Автор Тема: Рецепти от vens  (Прочетена 619932 пъти)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #165 -: 17 Юли 2007, 16:07:43 »
Марудници / ІІ вид /
Продукти :
около 500 гр. брашно
400 гр. кисело мляко
1 - 2 бр. яйца
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
Приготвяне :От посочените продукти /без оцета / се обърква тесто с консистенция на кесковото.Сместта се оставя да престои около 1 / 2 час. След това се слага 1 с.л. оцет и се оставя да престои още десет минути.
Марудниците се пекат на сач.След изпичане още горещи се намазват със смес от равни части разстопено масло и олио , с прибавка на сол.

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 280
Re: Рецепти от vens
« Отговор #166 -: 17 Юли 2007, 16:17:07 »
vens, тези марудници нещо като катми ли са? Приличат ми точно на родопските катми.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #167 -: 17 Юли 2007, 16:23:47 »
vens, тези марудници нещо като катми ли са? Приличат ми точно на родопските катми.
Според мен доста наподобява на катмите , но в Смолян така ги наричат. Много са вкусни , поляти с мед или гарнирани със сирене .  :smile1:

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Re: Рецепти от vens
« Отговор #168 -: 17 Юли 2007, 16:29:18 »
Веси  :hi:  :-* и благодаря за чудесните рецепти, очаквам да изровиш още рецепти от тефтеритена свекито.

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 280
Re: Рецепти от vens
« Отговор #169 -: 17 Юли 2007, 16:30:56 »
Благодаря за бързия отговор. Най-хубавите родопски катми съм яла в едно капанче в Нареченски бани. От тогава съм пробвала няколко рецепти за катми, даже и сач купихме от там, но все не се получават като тамошните, а по-скоро стоят като палачинки. Мисля, че твоите рецепти са точно каквото търсех. Ще ги пробвам задължително. Само че се чудя коя от двете.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #170 -: 17 Юли 2007, 16:40:25 »
Веси  :hi:  :-* и благодаря за чудесните рецепти, очаквам да изровиш още рецепти от тефтеритена свекито.
Мими:-*. Ще напиша и рецепта за пататник / любимия ми родопски специалитет / и за клин с ориз .
vesi_127 , тези с мая са по - пухкави.За приготвянето на марудниците е от особено значение консистенцията на тестото.Трябва да е като кексово тесто.Ако е необходимо може да прибави още брашно или течност.При печенето марудниците се обръщат с плоска лопатка . :smile1: Обръщат след като от горната страна започнат да се образуват мехурчета.Сачът не трябва да е прекалено нагорещен , за да не останат сурови отвътре.Марудниците се намазват  с мазнина още докато са горещи.Надявам се да съм обяснила разбираемо. :smile1:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3399
Re: Рецепти от vens
« Отговор #171 -: 17 Юли 2007, 17:04:44 »
Vesi, дебелината от 1 см. на мерудниците в сурово състояние ли е или когато вече са изпечени трябва да са около 1 см.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #172 -: 17 Юли 2007, 17:11:18 »
Vesi, дебелината от 1 см. на мерудниците в сурово състояние ли е или когато вече са изпечени трябва да са около 1 см.
Пеполина , направила съм малка грешка  , която вече оправих ::). Дебелината е около 2 - 3 мм.Стават малко по - дебели от палачинките.Сместта е с гъстота като за кесовото тесто , така се изсипва с по- голяма лъжица.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3399
Re: Рецепти от vens
« Отговор #173 -: 17 Юли 2007, 17:15:06 »
Веси, благодаря ти за бързия отговор.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #174 -: 17 Юли 2007, 17:35:14 »
Пататник
/ любимият ми родопски специалитет , отново от тефтерите на свекърва ми /
Продукти :
за плънката :
около 1 кг картофи
1-2 глави лук
1 с.л. сух джоджен
около 1 ч.л сол
3 с.л . олио
около 150 гр. бяло саламурено сирене
тесто за корите :
1 с.л. олио
1 к.л. сол
1 к.ч. вода
брашно за омесване на меко тесто
Приготвяне :Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде.Настъргва се на едро ренде и лука.Смесват се картофите , лука , джоджена , солта  , натрошеното сирене и олиото.От продуктите за тестото се разточват две кори , като за баница . В намаслена тава се поставя едната кора  , така че краищата да излизат извън тавата.Слага се картофената смес.Отгоре се поставя втората кора  , като краищата се прищъпват с първата.Намаслява се със смес от олио и разстопено краве масло  и се пече.След изпичане се намазва с краве масло и се покрива.
Забележка : По принцип пататникът се пече само отдолу , във фурна  , с включена само на долно печене , като след изпичането от едната страна се обръща от другата и отново се намазва с мазнина.Няма проблем , обаче да се изпече и като обикновена баница . След като се изпече свекърва ми го полива със смес от 1 с.л. разстопено масло , 1 с.л. олио и половин к.ч. вода.После го покрива с чиста кърпа , за да се задуши.Така става по - сочен.
Към картофената смес може да се прибавят и 1 - 2 разбити яйца.Въпрос на предпочитание.
Аз не разточвам кори , а купувам готови домашно точени , които са малко по - дебели .
Разновидност :Пататникът може да се приготви и без кори в тефлонов тиган по следния начин :
Картофената смес се поставя на тънко като палачинка в предварително нагорещен и намазнен тефлонов тиган.Покрива се с капак и се оставя се на слаб огън .След като се изпече от едната страна с помощта на капака се обръща  , за да се изпече от другата.
« Последна редакция: 17 Юли 2007, 17:38:58 от vens »

