха мая
сол 1/2 ч.л.
сухо бяло вино 4 с.л.
зехтин 4 с.л.
бяло брашно 3 ч.ч.
2 шепи маслини
зелен лук 1 връзка
морска сол 1 с.л.
Розмарин 1 с.л.

1. За рецептата "Фокача с бяло вино, маслини и розмарин" в леко затоплената вода се слагат сухата мая, солта, виното и зехтина. При постоянно разбъркване се добавя на струйка брашното. Замесва се меко тесто и се оформя на топка. Оставя се на топло да втасва.

2. За рецептата "Фокача с бяло вино, маслини и розмарин" костилките на маслините се изваждат и те се нарязват едро. Лукът се обелва, измива се и се нарязва на ситно.

3. Втасалото тесто се оформя с ръце на правогълник и се поръсва с морската сол, лука и маслините. Завива се на руло, слага се в намазана с масло тавичка и се приплесква, за да добие овална форма с дебелина 1 см.

4. На повърхността се правят с палец вдлъбнатинки, намазва се с малко зехтин, поръсва се с морска сол и скълцан розмарин и се слага да се пече 15 минути при температура 250 градуса.

Съветът за рецептата "Фокача с бяло вино, маслини и розмарин"

Готовността на такава фокача се проверява с клечка за зъби или като се почука по кората – трябва да звучи кухо. Не режете фокачата – по-вкусна е, когато се начупи!


Бележки

Рецепта за Фокача с бяло вино, маслини и розмарин - рецепта за ароматна, вкусна италианска фокача с бяло вино, маслини и розмарин. Източник на рецептата и снимката сп. Кулинарен Журнал (5/2010 г).