Автор Тема: Рецепти от vens  (Прочетена 619915 пъти)

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: Кошнички с орехов пълнеж
« Отговор #120 -: 14 Април 2007, 07:50:11 »
Vens здравей! Поздравления, кошничките са страхотни! Непременно ще ги пробвам.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #121 -: 14 Април 2007, 21:28:31 »
Здравей , rainnbow! :hi: Надявам се кошничките с орехов пълнеж да ти харесат.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #122 -: 22 Април 2007, 11:32:03 »
Пита с коприва и сирене
Продукти:
за тестото :
150 гр.кисело мляко
150 гр.топла вода
3 с.л.олио
20 гр.мая за хляб
щипка сода бикарбонат
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
около 600 - 700 гр.брашно
за плънката :
около 500 гр.млада коприва
2 - 3 стръка зелен лук
1 стрък зелен чесън
1 - 2 с.л.заквасена сметана
около 200 гр.бяло саламурено сирене
около 50 гр.синьо сирене
около 150 гр. кашкавал
около 50 гр.обезкостени маслини
2 - 3 с.л. олио
магданоз
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне :От посочените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се втаса около 45 минути.Копривата се измива добре и се поставя във вряща подсолена вода за около 4 - 5 минути.Пресният лук и чесън се нарязват на ситно и се задушават в олиото.Прибавя се отцедената и нарязана на ситно коприва.Добавя се заквасената сметана .След 2 - 3 минути се добавят натрошените бяло саламурено и синьо сирене.Накрая се добавят ситно нарязания магданоз  ,маслините ,  черен пипер и сол на вкус.Втасалото тесто се разделя на две части.От тях се разточват две дебели кори , като едната е по- голяма от другата.В добре намаслена тава се поставя първо по - голямата кора .Върху нея се слага плънката.Върху нея се нареждат ленти от кашкавал.Накрая се поставя втората кора , като краищата на двете кори се прищъпват.Така приготвената пита се надупчва на няколко места с вилица.Оставя се да втаса отново за около 20 минути , поръсва се с малко олио и се пече в предварително затоплена фурна при температура 180 градуса.Преди да бъде напълно готова питата се поръсва с настърган кашкавал и се допича.
Забележка :Тази пита е от типа  " Разчистване на хладилника " :smile1:.Получи се много вкусна и беше оценена подобаващо от семейството.Към плънката може да се прибавят и 2 сварени и ситно нарязани яйца.Много подходящо допълнение към нея е сос от кисело мляко и майонеза.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3399
Re: Рецепти от vens
« Отговор #123 -: 22 Април 2007, 12:44:14 »
vens, предполагам, че питката може да се направи вместо с коприва със спанак. Но все пак искам да попитам, защото в къщи обичаме спанак, но не си падаме по копривата. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #124 -: 22 Април 2007, 13:32:11 »
пеполина , питата може да се направи със спанак или с разни други зелении. :smile1: Аз имах коприва , която исках да оползотворя.И у нас децата не са фенове на копривата , но така успях да ги излъжа. :yahoo:Всички бяха много доволни от резултата. :-*

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3399
Re: Рецепти от vens
« Отговор #125 -: 22 Април 2007, 16:11:35 »
vens, благодаря ти за бързия отговор.Ще се въсползвам от предложенеито ти. :air_kiss:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Розово руло
« Отговор #126 -: 23 Април 2007, 00:07:02 »
Розово руло :smile1:
/ за блата на това руло използвах рецептата за познатия в миналото дунапренов кекс /
Продукти :
за блата :
5 бр. яйца
200 гр. захар
2 пакетчета от 80 гр. пшенично нишесте / аз използвах " Ягода " /
10гр. бакпулвер
ванилия
за пълнежа :
1 опаковка крем " Оле" на " Д-р Йоткер"
400 мл. студено прясно мляко
100 мл.течна сладкарска  сметана
сладко от ягоди
6  - 7 с.л. захарен сироп
Приготвяне :Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Прибавя се постепенно пшеничното нишесте  , в което е размесен бакпулвера.Накрая се ароматизира с  ванилия.Сместта се поставя в правоъгълна тава / аз използвах тази на фурната / , която е застлана с намаслена пекарска хартия.Блатът се пече в затоплена фурна при температура около 160 - 180 градуса.След изпичането се поставя върху навлажнена кърпа и още топло се навива на руло.Оставя се така до изстиването.Кремът се приготвя както е указано на упаковката.Сметаната се разбива в отделен съд до пухкавост.Прибавя се към крем " Оле ".Блатът леко се сиропира .Намазва се с крема , слагат се ягоди от сладкото и внимателно се завива отново на руло.Поръсва се с пудра захар и се украсява със сметана.
Резултатът беше много вкусно , пухкаво и ароматно руло. :smile1:
« Последна редакция: 23 Април 2007, 00:28:01 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #127 -: 14 Май 2007, 21:38:31 »
Бързи питки
Продукти :
250 гр.брашно
10 гр.бакпулвер
150 мл прясно мляко
50 гр. меко масло
50 гр. настърган кашкавал
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. сух босилек
Приготвяне : От изброените продукти се замесва меко тесто.Разточва се върху поръсена с брашно повърхност на пласт с дебелина 1- 2 см.Изрязват се кръгли форми.Питките се намазват с прясно мляко и се пекат в предварително затоплена фурна при температура 180 градуса.
Забележка : Много вкусни  и лесни за приготвяне питки   . Хрупкави отвън и меки отвътре.Много се понравиха у нас.