kamery

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 115
Re: Рецепти от vens
« Отговор #175 -: 17 Юли 2007, 22:18:16 »
vens добре дошла след почивката :air_kiss: :air_kiss:!
Какви са тия вкусотии дето си показала, изтекоха ми лигите, ама отивам да си хапна диня.......диетично днес. :P
Пататник обожавам и тия дни ще го направя по твоята рецепта и ще докладвам.Ей страхотни рецепти при теб, както винаги! :-*

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #176 -: 18 Юли 2007, 13:59:32 »
kamery , благодаря  :air_kiss: !Надявам се пататникът да ти хареса .От всички родопски специалитети , които съм хапвала този ми е любим .

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #177 -: 18 Юли 2007, 14:23:28 »
Клин с ориз
/ още един родопски специалитет от тефтерите на свекърва ми /
Продукти :
за плънката :
4 бр. яйца
1 ч.ч. ориз
2 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
200 гр. бяло саламурено сирене или извара
4 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
около 100 гр. краве масло
тесто за корите :
1 с.л. олио
1 к.л.сол
1 к.ч. вода
брашно за меко тесто
Приготвяне :Оризът се измива и се сварява с прясно мляко . Оставя се да поизстине и към него се прибавят яйцата , сиренето , киселото мляко и солта .Сместта се обърква добре .От продуктите за тестото се разточват две кори  ,  като за баница . В намаслена тава се поставя едната кора , така че краищата да излизат извън тавата.Слага се оризовата смес.Върху нея се нареждат малки кубчета краве масло.Поставя се втората кора , като краищата се прищъпват с първата.Намазва се с мазнина и се пече.След изпичане клина се намазва с краве масло и се покрива с чиста кърпа , за да се задуши.
Забележка : И клина / като пататника / се по принцип се пече само отдолу  , като се обръща , с включен долен реотан  на фурната.Аз го пека с включена отгоре и отдолу фурна и пак се получава . Не точа кори , а използвам готови купени домашно точени кори за баница , които са малко  по-дебели от обикновените.
« Последна редакция: 18 Юли 2007, 14:25:45 от vens »

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 420
  • това съм аз
Re: Рецепти от vens
« Отговор #178 -: 18 Юли 2007, 14:42:07 »
Внес, страхотни вкусотиики. Ние зимата бяхме на гости на едни познати в Смолян и останах очарована от родопската кухня.  Катми и патаници ни правеха всеки ден и не ни омръзнаха.  :-*
« Последна редакция: 18 Юли 2007, 14:43:52 от albena »
това съм аз

marchela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 354
Re: Рецепти от vens
« Отговор #179 -: 18 Юли 2007, 15:39:03 »
vens, много мерси за рецептата за пататник. Отдавна исках да пробвам, а и да направя после в къщи пататник. В съботата бях в Хаджидрагановите къщи и с огромно удоволстие си поръчах пататник, но се разочаровх - картофите бяха просто нарязани на парчета с малко лук, задушени и настърган кашкавал отгоре. Нищо особенно.

Така, че точно на време се появи  :thankyou: