Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 394007 пъти)

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #30 -: 25 Юли 2007, 21:31:50 »
ЗЛАТНИ КАРТОФКИ

Лео, благодаря за тази рецепта! Бързо, лесно, вкусно - тъкмо като се чудя какво да готвя след уморителен работен ден.  ;D

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #31 -: 26 Юли 2007, 12:52:32 »
Огретен от картофи

Всичко давам на око, нямам точни мерки за тази рецепта.

Сваряват се картофи (може би около килограм), като поизстинат се настъргват на едро ренде. Половината от тях се разстилат в намазнена тавичка или йенска тенджера. Отгоре се слага натрошено сирене. Поръсва се с подправки - чубрица, риган... Разстила се отгоре останалата половина от картофите. Прави се заливка от 1-2 яйца, прясно или кисело мляко, сол. Излива се върху ястието и се пече при 200 градуса. Когато е почти готово, се изважда, настъргва се отгоре кашкавал, подреждат се тук-таме бучици масло и се допича още малко.

За съжаление нямам снимков материал. Обаче става много хубаво, с хрупкава зачервена коричка.  :flirt:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #32 -: 26 Юли 2007, 13:37:41 »
5-6 картофа
4-5 глави лук
4 яйца
чер пипер, сол
  Картофите се обелват, нарязват на кубчета и мятат във фритюрника почти до изпържването им. Лукът се нарязва и той на кубчета и се слага в тиган с малко водичка. Като омекне, прибавят се картофките, разбърква се сместа няколко пъти и се изсипват разбитите яйца, солта и черния пипер. Ястието е готово, като и яйцата станат готови. Поднася се с кисело мляко с чесън, но са вкусни и без него само със салата

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #33 -: 27 Август 2007, 10:58:26 »
Картофени кюфтета с пълнеж

500 гр картофи
1 яйце
Подправки на вкус (аз слагам чубрица, чер пипер, червен пипер и индийско орехче)
1-2 с.л. заквасена сметана
сол
2 домата
около 150 гр сирене

Доматите се режат на кръгчета, леко се посоляват и се оставят да се отцедят. През това време картофите се сваряват обелени в подсолена вода. Когато са готови се изваждат от водата и се охлаждат леко. Слага се яйцето, сметаната и подправките и се омесва добре. Ако сместта е рядка, може да се добави галета. Оставя се да престои около 1 час.
С мокри ръце се взима топче от картофената смес, прави се на питка, отгоре се слага парче домат и парче сирене, Покрива се с още една картофена питка. Овалва се хубаво в брашно и се остава около 10 минути да попие брашното. Пържи се в нагорещено олио. Може да се поднесе и топло и студено.

Добър апетит!

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #34 -: 05 Септември 2007, 18:08:47 »
Печени картофи с Маскрапоне



400 г картофи
120 г Маскрапоне
1 жълтък
2 ч л зърнеста горчица
100 г настърган кашкавал Чедър
30 г зелен лук

Табаско
Сос Уорчестър
смлян черен пипер
сол


. Картофите се сваряват и се обелват (най-добре да се приготвят от предната вечер).
. Сиренето Маскрапоне се разбива жълтъка, горчицата.
. Подправя се по желание с Табаско (1-2 капки), Сос Уорчестър.
. Прибавя се настърганият кашкавал и се подправя със смлян черен пипер и сол.
. Върху всеки картоф се поставя по 1 с л от сместа.
. Пекат се в предварително загрята фурнна на 175 С за 15-17 минути.
. Готовите картофи се поръсват с нарязаният зелен лук.
. Поднасят се със зелена салата.


източник : marions-kochbuch

** Нямах Чедър затова й не се получи жълтия цвят.. но беше вкусно  :smile1:

hgirl

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 499
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #35 -: 14 Септември 2007, 11:09:30 »
КАРТОФИ С ТОПЕНО СИРЕНЕ
Дозата, която направих е за малка тавичка.
Продукти:  5 големи картофа
                100 g топено сирене /моето беше в черво/
                50 g краве масло
                сол, чер пипер, къри

Картофите се обелват и нарязват на кубчета, добавя се топеното сирене, /без да се размазва или разбърква, то после се разтапя и тогава се обърква/, кравето масло , подправките и половин ч.чаша вода. Тавата се покрива с фолио и се пече в предварително загрята фурна на 220 °С около 20 мин. След това фолиото се маха, разбърква се и се пече до зачервяване.
Много лесна и вкусна рецепта. Да ви е сладко!


zlatinka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 274
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #36 -: 20 Октомври 2007, 12:56:36 »
Картофени рулца с колбас и сос
Продукти:
600гр картофи
2яйца
40-45г масло
1 по голяма глава лук
някакьв колбас нарязан на ситно
галета,сол,магданос/на ситно нарязан/
Приготвяне:
Картофите се сваряват и се пасират,прибавя се 1 яйце исе осолява.
От сместа се правят кръгли питки не много големи в средата на които се слага плънка от нарязания на кубчета колбас,ситно нарязан и задушен лук,твърдо сварените и нарязани на ситно яйца,магданоз.
Оформят се малки рулца,потапят се в галета и се изпържват.
Прави се сос:
от половин пакетче майонеза,1-2 с.л доматено пюре,1/4гл. лук,магданоз.
Доматеното пюре се позапържва,лука се задушава в малко масло/олио/ и се оставят да изстинат.
След тово се смесват с майонезата и се поръсват с магданоз. :smile1:
{url=http:/www.myjane.ru/lines/][/url]

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #37 -: 29 Ноември 2007, 22:41:04 »
Друсани картофи



600 г пресни картофи
50 мл олио
1 с л краве масло
ситно нарязан копър
чесън
зелен лук
морска сол



. Картофите се измиват с четка и се подсушават с кухненско руло.
. В тенджера (тиган) с тефлоново покритие се загрява олиото.
. Прибавят се картофите и се похлупват плътно с капак.
. Запържват се на среден огън (при мен 2 степен), като се раздрусват често, за да могат картофите да се зачервят от всички страни.
. След 20 минути се проверяват, дали са омекнали.
. Ако са готови се прибавя на вкус ситно нарязан копър, пресован чесън и морска сол и 1 с л краве масло.
. Похлупва се и се раздрусва няколко пъти в продължение на 2-3 минути на слаб огън.
. Сервира се веднага.


chalia

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 197
  • Yummy Mummy
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #38 -: 30 Ноември 2007, 15:19:31 »
Картофени колибки
Необходими продукти
За колибките
10-ина средни гладки картофа (големината има значение за вкуса)
сол на вкус
олио (може и масло) - колкото да покрие тавата, но да не е много, за да не станат мазни картофките

За соса
1 бурканче кисело мляко (моето е домашно и е гъсто)
2-3 с.л. майонеза
3-4 ч.л. белен сусам
черен пипер
2-3 скилидки чесън (може и по-малко)
1 ч.л. горчица (по желание)


Картофите се измиват много добре (не се белят). Може да се потопят за 10-ина секунди във вряща вода, за да се почистят по-добре. Режат се на половини. В тавичка се налива олио, колкото да покрие дъното. Отгоре се поръсва сол на вкус (имайте предвид, че картофите попиват доста сол, но не прекалявайте). Картофите се нареждат с жълтата част надолу. Слагат се във фурната и се пекат докато им се зачервят дънцата.  ;D След като ги извадим от фурната, ги оставяме на спокойствие, за да си попият олиото и солта. Нареждаме ги в чинията и си украсяваме картофеното колибено село.  ;D Колкото са по-червено отдолу, толкова са  по-вкусни. Сосът си приготвяме, като счукаме чесъна с малко сол (така се счуква по-лесно заради осмозата на клетките), добавяме го към разбитото на каша кис. мляко и добавяме останалите продукти за соса. Заливаме с него колибките или създаваме изкуствен язовир за селото. :P Украсяваме по желание с домати, краставици и други заленчуци. Bon apetit!

Р.Р. По късно ще добавя по-красива снимка, че тази беше за упражнение, а нямам по-скорошна :(
За света може да си един човек, но за един човек може да си целия свят.
"You don't have to cook fancy or complicated masterpieces - just good food from fresh ingredients."Julia C

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1527
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #39 -: 30 Ноември 2007, 18:28:37 »
 marabu ,
освен фен на твоите салати, ставам и на картофените ти изкушения :thumbup: / и за мен са любима храна :smile1:/.

chalia ,
много апетитно "картофено село:clapping:  / правила съм само картофи по тази технология/ .

Постни артофени кюфтета с праз



Цели и необелени 5-6 средни картофа се сваряват, обелват и пасират на пюре.
Отделно се сваряват 2-3 стръка праз лук в малко вода – подсолена, изцеждат се добре и също  пасират на пюре.
Обединяват се и овкусяват – сол, черен пипер,  инд. орехче, кимион – вкус и копър 1 ч.л.
Сместа се оставя в хладилник да стегне. В зависимост от сорта картофи може да се добавят и няколко супени лъжици брашно – да се получи консистенция, удобна за работа.
Смес за паниране: равни количества брашно и галета или с добавка на сусам, корнфлейкс.
Кюфтетата се оформят с намокрени ръце, овалват се в смес за паниране и пържат в повече сгорещена мазнина.
Аз ги панирах първо в брашно и галета, отново леко навлажних и само в сусам / корнфлейкс.

Идеята е заимствана от книжка на Колекция Кулинар – Коледни пости .

marabu

  • Гост

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150

Tonito

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 635
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #42 -: 30 Януари 2008, 15:48:49 »
Гарнитура от хрупкави  картофи

х2 картофа на човек
1 к.ч. зехтин
1-2 ск.чесън
майоран или подправки по вкус


. Обелените и нарязани на осминки картофи се варят 10-тина мин. в подсолена вода
. В голям тиган се сипва зехтина, целите скилидки чесън и подправките
. Добавят се изцедените картофи и се запържват до златисто

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #43 -: 30 Януари 2008, 15:59:23 »
Тони това е едно от най-любимите неща.. но прин искат нарязани на филийки след сварянето  ::)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #44 -: 30 Януари 2008, 16:09:02 »
И аз да допълня, това се наричат картофи - соте , само чесъна е по желание  ;D