Автор Тема: Коледни и Новогодишни изкушения!  (Прочетена 269465 пъти)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Коледни и Новогодишни изкушения!
« -: 31 Октомври 2006, 14:37:11 »
Здравейте, мисля, че е добре да отворим вече такава тема и да събираме тук изпробвани и любими рецепти и идеи за коледната и новогодишна трапеза!




Коледни и новогодишни сладки:


Английски коледен кекс
Коледен шоколадов кейк
МЕДЕНА ЕЛХА  И  МЕДЕНА КЪЩИЧКА
Медени пастички с орехов крем
Новогодишни(коледни) медени курабии за елха
Торта Таралеж от бисквити
Баклава
Новогодишна бишкотена торта
Коледни сладки и украшения
Маслени сладки
Panettone (Панетоне)
Шоколадови бисквити "Трюфел"
Ванилени кравайчета
Лапички с Бейлискрем
Пълнени марципанени талери
Марципанени топчета
Пиперени лунички
Банички  от многолистно тесто
Меденки
Медени сърчица с шоколад
Соленки
Сълзици от многолистно тесто
Пурички
Линцерови сладки
Орехови парчета






Питки, обредни хлябове


Питка слънце - zoja77 :icon_idea:





Ястия за Бъдни вечер, Коледа и Нова година


Капама по Бански
Кебап с месо
Печена пуйка със сушени сини сливи
Пълнени чушки с боб
Сарми и чушки в гърне
Сарми с чукан боб
Разядка - мед с орехи и чесън
Салата о т леща
Снежен човек
Пълнена пуйка на фурна


Други

Glühwein (Глювайн)



« Последна редакция: 22 Декември 2006, 11:31:25 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #1 -: 31 Октомври 2006, 15:01:43 »
Ето една вкусна и изпитана рецепта, която имам от една книга:

Новогодишни(коледни) медени курабии за елха

250г пудра захар
3 яйца
120 г мед
400-500г брашно(колкото поеме)
1 ч.л канела на прах
1/2 ч. л джинджифил на прах
1/2 ч. л индийско орехче на прах
щипка карамфил
1 белтък за намазване

Глазура:
140г пудра захар
1белтък
няколко капки лимон

Приготовление:

Разбиват се яйцата със захарта, прибавят се меда, подправките и постепенно брашното да омесването на меко и гладко тесто. Разточва се на посипана с брашно дъска около 4 милиметра тънка кора и се изрязват различни формички. нареждат се в намаслена тава и се пекат около 10-15 минути на 160-170°Ц Още топли се намазват с разбитият белтък.

Глазура:

Пресятата захар се смесва с белтъка и лимоновият сок и се разбива на гладка маса. Слага се във фунийка и се украсяват вече изтиналите сладки!

А ето и миналогодишните меденки по тази рецепта.

hristova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #2 -: 31 Октомври 2006, 15:28:51 »
страхотни са ,аз също ги правя но ги украсявам с цветни пръчици, кокос и сладкарска боя.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #3 -: 31 Октомври 2006, 15:32:55 »
Благодаря!  :) Дайте тогава Вашата рецепта за меденки, а ако имате и снимки!  :vertag:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #4 -: 31 Октомври 2006, 21:51:07 »
Аз ще предложа сармите и чушките, които правя накуп за Нова година (не че има много желаещи за тях, но да има на масата)  и едно основно ядене  Кебап с месо - и двете са от тези, които се правят наведнъж и "отлежават" няколко часа във фурната.

Сарми и чушки в гърне

Продукти - според желаното количество готови сарми и чушки.

За лозовите сарми:
ориз, ситно накълцано пилешко месо, подправки, малко обезкостени маслини и лозови листа  :).

За зелевите сарми:
ориз, гъби, подправки и зелеви листа  :).

За пълнените чушки:
печени (или замразени) чушки, ориз, доматено пюре, кайма и подправки.


Листата режа на малки правоъгълници или квадрати, така че като се завият да се получат сарми колкото кутре.
Аз не запържвам каймата и месото, задушавам за съвсем кратко с ориза, гъбите или каквото ще слагам и малко вода или олио.


В глинененото гърне нареждам нарядко напълнените чушки, като между тях поставям сърмите.
След това още един ред.
Поставям чиния, заливам с:
100мл олио
100мл вино
100мл зелев сок
сока на 1 лимон
и ако е по-голямо  количеството продукти - 100мл вода.
Затварям, запечатвам с тесто капака и забравям за 2 часа поне във фурната на 150-180*.

***Ако глинения гювеч/гърне ми е зает, го правя в тенджера с дръжки, издържащи на топлината на фурната, като отдолу поставям голям зелев лист и нареждам върху него. Отгоре капака на тенджерата пак го запечатвам с тесто.
***Подправките ми са само черен пипер, малко червен лют и малко кимион



Кебап с месо


И пак в глиненото гърне.
Продуктите са:
пилешки и свински пържоли; наденица и гъби, кисело зеле, малко ориз и черен пипер.
Зелев сок и сока на 1 лимон, 100мл олио (ак са сухи пържолите)

Започвам да нареждам в гърнето, като на дъното поставям първо нарязано кисело зеле, след това единия вид пържоли, пак зеле, втория вид пържоли, гъбите - ако са големи нарязани, ако ли не - цели, ориза, пак зеле и заливам със соковете.
Запечатвам гърнето и пак за поне 2 часа - на слаба фурна.
Когато е готово - отварям капака и запичам леко.

***Редовете с кисело зеле са тънки - да не се получи само зеле в гърнето :)


“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Скарлет

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 495
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #5 -: 01 Ноември 2006, 14:21:06 »
Ето предварителната подготовка за "Английски коледен кекс"
Рецептата е от Кукинг http://kuking.net/4_770.htm ,а Джема от гоблените го направи и "запали" и мен.
Стафиди,кайсии,орехи,бадеми,портокалови кори,коняк,канела,карамфил,джиндижифил,кората на един лимон,сока на портокал.......това ще стои до утре,когато ще се замеси на кекс,а аромата от тази смес е божествен........ :wub: :wub: :wub: :wub:

« Последна редакция: 02 Ноември 2006, 16:00:34 от pep-4o »

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #6 -: 01 Ноември 2006, 17:56:49 »
      Печена пуйка със сушени сини сливи


Пуйка
Розмарин листенца
Sage(градински чай) листенца
Сол , черен пипер
1 ябълка(изчистена и нарязана на четири)
масло
12 сушени сини сливи
6 малки лукчета от които 2 нарязани на лентички
2ч.ч. бяло вино

Загрейте печката на 220 градуса.Измиваме и подсушаваме пуйката.Леко повдигаме кожата на гърдите и слагаме розмарина и градинския чай под нея.Посоляваме, слагаме ч.пипер.Слагаме вътре в пуйката нарязаната ябълка.Слагаме пуйката в тавата с гърдите нагоре и я омазваме добре с маслото.В тавичката до пуйката слагаме сливите и 4 те цели лукчета.и наливаме едната чаша вино.Слагаме пуйката в печката като намаляме температурата на 180 градусаи .След един час , ако кожата е леко запечена покриваме с фолио. Периодично заливаме пуиката със соса от тавата.След един час добавяме останалото вино и ако е необходимо добавяме ½ чаша вода.Поръсваме с нарязаните на колелца лукчета и печем още един час.След като опечена пуйката вадим от печката и оставяме да поседи около 15 минути и след това вадим в поднос.Украсяваме с ромарин и листенза мазданоз, сливите и лукчетата от тавата.



Добър апетит!
Аз по принцип правя печена пуйка за деня на благодарността .
« Последна редакция: 25 Ноември 2006, 10:12:47 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #7 -: 01 Ноември 2006, 19:57:06 »
                            Пълнени чушки с боб


12 сухи  чушки
2 ч.ч.  боб сварен и изцеден
1 глава лук
червен пипер
сминдух
чубрица
олио
сол


Пасираме  половината от сварения боб. Задушаваме лука, прибавяме  червеният пипер и малко  вода .Добавя се боба на зърна и пасирания боб.Слагат се чубрицата сминдуха и солта. Рабърква се и се пълнят почистените и накиснатите  за 15 минути в вода сухи чушки. Като се напълнят чушките се разцепват на две откъм върха и слагат  в тавичка намазана с олио и се запичат.
 Добър апетит! :)
« Последна редакция: 01 Ноември 2006, 20:21:26 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

zoja77

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 49
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #8 -: 02 Ноември 2006, 14:04:58 »
Ето и няколко рецепти и от мен:
Сърми с чукан боб
Всичко е на око
Боба се счуква на по-ситно слага се в по голям съд залива се с вряла вода и се захлупва.Така се оставя за 1 час.
Задушавамв лук, месо/което е накълцано на ситно/, парз, моркови и нарязано на ситно кисело зеле. Подправки чубрица и черен пипер. Изсипваме  и боба.  Правят се сърми /може да се пълнят и сушени чушки/. Готовите сърми редя в гювеч и заливам с вода и зелев сок. Пече се повече време/заради боба/.
ПП:Става по-вкусно ако се използва от шарения боб

Торта талалеж от бисквити
2 1/2 пакета меки бисквити се начупватв тава. Навлажняват се с 100гр. прясно мляко. Прибавя се 1/2ч.ч. орехи,
1 крем: 2п. масло /2*125гр/, 2ч.ч. пудра захар, 2 жълтъка, 2с.л. какао
2 крем: 2белтъка, 3с.л. захар се разбиват
Всичко се смесва и се оформя таралеж. За игли се слагат бадеми.




Зори

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 25
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #9 -: 02 Ноември 2006, 15:24:44 »
Хайде и аз де се пресрамя и да ви пусна една рецепта, на един страхотен следкиш.

Коледен шоколадов кейк

Продукти:
80 гр. чаени бисквити (какао)
70 гр. сухар
150 мл. чарвено вино
100 гр. млечан шоколад
8 яйца
220 гр. захар
100 гр. лешници
настъргана кора на 2 лимона (или 1 лимон и 1 портокал)
1 непълна лъжичка канела, 1 к.л. счукани зърна карамфил, 1 к.л. джинджифил

2 натурални шоколада за украсата

Приготвяне :
Бисквитите и сухара се натрошават и се заливат с червеното вино, за да набъбнат. Шоколада се настъргва на ситно. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта. Когато побелеят, към тях се добавят напоените с вино бисквити  и сухар, след това настъргания шоколад, лешниците (счукани не много на дребно), лимоновите кори и подправките.
Белтъците се бият на сняг със щипка сол и внимателно се добавят към горната смес. Квадратна или правоъгълна тавичка се покрива с хартия за печене (моята е 26 на 26 см.) и сместа се изсипва вътре. Пече се в предварително загрята на 180 гр. фурна час и половина.
След като изстине се разтопяват двата шоколада с малко прясно мляко и със тази глазура се залива кейка. Отгоре се украсява по желание.
***
Още докато се пече, из кухнята се носят невероятни ухания. В къщи е много любим този сладкиш, дано да ви хареса и на вас  :).
« Последна редакция: 28 Ноември 2006, 20:41:10 от Зори »

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #10 -: 02 Ноември 2006, 18:29:05 »
Да се включа и аз с една любима моя рецепта. Рецептата не е съвсем по оригинала, но с годините съм я пригодила към домашните вкусове. Пиша я по спомени в момента, довечера може да коригирам, ако съм забравила нещо.  :blush2:


Капама по Бански


1 пиле го пълним с малко запържен ориз с праз и дреболии. На дъното на един голям гювеч нареждаме един пласт лозови листа. Слагаме пилето по средата. По края уплътняваме с лозови сърми с кайма. Аз в плънката слагам много праз, кайма, малко доматено пюре, ориз, щипка джоджен, копър, чубрица, червен пипер, сол и черен пипер. Ако смятате, че са малко сърмите сложете още един ред отгоре. Върху тях нареждам един пласт свински пържолки, предварително осолени и наръсени с черен пипер. Върху тях нареждам два селски/домашни суджука. Сипвам малко зелева чорба и чаша червено вино. Покривам пак с лозови листа, нещо като запечатка да стане и слагам на много слаба фурна да се пече цяла нощ. По спомени в оригинал вместо суджук се слагаше кървавица, но със суджука става по вкусно.

Да ви е сладко!

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 834
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #11 -: 03 Ноември 2006, 01:57:33 »
аууу Мими чак ми се дояде  :w00t: , аз съм правила нещо подобно - по същия начин си пълня пилето /  или пуйка ако имам още по-добре /слагам си сърмичките / плънката ми е праз,кайма,ориз,черен и червен пипер,малко кимион и чубрица /слагам и сурова наденица , но за пържолки .....не съм , предполагам че така ще е перфектно - ще се пробва  :P
« Последна редакция: 03 Ноември 2006, 10:48:22 от g_bogdanova »
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2424
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #12 -: 03 Ноември 2006, 09:15:52 »
     :xmas:   Зори,изглежда страхотно,но има ли значение в каква тава,в кръгла не става ли или някаква форма сърце,цвете и т.н.,
                аз имам различни форми за печене,но квадратна не.
                Отгоре си украсила със захарни пръчици,но с какво си рисувала звездата.
                Ще го приготвя и в къщи да видя резултата какъв ще е,дали ще останат впечатлени,скоро не съм ги изненадвала
                с някой нов десерт. :4u:
« Последна редакция: 03 Ноември 2006, 09:17:46 от mivis »

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2424
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #13 -: 03 Ноември 2006, 09:31:52 »
   ::)  Мими,много оригинална рецепта,всичко на едно,от всичко по малко.
        Цяла нощ си спиш и като станеш си наготвила вече и си свободна да празнуваш и да се веселиш на едно със другите.
        Само пригласяш една празднична маса,гозбата е на лице и от там нататък луд купон.
        Това се казва работа.Изкушаваш ме да пробвам и аз ,дано на вкус да им хареса на семейните.
        Гювеча ми е малко малък,форма на прасе,но ще пробвам с някой гълъбче(малко пиле) и ако им хареса
        ще трябва да се снабдявам с нов по голям гювеч. :hi:

Зори

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 25
Re: Коледни и Новогодишни изкушения!
« Отговор #14 -: 03 Ноември 2006, 12:39:18 »
     :xmas:   Зори,изглежда страхотно,но има ли значение в каква тава,в кръгла не става ли или някаква форма сърце,цвете и т.н.,
                аз имам различни форми за печене,но квадратна не.
                Отгоре си украсила със захарни пръчици,но с какво си рисувала звездата.
                Ще го приготвя и в къщи да видя резултата какъв ще е,дали ще останат впечатлени,скоро не съм ги изненадвала
                с някой нов десерт. :4u:

mivis, можеш в каквато тавичка искаш да го печеш. Аз съм дала размерите на моята, за да ви ориентирам долу-горе с каква вместимост да бъде, за да не стане прекалено тънък или прекалено дебел, в кръгла с диаметър 24-26 ще стане идеално също(макар че и по-дебел да стане пак ще е хубав, защото той не е сух, ами все едно е напоен с ликьор, такъв вкус му придава виното и подправките).
Отгоре съм го украсила със портокалов сок с пудра захар, с това рисувах звездата. Става много ароматно, но можеш за направиш глазурата и стандартна - лимонов сок+пудра захар, или прясно мляко и пудра захар, както и да ги оцветиш с бои с какъвто искаш цвят. Аз в случая ползвах натуралния цвят на портокала  :-X.