Автор Тема: Рецепти от vens  (Прочетена 619893 пъти)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #150 -: 15 Юни 2007, 19:01:26 »
eli4ka  , според мен пастичките ще станат чудесни с вишни . Ах , как обичам вишни .... :smile1:
За крема използвах кашкавалена извара , която не е много солена  , но сигурно и тази  , която продават в магазина до вас ще свърши работа.  ::)

kamery

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 115
Re: Рецепти от vens
« Отговор #151 -: 15 Юни 2007, 19:17:13 »
vens тези пастички изглеждат страшно апетитно.Нямам много време за кулинарни изпълнения тия дни, но в неделя ще гледам да ги направя.Всичките ти неща са страхотни. :thumbup:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #152 -: 15 Юни 2007, 21:35:53 »
kamery  , много ,  благодаря за милите думи ! :blush2: :flower: А пастичките  у нас се оцениха подобаващо . Днес , когато се прибрах вечерта от работа ми бяха оставили да опитам едно парченце.  ;D . Вкусни бяха...

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
Re: Рецепти от vens
« Отговор #153 -: 16 Юни 2007, 09:52:41 »
Vens, :thankyou:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3399
Re: Рецепти от vens
« Отговор #154 -: 17 Юни 2007, 09:53:26 »
Vens, завъртяната пита наистина ни допадна много. Изненадата беше че наистина става много бързо и лесно. Благодаря за рецептата.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #155 -: 17 Юни 2007, 21:25:39 »
Пеполина  , много се радвам , че завъртяната пита се е харесала и у вас . Тя е една от любимите пити на нашето семейство . :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #156 -: 17 Юни 2007, 23:34:38 »
Крем с плодове на фурна
Продукти :
за подложката :
около 200 гр.сух хляб
50 гр. краве масло
около 500 гр. плодове / кайсии , праскови /
50 гр. бисквити
за крема :
3 бр. жълтъци
1 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
1 литър прясно мляко
ванилия
освен това :
3 бр. белтъка
6 с.л. захар
ванилия
Приготвяне : Хлябът се нарязва на дребни кубчета  , поставя се в тавичка и се запича заедно с маслото до получаване на светлокафяв цвят.Плодовете се нарязват на дребни парчета , овалват се в смлените бисквити  , прибавят се към хлебните кубчета и се запичат до омекване.
Брашното , захарта , жълтъците и студеното мляко се смесват , поставят се на котлона и се бъркат непрекъснато  на умерен огън до сгъстяване.Полученият крем се ароматизира с ванилията и с него се заливат хляба и плодовете.Сместта се пече при температура около 180 градуса , около 20 минути. Белтъците се разбиват заедно със захарта на твърд сняг. Ароматизират се с ванилията и се поставят върху крема.Сладкишът отново се запича до порозовяване на белтъка.
Забележка : Рецептата я имам записана от списание преди години.Получи се изненадващо вкусен сладкиш.По мое мнение  вместо хляб може да се използва сух козунак или кекс.Плодовете също могат да са различни според сезона. :smile1:
« Последна редакция: 17 Юни 2007, 23:39:55 от vens »

s_la

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 28
Re: Рецепти от vens
« Отговор #157 -: 18 Юни 2007, 11:23:40 »
Милинките са страхотни. Благодаря vens
« Последна редакция: 18 Юни 2007, 12:10:50 от s_la »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #158 -: 18 Юни 2007, 22:02:12 »
s_la  , много се радвам , че милинките са станали сполучливи . :thumbup: Да ви е сладко . :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #159 -: 18 Юни 2007, 22:53:33 »
Гарнирана пита със сирене и домати
Продукти :
за тестото :
300 мл. газирана вода
6 с.л. олио
20 гр. мая за хляб
около 650 гр. брашно
1 и 1 /2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
за плънката :
около 250 гр. бяло саламурено сирене
2 - 3  домата
около 250 мл. доматено пюре
около 200 гр. кашкавал
около 30 гр. краве масло
няколко маслини
чубрица , сух босилек
Приготвяне : От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса около половин час.Втасалото тесто се разстила в намаслена тава.Отгоре се намазва с доматено пюре.Върху него се настъргва сиренето.Поръсва се с подправките.Върху сиренето се подрежда нарязаните на филийки домати.Питата се украсява с маслини , слага се кравето масло нарязано на малки парченца и се пече при температура около 180 - 200 градуса.Малко преди да е напълно готова питата се поръсва с настърган кашкавал и се запича.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Рецепти от vens
« Отговор #160 -: 23 Юни 2007, 19:01:40 »
vens хиляди благодарности за рецепта за Реването стана разкошно.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #161 -: 25 Юни 2007, 00:37:41 »
petina , много се радвам , че реването ви е харесало .Чудесно изглежда !  :thumbup:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #162 -: 27 Юни 2007, 20:44:53 »
Пастички с крем от извара и череши
Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
1 ч.ч.захар
7 с.л. вода
1 и 1 / 2 ч.ч.ч брашно
10 гр. бакпулвер
ванилия
за крема :
300 гр. извара
250 гр. заквасена сметана
1 бр. банан
3 с.л. пчелен мед
около 2 - 3 с.л. пудра захар
ванилия
за сиропа :
1 ч.ч. захар
1 и 1 / 2 ч.ч. вода
есенция : ром , ванилия
освен това :
около 400 гр. череши
2 - 3 с.л. захар
1 - 2 с.л. вода
Приготвяне :От изброените продукти се приготвя блата за пастите . Изпича се в застлана с пекарска хартия квадратна тава в предварително затоплена фурна при температура 180 градуса.
Черешите се обезкостяват  , прибавят се захарта и водата  и се поставят в съд на котлона на умерен огън до омекване.Оставят се да се да изстинат.
За приготвянето на крема банана се пасира , прибавя се изварата , заквасената сметана , меда  и захарта и всичко се разбива добре до гладка смес.При необходимост се прибавя още захар .Ароматизира се с ванилията. Кремът се разделя на две . В едната част се прибавят отцедените череши ./останалия сос може да се използва за заливка при поднасяне на пастичките/
Блатът се разрязва на две части , така че да се получат два правоъгълни блата . Единият блат се сиропира   и се намазва с крема с череши . Поставя се вторият блат и се сиропира. Завършва се с крем от извара . Сладкишът се нарязва на пастички , които се украсяват с череши .
« Последна редакция: 28 Юни 2007, 16:00:00 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #163 -: 02 Юли 2007, 21:56:28 »
Питки с плънка
Продукти :
за тестото :
350 мл.топло прясно мляко
1 - 2 бр. яйца
6 с.л. олио
40 гр. мая за хляб
1 и 1 / 2 ч.л. сол
2 с.л. захар
около 750 гр. брашно
за солените питки :
около 250 гр. бяло саламурено сирене
1 белтък
1ч.л. сух босилек
1 жълтък / за намазване на питките /
сусам за поръсване
за сладките питки :
около 200 гр. локум
пудра захар с ванилия / за поръсване /
Приготвяне : От изброените продукти се замесва еластично тесто. Оставя се да втаса около 30 минути .След това се разделя на две части  - за солените и за сладките питки .От тестото се правят малки топки  , които се приплескват  , слага се от плънката и се завиват на рулца . Оставят се да втасат около 15 минути .Питките със сирене се намазват с разбит с няколко капки олио жълтък и се поръсват със сусам .Питките с локум се намазват с прясно мляко . Изпичат се в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.След изпичане питките с локум още горещи се поръсват обилно с пудра  захар , към която е прибавена ванилия.

« Последна редакция: 02 Юли 2007, 22:02:36 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #164 -: 17 Юли 2007, 16:00:21 »
Марудници / І вид /
/ родопски специалитет , от тефтерите на моята свекърва /

Продукти :
около 500 гр. брашно
10 гр. мая за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.л.захар
1 с.л. олио
2 и 1/2 ч.ч. вода
1 бр. яйце
200 гр. кисело мляко
1 ч.л.сода бикарбонат.
Приготвяне : В дълбока купа се смесват брашното  , маята/ разбъркана с малко вода / , солта , захарта и водата . Получава се тесто с консистенция по - гъсто от кексовото.Сместта се оставя да втаса около 1 час.След това се слагат яйцето , кеселото мляко и содата.Обърква се хубаво , за да се получи тесто с консистенция на кексово тесто.Оставя се отново да втаса около 1 /2 час.
  Марудниците се изпичат на сач , който е предварително нагорещен и намазан с олио . След изпичане всеки се намазва със смес от равни части разстопено масло и олио , с прибавка на малко сол.
Забележка : Дебелината на марудниците е около 2- 3 мм.При липса на сач могат да изпекат и в тефлонов тиган .
« Последна редакция: 17 Юли 2007, 17:07:49 от vens »