Автор Тема: Рецепти от vens  (Прочетена 619931 пъти)

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 453
Re: Рецепти от vens
« Отговор #240 -: 08 Октомври 2007, 14:05:46 »
vens, благодаря ти за отговора  ::)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens
« Отговор #241 -: 08 Октомври 2007, 21:04:43 »
И аз благодаря за обяснението, но със сигурност не е нещо което съм виждала или опитвала :(

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #242 -: 08 Октомври 2007, 22:26:28 »
Веси , при нас съм виждала да продават бабите на пазара.Сигурно вече не е лесно да се намери петмез / маджун / , защото доколкото знам приготвянето му е трудоемко. Преди време баба ми отлеждаше в градината захарно цвекло , специално за тази цел.Като малка много обичах варена тиква с маджун.  :nyam:
....но със сигурност не е нещо което съм виждала или опитвала :(
Това  , с което съм поляла десерта е маджун / петмез /. :smile1:
« Последна редакция: 08 Октомври 2007, 22:29:00 от vens »

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 219
Re: Рецепти от vens
« Отговор #243 -: 09 Октомври 2007, 10:25:39 »
Петмез е по гъст мармалад, или поне на мене ми прилича на такова. :innocent:
А иначе ето какво дава Уикито ;)
http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%B7

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Рецепти от vens
« Отговор #244 -: 09 Октомври 2007, 12:57:30 »
И аз го знам като маджун, едно време баба ми го купуваше в едни високи стъклени бутилки от пазара. Правеше мамалига (качамак) и го заливаше с маджун, или пък мастакулки - курабийки с маджун. Аз честно казано нещо не си падах по него. Мисля, че се прави от захарно цвекло, един вид сироп, не е мармалад.
Обаче десертът на vens изглежда страхотно! Отначало го помислих за шоколадов.
« Последна редакция: 09 Октомври 2007, 12:59:03 от marine »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #245 -: 09 Октомври 2007, 15:29:00 »
Петмез е по гъст мармалад, или поне на мене ми прилича на такова. :innocent:
А иначе ето какво дава Уикито ;)
http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%B7
Според мен като констистенция повече прилича на течен мед. :girl_sigh: :hmmm:
И аз го знам като маджун, едно време баба ми го купуваше в едни високи стъклени бутилки от пазара. Правеше мамалига (качамак) и го заливаше с маджун, или пък мастакулки - курабийки с маджун. Аз честно казано нещо не си падах по него. Мисля, че се прави от захарно цвекло, един вид сироп, не е мармалад.
Обаче десертът на vens изглежда страхотно! Отначало го помислих за шоколадов.
На мен лично вкусът на маджуна ми допада , но моите деца така му се мръщят , че даже нямат желание да го опитат. :(
marine , много благодаря за похвалата. :flower:
« Последна редакция: 09 Октомври 2007, 15:31:28 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #246 -: 14 Октомври 2007, 19:02:23 »
Хрупкави панирани картофи с плънка
Продукти:
около 1 кг едри картофи
150 гр. кашкавал
150 гр.шунка
2 - 3 бр. яйца
брашно и галета  /за паниране /
сол и черен пипер
олио
Приготвяне :Картофите се сваряват , обелват се и след като изстинат се нарязват на филийки.Посоляват се и се овкусяват с черен пипер.Между всеки две филийки се слага резен шунка и кашкавал , като леко се притискат.Така оформените картофи се панират в брашното , разбитите яйца и галетата .Изпържват се в горещо олио до златисто.
Забележка :Панираните картофи могат да се поднесат със сос от кисело мляко  , майонеза и синьо сирене.
« Последна редакция: 14 Октомври 2007, 19:10:19 от vens »

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2424
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Рецепти от vens
« Отговор #247 -: 14 Октомври 2007, 19:39:07 »
 Vens , благодаря за рецептата.
 Бърза и лесна за изпълнение.
 В най-скоро време ще я пробвам. :air_kiss:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #248 -: 14 Октомври 2007, 21:21:25 »
Vens , благодаря за рецептата.
 Бърза и лесна за изпълнение.
mivis , наистина приготвянето на тези панирани картофи е  лесно.Децата много ги харесаха. :smile1:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Рецепти от vens
« Отговор #249 -: 14 Октомври 2007, 21:31:48 »
Веси, аз съм правила само панирани, без плънката и много ги  харесваме. Но така определено зву,чи по-добре и ще ги пробвам в най-скоро време  :-*
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #250 -: 15 Октомври 2007, 09:38:59 »
Пепи , много се надявам и по този начин панираните картофи да ви харесат. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #251 -: 17 Октомври 2007, 22:17:03 »
Кюфтета с пушено сирене , кашкавал и доматен сос на фурна
Продукти :
за кюфтетата :
около 700 гр.смляно месо
1 бр.яйце
1 стрък ситно нарязан зелен лук
100 гр. пушено сирене
100 гр.кашкавал
подправки : черен пипер , чубрица , кимион
за  соса :
около 500 гр. домати
2 скилидки чесън
1 гл. стар лук
100 мл бяло вино
сол , черен пипер  , къри на вкус
олио
Приготвяне : Към смляното месо се прибавят яйцето , нарязания на ситно зелен лук , нарязаните на кубчета пушено сирене  и кашкавал , подправките на вкус.Сместта се омесва добре и се оформят кюфтета.Нареждат се в намаслена тава.Отделно се приготвя соса  , като в мазнината се задушават лука и чесъна.Прибавят се настърганите домати.Сместта ври около 5 - 10 минути и се прибавя бялото вино.Овкусява  и след около 5 минути се маха от котлона.С така приготвеният сос се заливат кюфтетата.Ястието се пече в предварително загрята фурна.
Забележка:Към смляното месо могат да се добавят и нарязани на дребно мариновани гъби.Бързо за приготвяне и вкусно ястие. :smile1:
 

Margi_1

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 74
Re: Рецепти от vens
« Отговор #252 -: 18 Октомври 2007, 09:52:46 »
vens, не обичам смес от месо и млечни продукти,дали ще станат кюфтенцата без сирената в каймата?Иначе много ми харесва идеята за соса, и това че са запечени.

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 219
Re: Рецепти от vens
« Отговор #253 -: 18 Октомври 2007, 10:56:43 »
Венс - страхотна идея за кюфтенцата. :thumbup: След боба на Горо вчера, днес ще опитам тях. Страхотни сте всички, никога не ми остава време да се чудя какво да измислям за готвене. :air_kiss:

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 219
Re: Рецепти от vens
« Отговор #254 -: 18 Октомври 2007, 21:08:05 »
Станаха супер :thumbup: това което малко промених е че не ги залях веднага със соса аго оставих за нас с тати. А да - сложих и 2 с.л захар така правя винаги когато готвя с домати. Със сигурност пак ще ги направя - лесни, бързи и вкусни. :thumbup: