Правя едни кифлички напоследък и гледам се услаждат на колеги и комшии. Днес набрах и разпечатах рецептата за колежките, та викам да я пусна и тук.
Пресявам 700 гр. брашно ("София мел", "Топаз мел", "Емона-02" или каквото и да е друго силно брашно). От него ползвам и за замесването на маята.
Разделям 1 яйце - жълтъка в чашка, белтъка в купичка.
При жълтъка слагам малко прясно мляко на око (15 гр.) и щипка сол. Завивам в пликче и прибирам в хладилника.
При белтъка доливам мляко, като общото им тегло да е 385-395гр. без да ги разбивам.
В дебелостенна стъклена чаша сипвам гореща вода за да я затопля за няколко минути. След като излея водата, слагам лъжица от пресятото брашно, натрошавам 21гр. мая и сипвам още една лъжица брашно.
При маята слагам щипка захар и разбивам с лъжица да стане на трохи сместа. Слагам още една лъжица от брашното, разбърквам внимателно и веднага наливам малко от млякото. Оставям да се "накипне". Слагам чашата на топло.
В казанчето на хлебопекарната слагам 50гр. краве масло и я включвам на печене САМО за 2 минути и после оставям маслото да се стопи (на ИЗКЛЮЧЕНА хлебопекарна).
Разбивам маята да стане на хомогенна гъста лепкава каша. След това на малки порции добавям с разбъркване от млякото, така че гъстотата да стане като гъста боза.
Добавям при млякото 1/2 чаена лъжичка сол и 140гр. захар. Бъркам докато се разтвори захарта. Млякото трябва само леко да се затопли (25-25*С), колкото да не е студено като от хладилник.
През това време маята трябва да шупне и да се навдигне, разбърквам я добре, че да не излезе от чашата.
Прибавям при млякото една ванилия и половин ампула аромат ром, разбърквам и изсипвам в кошничката на хлебопекарната (естествено съм извадил кошничката от машината).
Внимателно насипвам в кошничката пресятото брашно, като в кладенче, без да има контакт с млякото на дъното, слагам шупналата мая. Слагам кошничката в машината.
Пускам "експресна програма" която меси 15 минути и втасва 20 минути като през цялото време подгрява тестото, внимавам да я изключа преди да започне да пече.
Пускам програма "тесто за макарони" която меси 15 минути без да подгрява. При това месене непрекъснато капя по малко олио върху тестото. Заминават около 40гр. олио.
Изсипвам тестото от кошничката и го разделям на 10 еднакви топки. Топките разтилам на елипси (или триъгълници ако искам да са по-красиви кифличките) и в тях завивам плънката (локум, мармалад и т.н.)
От
това клипче научих тайната, как да не ми изтича мармалада от кифлите - в началото на завиването се прави херметичен контейнер с мармалада около който контейнер се навива останалата част от тестото.
Нареждам в тава/и постлана/и с хартия за печене и ги оставям при температура 23-30 градуса да втасват за около 60-30 минути.
Разбивам със силиконова четка жълтъка и млякото, мажа с тях кифличките и ги поръсвам с едра захар.
Пека в предварително нагрята до 170*С фурна докато придобият подходящ цвят. Слагам ги на скара на около 1см от пода на фурната. Печенето отнема около 20 минути.
Изваждам ги и ги оставям да изстинат добре за няколко часа, след което ги слагам в пликчета.