Автор Тема: Рецепти от vens  (Прочетена 619924 пъти)

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1175
Re: Рецепти от vens
« Отговор #210 -: 06 Септември 2007, 09:09:09 »
Солена торта с  ливански питки


Веси,изглежда много апетитно. :thumbup:Ще пробвам в най-скоро време. :-*

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #211 -: 06 Септември 2007, 10:19:05 »
Ванче , надявам се да ви хареса. :smile1: У нас свърши за отрицателно време .

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Рецепти от vens
« Отговор #212 -: 06 Септември 2007, 22:59:50 »
vens, много благодаря за Питката със сирене и кашкавал, която направих тази вечер! На всички ни хареса. Ще я правя и друг път. Само дето не разбрах точно каква е ролята на картофа в тестото, мисля, че може и без него.
Нямам в момента снимков материал :( , защото ми се изхабиха батериите на апарата. Ако утре купим нови - ще приложа и доказателство.  ;D
« Последна редакция: 06 Септември 2007, 23:07:32 от marine »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #213 -: 06 Септември 2007, 23:35:40 »
marine , радвам се , че питката със сирене и кашкавал се е харесала и у вас . :smile1: Колкото до прибавянето на картоф в тестото си права , че може и без него , но аз слагам  , защото според мен също допринася за вкуса на питката .  ::)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #214 -: 09 Септември 2007, 17:05:48 »
Шоколадов крем
Продукти :
3 бр. яйца
3/4 ч.ч. захар
100 гр. разстопено краве масло
5 с.л. какао
4 с.л. прясно мляко
50 мл сладкарска сметана
ванилия
Приготвяне : Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Постепенно се прибавя кравето масло  ,  какаото и прясното мляко. Сместта се поставя на котлона и се вари на водна баня  около 10 минути при непрекъснато разбъркване.Ароматизира се с ванилията.Оставя се да поизстине и постепенно се налива течната сметана. Разбива с миксер около 5 минути до получаване на пухкав крем.Готовият крем се поставя в хладилника да се изстуди и стегне.
Забележка : При липса на течна сметана може да се прибавят 2 с.л. сухо мляко.Те се слагат преди сваряването на крема.

sysonka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Рецепти от vens
« Отговор #215 -: 09 Септември 2007, 21:53:14 »
Vens здравей , досега само четях и се радвах на това което правите ,но ето че най - накрая реших и аз да пиша .
По точно  днес направих  бързите  питки  ,но не се подуха като твоите , на вкус не бяха лоши ,но както моя мъж каза ядем стотинки . :(

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #216 -: 09 Септември 2007, 22:49:34 »
 :hi: sysonka ! Съжалявам  , че бързите питки не са се получили според очакванията ти . Да не би ди пропуснала бакпулвера ?Тези питки стават с хрупкава коричка , а пухкави във вътрешността .Ако решиш да ги направиш отново  , се надявам следващият път да бъдат сполучливи и да се харесат и на твоето семейство , както се харесват  и у нас.  :smile1:

sysonka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Рецепти от vens
« Отговор #217 -: 09 Септември 2007, 22:55:23 »
Ами всъщност сложих малко пове4е мляко , а оттам отиде и повече брашно та незнам да не би набухвателя да е дошъл малко , ама скоро ще ги пробвам пак , няма да се откажа така лесно

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Рецепти от vens
« Отговор #218 -: 10 Септември 2007, 21:09:31 »
vens, възхитена съм от всичките ти рецепти и започнах наред да си ги записвам, а когато имам време смятам и да ги пробвам. Тази вечер направих запеканката със сирене, яйца и мляко и също е много вкусна. Дъщеря ми, която е на 3 год. и има доста претенции към яденето, я хареса също (даже в момента яде от нея). Следващото, което мисля да пробвам, е пататника (за него само съм чувала, но никога не съм яла). Само да имам повечко време... ::)
« Последна редакция: 10 Септември 2007, 21:12:48 от marine »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #219 -: 10 Септември 2007, 21:54:04 »
marine , много се радвам  , че предложените от мен рецепти са ти харесали  и  дъщеричката ти  е доволна.  :smile1: Моите деца също са капризни по отношение на храната и понякога ми е трудно да им угодя  :( .
Успех с пататника  :thumbup: .

janice_bs

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 79
Re: Рецепти от vens
« Отговор #220 -: 11 Септември 2007, 18:30:57 »
vens, благодарности за рецептата за пататника. От доста време се каня да го направя и днес успях. Стана много вкусен, но нещо във външния му вид куца и затова не прилагам снимка.Още веднъж благодаря! :clapping:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #221 -: 11 Септември 2007, 18:40:35 »
janice_bs , много се радвам , че пататника се е харесал и у вас. :smile1: Надявам се , че сте си го хапнали с удоволствие  , въпреки външния му вид .  ;D На мен лично това е едно от любимите ми родопски ястия.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #222 -: 17 Септември 2007, 22:53:45 »
Руло от смляно месо и ориз
Продукти :
500 гр. смляно месо
1 ч.ч. ориз
2 бр. яйца
около 300 гр. лапад / или спанак /
150 гр. бяло саламурено сирене
1 - 2 бр. червени чушки
1 глава стар лук / или 2 стръка пресен /
1 домат
2 с.л. доматено пюре
няколко обезкостени маслини
магданоз
подправки : черен пипер  ,чубрица  ,  къри , кимион
сол на вкус
Приготвяне : Оризът се сварява в подсолена вода .Облива се със студена вода и се отцежда.Към ориза се прибавя 1/2 глава лук и червена чушка, нарязани на ситно , 1 яйце , магданоз и черен пипер на вкус.Сместта се обърква добре.Отделно в съд се поставя смляното месо.Към него се прибавя 1/2 глава лук , 2 с.л. доматено пюре , 1 яйце и подправки.
Лападът се нарязва на ситно и задушава в масло.Прибавя се натрошено сирене , магданоз  и черен пипер.
На дъното на намаслен огнеупорен съд се подрежда нарязани на пръстени червена чушка.Отгоре внимателно се разпределя 1 /3 от смляното месо.Следва зелената смес.Върху нея се разпределя част от ориза.Върху него се подреждат обезкостени маслини.Следва отново смляно месо , след това ориз.Върху него се подрежда нарязан на шайби домат , който се поръсва с нарязан на дребно магданоз.Завършва се с пласт кайма.Поръсва се с олио и се пече на водна баня при температура 200 градуса около 1 ч и 15 минути.
« Последна редакция: 17 Септември 2007, 22:55:28 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #223 -: 22 Септември 2007, 22:48:32 »
Сладкиш с мед и крем от грис
Продукти :
за блатовете :
2 бр. яйца
4 с.л. прясно мляко
4 с.л. пчелен мед
1 и 1 /2 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. кисело мляко
80 гр. меко масло
около 500 гр. брашно
ванилия , канела
за крема :
І - крем от грис
650 мл. прясно мляко
6 равни супени лъжици
150 гр. захар
ванилия
ІІ - маслен крем
180 гр. меко масло
150 гр. пудра захар
освен това :
около 250 гр. мармалад от сливи / или от шипки /
пудра захар за поръсване
Приготвяне : От изброените продукти за блатовете се замесва меко тесто.Разделя на 3 части.Всяка топка се разточва колкото размера на тавата  , в която ще се пече.Блатът се слага в застлана с намаслена хартия тава.Пече се в предварително затоплена фурна при температура 200 градуса .След изпичане веднага се изважда от тавата.Изпичат се три блата.
За І  крем гриса се сварява в подсладеното мляко.Ароматизира се с ванилия и се маха от котлона. С помощта на миксер се разбива около 5 минути до получаване на пухкава пяна.Оставя се да изстине напълно.
За ІІ крем се разбива маслото с пудрата захар.Внимателно се смесват двата крема.
Сглобяване на сладкиша : Първо се поставя блат.Намазва се с мармалад.Следва отново блат и върху него се поставя крема.Завършва се с блат. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.Препоръчително е да престои 24 часа преди консумация.
Забележка : Рецептата за този сладкиш имам от моя колежка. Не е труден за приготвяне  , а е много вкусен и ароматен.За да омекнат добре блатовете е много важно сладкиша да престои определено време преди консумация. При нас  , обаче не стана точно така.... ;D
« Последна редакция: 23 Септември 2007, 00:16:00 от vens »

janice_bs

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 79
Re: Рецепти от vens
« Отговор #224 -: 22 Септември 2007, 23:59:57 »
vens, сладкиша изглежда страхотно! Ще бъде изпробван в най-скоро време. Мъжа ми много обича мляко с грис и искрено се надявам този сладкиш да му хареса. :-*