EDIT 12, мисля вече наистина финален
Здравейте любители на козунака.
Ако някой от вас има интерес, може да:
- Посети, разгледа и евентуално лайкне (хареса):
Фейсбук страницата "Козунак на конци с хлебопекарна - лесна изпитана рецепта"- Да се включи във
Фейсбук групата "Козунак на конци - лесна и подробна рецепта" и да сподели своя опит в замесването на козунаци.
EDIT 11
Това вече мисля е края на сагата. От последната година, колкото и да експериментирах, не намерих по-добра технология от тази сезон 2017 версия 3:
kozunak.top - изпитана рецепта за козунак на конци с помощта на хлебопекарнаEDIT 10
https://mobile.facebook.com/denislav.dimitrov.14/posts/1520064724678544?_rdc=1&_rdrhttps://drive.google.com/file/d/0BxPeAj1Z0O14M3lhanE1MXZoVHc/viewПрощавайте, че само линкове пускам, но от телефона ми е трудно да направя свестен пост.
EDIT 9
Актуалната ми технология, ако случайно някой го интересува
Козунак с накисване 2017 - ЦЪК

не се сетих да го снимам от вътре
EDIT 8
Последната ми дисертация:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1176635985688088&id=100000250940884http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0Весел празник!
EDIT 7
Същата рецепта, но с коригирани някои неясноти за които разбрах покрай католическия Великден. Премахнати са някои подробности които не са много важни, за да се запази обема от 3 страници:
Рецепта за козунак 2016 v.2 - "козунак с накисване, подобрена версия".Разпространението на файла е свободно при посочване на източника:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1163178457033841&id=100000250940884Разчитам на обратна връзка ако някой се осмели да прочете 3-те страници и да ги приложи на практика.
EDIT 6
Най-после постигнах толкова здрави конци, че да не се разкашкват потолени в прясно мляко. Винаги съм се чудел, как ли е псотигнат този ефект при НЯКОИ от купешките козунаци. Е, за тях няма как да знам, но за моя вариант замесвам тестото без никакви мазнини в началото и го оставям на се накисне добре глутена. Едва след добро замесване и развитие на глутена идва момента за вкарване на мазнината. Подробности в инструкцията:
Козунак версия 2016 - "козунак с накисване". Подробно упътване за начинаещи.Разпространението на файла е свободно при посочване на източника:
https://www.facebook.com/denislav.dimitrov.14/posts/1131417666876587Снимки по-надолу в тематаEDIT 5
Приятели, тази година съм много виновен, затрупан с лични проблеми, не ми остана време да публикувам актуалната ми технология за приготвяне на козунак тук. Но то пък, кой ли го интересува си мисля

Все пак:
версия 2 за 2015-та година за приготвяне на козунак - ЦЪК.А надолу в темата е документирана цялата сага до тук. Ако случайно се намери някой луд да я прочете де.
EDIT 4 - ако не последен, мисля поне предпоследен да е
С тази рецепта би се справил и начинаещ, а резултата е повече от добър.EDIT 3
С помощта на доста съфорумци от този и други форуми, мисля
това вече е наистина последната версия на това което търсех.
Благодаря на всички ви!!!
EDIT 2
Последна версия на експериментите ми - ЦЪКEDIT 1
Намерих му цаката на козунака:
Сладък козунак в машина за хляб, без използване на подсладителПървоначалния ми пост:
Хлябовете долу-горе ми се получават, но първия ми опит за козунак в хлебопекарна някак не стана. Съжалявам, че ще спомена доста марки по-надолу, но за да се установи причината, предполагам са нужни всички подробности. По принцип ми харесва вкуса на купешкия и може до някъде от там да ми идва разочарованието. Примерно, има един на "Селена 10" направо се топи в устата и е с много по-лек вкус и консистенция, същевременно е и сладък. А моя се получи като мазен тутманик, с вкус и аромат на омлет "сирене с яйца" с лек сладък оттенък и лек полъх на ваниля. Конци никакви няма, стана нещо като кекс, но с описания вкус. Нужно е огромно въображение за да се различат плитките върху кората. Предварително изчетох/изгледах десетки рецепти (в т.ч. много за хлебопекарна) за козунак по различни форуми, блогове, както и в YouTube. Подбрах най-често срещаното съотношение на съставките, което се вижда по-долу, а конкретните марки споменавам, защото е възможно причината за провала да се крие в някой от продуктите.
- 500гр. брашно тип 500 "Мелница Търново", в процеса на месене се наложи добавяне на още 4 чаени лъжички, отделно за активирането на маята 2 лъжички
- 100 мл. прясно мляко 3% "Домлян" от 500мл. кофичка, като за активиране на маята, намазване и други нужди, мисля добавих още около 30мл.
- 3 бр. пресни домашни яйца леко маломерни, жълтъка на едното отделих за намазване
- 60 гр. краве масло "Верея"
- 50 гр. (да, грама) олио "Оливен", не знам на колко милилитра се равняват
- 100 гр. захар, отделно и тази за поръсване
- 25 гр. фруктоза на "Биосет", беше ми останала и реших да я вложа
- 9 таблетки подсладител "Суитли"
- половин чаена лъжичка сол
- 1 пакетче (0.2 гр.) ванилия
- половин кубче (21 гр.) жива мая на "Българска мая" Русе
На доста места се препоръчва 100 до 150 гр. захар максимум, като предупреждават, че с толкова захар козунака не става много сладък, както сме свикнали с купешките, но ако се добави повече захар нямало да втаса. За това ако искаме по-сладък козунак, го правим или с фруктоза (1.7 пъти по-сладка от захарта) или към захарта добавяме и изкуствен подсладител. Та за това сложих фруктозата и подсладителя. За вкуса на сирене подозирам най-вече маслото, една съфорумка беше писала, че на българското масло му няма вече доверие и прави само с вносно, но уви, аз не обърнах внимание. Млякото едва ли е прична, сложено в обикновен хляб не придава вкус на сирене. Също, така и не разбрах, за да получа купешкия аромат на козунака, какви аромати трябва да сложа. Почти не намерих две рецепти с еднакви аромати в тях.
Също, за самата технология на приготвяне съчетах опита от всичко изчетено, и го приложих максимално точно колкото мога. Хлебопекарната е SilverCrest SBB 850 EDS A1. Първоначално пуснах за 2 минути програма "печене" за да си подгрея хлебопекарната и кошничката. За самата работа избрах "Пухкав хляб". На тази програма като правя хляб, два пъти пробвах и двата пъти превтаса (наду се много, опря капака и после издиша) - т.е. за козунака счетох, като по-тежко тесто ще е подходяща. Освен за втасването, тя е и с най-дългите времена за месене от всички програми. Активирах маята като я смесих с малко брашно, мляко и щипка захар. Заради по-топлите условия (нали все пак козунак правя), за разлика от друг път (разбирайте като правя обикновен хляб) взе че изкипя малко от чашата. Разтворих подсладителя, ванилията и солта в млякото и после ги смесих с яйцата и захарта. Поразбърках, за да се поразтвори малко захарта - тук половината от мненията в интернет са, че не бива да се бърка, така че и аз не се старах много с бъркането. Продуктите поддържах топли на леко затоплен котлон. Изсипах така приготвените течности в затоплената вече кошничка, върху тях насипах брашното и в кладенче отгоре сложих леко превтасалата мая. Първоначално настроих въпросната програма на 1250 гр. въпреки, че продуктите ми са за 1000, понеже така месенията и са по-дълги (по 15 минути). В началото си тя има две месения, с две междинни втасвания, като в края на второто има пак леко размесване. По време на първото месене към 3-тата минута ми се стори че маже под бъркалките и постепенно добавях по 1 чаена лъжичка брашно, докато си направи добре оформена топка. Успях да направя топката 5 минути преди края на първото месене. По време на второто месене постепенно на 3 порции подавах разтопеното краве масло да го поеме. Изчаках да мине второто междинно втасване с леко премесване накрая и прекъснах програмата, след което я пуснах отново. Този път нагласих 750 гр. и най-светла кора, понеже нали тежките теста лесно изгаряли. И наистина накрая кората се получи аха-аха, да изгори, доста препечена. По време на първото месене (всъщност вече трето) постепенно подавах затопленото олио - сякаш малко трудно го пое, но все пак го взе. Тестото изглеждаше меко, но нали е мазно, си седеше на топка, не лепнеше и го оставих така. Една съфорумнка обаче май беше писала на този етап "можете да добавите и брашно с мазнината" на което аз не обърнах внимание защото не беше го казала като задължително, а май трябва да се направи. Дали тия 110 грама мазнина не трябва да се броят като течности в рецептата за определяне на количеството брашно? От там нататък, междинно втасване, месене с още едно междинно втасване и леко размесване след него. Тук натиснах пауза на програмата, извадих с намазнени ръце тестото, оплетох го изключително трудно, защото беше много меко и после едва успях да го върна в кошничката без да се разтече. Програмата продължи с последното втасване преди печене. В края му пак за малко я прекъснах, за да намажа с разбития с малко мляко жълтък и да наръся със захар. Пуснах отново програмата която продължи с печене. Част от мазнината първо излезе, а после се пое в тестото. Намазаното отгоре се нацепи и отдолу в поцепчетата с ужас видях доста по-бледото като цвят тесто - почти като на обикновен хляб. Понеже тоя модел хлебопекарна му е ниско реотана и не пече добре отгоре, допекох отгоре в нормална фурна. Изчаках да изстине и... вкуса на изделието вече описах в началото. Цялата история отне 6 часа. Надявам се някой да разгадае къде са грешките.