« Последна редакция: 14 Май 2007, 21:40:32 от vens »

kamery

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 115
Re: Рецепти от vens
« Отговор #128 -: 15 Май 2007, 18:58:17 »
Тези питки изглеждат много апетитно :yahoo:Още утре мисля да ги пробвам и ще пиша какво е станало.

А картофените крокети много се харесаха  :thumbup:Вече няколко пъти ги правих, даже и за гости и всички ги одобриха.В соса сложих и копър и стана много добре.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #129 -: 15 Май 2007, 21:55:00 »
kamery , много се радвам , че картофените крокети са допаднали и на твоето семейство.Надявам се и бързите питки с кашкавал да ви харесат.Моята препоръка е да ги хапвате топли , защото тогава са с  много хубава хрупкава коричка. :thumbup:
« Последна редакция: 15 Май 2007, 23:07:47 от vens »

kamery

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 115
Re: Рецепти от vens
« Отговор #130 -: 15 Май 2007, 23:35:51 »
vens   тогава питките ще ги направя вечерта, щом е по-добре да са топлички.  :P
А да те питам за рецептата за чийз кейк с боровинки, каква извара ползваш, защото аз безсолна не видях.Много искам да го направя, даже днес гледах на Жоси и Дядо Либен, мисля беше -едната беше със сол , а на другата не пишеше и аз не посмях.

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 509
Re: Рецепти от vens
« Отговор #131 -: 16 Май 2007, 10:41:58 »
Интересна ми стана рецептата за каша с лапад. Правих преди 2-3 дни подобна, но с лозови листа и стана подобие на сърмички с лозови листа (така както аз ги знам- постни и със сирене).
Ще пробвам и тази кашичка- така съм се заканила на лапада: почвам го от утре  ;D

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #132 -: 16 Май 2007, 12:01:46 »
kamery , препоръчвам ти да потърсиш кашкавалена извара . Не мога да ти кажа нищо за изварата на посочените фирми.Пробвай , пък ако не е за чийзкейк винаги можеш да я оползотвориш , за да приготвиш друго вкусно нещо. :smile1:
kalina , лично на мен кашата с лапад много ми хареса . Даже децата , които са доста капризни по отношение на зелении и някои зеленчуци я одобриха. :-*

kamery

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 115
Re: Рецепти от vens
« Отговор #133 -: 16 Май 2007, 12:29:30 »
vens аз по принцип  взимам само кашкавалена извара, но тя е със сол.Даже имам в хладилника, но като видях, че пише сол,отидох до магазина и там намерих тези, които съм изброила.Освен да пробвам с тази  ::)То без друго на мен не ми е солена и като я омесвам с майонеза и други неща за мазане на филии, доста сол слагам за да стане.Реших, че взимаш някоя конкретна и затова попитах.
Мерси за отговора  :air_kiss:, ще докладвам скоро за резултатите. :smile1:

kamery

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 115
Re: Рецепти от vens
« Отговор #134 -: 16 Май 2007, 23:58:04 »
vens направих питките и станаха страхотни  :yahoo: и много бързо се правят!Направо си облизахме пръстите  и утре сигурно пак ще ги правя.  :P
Благодаря за рецептата  :-* :air_kiss:

Ето ги как станаха: