Автор Тема: Рецепти от vens  (Прочетена 619906 пъти)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #105 -: 10 Март 2007, 13:26:05 »
Праскови
Продукти :
за тестото :
5 бр. яйца
5 кафени чашки захар
2 и 1/2 к.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
10 гр.бакпулвер
ванилия
около 800 - 900 гр.брашно
за крема :
1 л прясно мляко
80 гр.нишесте " Шоколад"
180 гр. захар
50 гр.краве масло
100 гр.смлени орехови ядки
трохи от издълбаните сладки
ванилия
освен това :
200 мл.прясно мляко
жълта и червена боя за сладкиши или разтворими напитки от сорта на " Step "
Приготвяне :От продуктите се замесва меко тесто.Правят се топчета/ колкото малък орех / , които се нареждат в намаслена тава на разстояние една от друго.Пекат се в предварително затоплена фурна при температура 180 градуса .След като се изпекат още топли се издълбават.Кремът се приготвя според указанието на опаковката на нишестето.Прибавят се кравето масло , смлените орехи , ванилията  и се разбива с миксер , докато се охлади.Накрая се добавят трохите от издълбаните сладки.Прасковките като изстинат напълно се пълнят с крем.Слепват се две по две.Потопяват се в оцветено мляко / от едната страна  в червено , а другата в жълто /.След това се овалват в кристална захар.За листенца се използва чемшир.
Забележка :Общото количество на сладките е около 75 бр.Приготвянето им изисква малко повече време , но резултата си заслужава. :)За оцветяването на прасковите , аз използвах разтворими напитки  , което придаде допълнително чудесен плодов аромат на сладките.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Re: Рецепти от vens
« Отговор #106 -: 10 Март 2007, 21:24:04 »
Ох прасковки любими  :wub: :wub:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #107 -: 10 Март 2007, 22:26:09 »
Ох прасковки любими  :wub: :wub:
Мими , като гледам от 75бр. са останали 5 бр.Пращам ти ги . ;)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #108 -: 17 Март 2007, 23:14:09 »
Салата ;D
Продукти :
около 600 гр. картофи
2-3 бр.сварени яйца
3-4 бр. кисели краставички
2 бр. моркови
50 гр. кашкавал
250 гр.майонеза
100 гр. кисело мляко
сол и черен пипер на вкус
няколко листа зелена салата
магданоз
Приготвяне :Картофите се сваряват и обелват.Киселите краставички се нарязват на ситно.Морковите се слагат във вряща вода за около 5 минути.Приготвя се сос от майонезата и киселото мляко .В плоска чиния се нареждат листата зелена салата .Върху тях се поставят пласт настъргани картофи.Поръсват се със сол и черен пипер.Заливат се с част от соса.Следват нарязаните на дребно краставички.Отново пласт картофи и сос.Върху тях се настъргва единия морков.Отново сос от майонеза.Следва пласт картофи  и сос.Върху тях се настъргва яйце.Отново картофи .Завършва се със сос.Салата се украсява с настърган кашкавал  , цветенца от моркови и магданоз.
Забележка : .Тази салата е въпрос на импровизация / аз използвах тези продукти  :girl_sigh:/.Към нея може да се прибави шунка  ,  сварен грах  и царевица,горчица към соса.
« Последна редакция: 18 Март 2007, 10:21:27 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #109 -: 18 Март 2007, 23:50:09 »
Питка със сирене и кашкавал
Продукти :
за тестото :
150 мл вода
200 мл прясно мляко
20 гр. мая за хляб
5 с.л. олио
около 600 - 700 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л.захар
за плънката :
около 200 гр. обезсолено бяло саламурено сирене
около 200 гр. кашкавал
около 100 гр. топено сирене
за заливката :
2 бр. яйца
3 с.л. кисело мляко с висока масленост
щипка сол
освен това :
1 бр. малък сварен и настърган картоф
около 100 гр. кашкавал за поръсване
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса около 45 минути.Към втасалото тесто се прибавя настъргания картоф и тестото се оформя на топка .Разстила се в намаслена тава ,като се оформя висок ръб.Върху тестото се поставя плънката от нарязаните на малки кубчета бяло саламурено сирене , кашкавал и топено сирене.Питката отново се оставя да втаса около 20 минути.За заливката яйцата се смесват с киселото мляко , прибавя се щипка сол и получената смес се слага върху плънката.Питката се пече в предварително затоплена фурна при температура 180 градуса.Малко преди да е напълно готова се поръсва с настърган кашкавал .
Забележка :Идеята за питата е от руски сайт.Получи се много вкусна пита със сочна плънка , която се оцени подобаващо  :nyam:
« Последна редакция: 18 Март 2007, 23:54:15 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #110 -: 19 Март 2007, 20:59:39 »
Оризова торта с карамел
Продукти :
220 гр.ориз
150 гр.захар
1 л прясно мляко
3 яйца
50 гр. стафиди / накиснати в 1 с.л. ром или коняк /
щипка сол
ванилия  , канела
за карамела :6 с.л.захар
Приготвяне :Оризът се слага в 3 ч.ч. вряща вода и се вари 3 минути , като се разбърква.Изцежда се и се облива със студена вода.Млякото се сварява.Към врящото мляко се прибавят захарта , солта , ванилията и ориза.Вари се на много слаб огън около 40 минути , докато ориза попие млякото.Отделят се белтъците от жълтъците на трите яйца.Белтъците се разбиват на сняг . Когато оризът изстине към него се прибавят жълтъците , канелата , стафидите .Накрая внимателно се прибавят разбитите на сняг белтъци.Във формата , в която ще се пече торта се карамелизират 6 с.л. захар.Изсипва се оризовата смес и тортата се пече на водна баня :excl: в предварително загрята фурна при температура 180 градуса около 40 минути.Тортата се сервира студена , полята с плодов сироп или с карамелова заливка.
« Последна редакция: 19 Март 2007, 21:07:42 от vens »

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 280
Re: Рецепти от vens
« Отговор #111 -: 20 Март 2007, 15:15:10 »
Изглежда много интересно. Трябва да се пробва.  :thumbup:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #112 -: 20 Март 2007, 21:56:19 »
Изглежда много интересно. Трябва да се пробва.  :thumbup:
Веси , оризовата торта се хареса у нас , особено на голямата ми дъщеря , която е фенка на ориз с мляко ::).В ориза би могло да се прибави и някакво сладко или  плод .Тортата може да се поднесе и с топка сладолед. :girl_sigh:
« Последна редакция: 20 Март 2007, 22:25:34 от vens »

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 280
Re: Рецепти от vens
« Отговор #113 -: 21 Март 2007, 18:23:43 »
В събота или неделя мисля да я опитам и после ще споделя резултата.  :wink1:

daisy_st

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 16
Re: Рецепти от vens
« Отговор #114 -: 22 Март 2007, 16:43:40 »
vens , отново ме заинтригува с твоя рецепта  :smile1:
Имам въпрос за оризовата торта:1.жълтъците трябва ли да се разбият преди да се прибавят към ориза?
2.как се пече на водна баня?Може би в по-голяма тава, в която има вода и в нея се поставя тавата с тортата....Така ли е?Извинявам се, ако въпросът ми ти се стори глупав, но никога не съм правила подобно нещо.
Поздрави :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #115 -: 22 Март 2007, 17:39:08 »
daisy_st , отговарям на въпросите : :wink3:
1.Жълтъците преди да се прибавят към ориза се разбиват леко , но няма нужда от миксер.
2.Да , това е печене на водна баня , както при печене на крем карамел :smile1:.
Надявам се оризовата торта да ти хареса. :flower:

daisy_st

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 16
Re: Рецепти от vens
« Отговор #116 -: 22 Март 2007, 17:48:22 »
Благодаря ти, vens! :flowers:

daisy_st

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 16
Re: Рецепти от vens
« Отговор #117 -: 29 Март 2007, 11:39:32 »
vens, оризовата торта стана чудна :thumbup:
 :give_rose:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #118 -: 30 Март 2007, 17:07:44 »
daisy_st  ,много се радвам  ,че рецептата е била сполучлива и оризовата торта се е харесала и у вас. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #119 -: 14 Април 2007, 00:22:38 »
Каша от лапад

Продукти :
около 400 гр.лапад
2 стръка зелен лук
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко / или вода /
2 бр.яйца
3 с.л. брашно
200 гр.бяло саламурено сирене
около 4 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
магданоз
Приготвяне :Лападът и  зеленият лук   се нарязват на ситно и се задушават за 2-3 минути в мазнината.Киселото  , прясно мляко  , брашното и яйцата се смесват.Подправят се със сол и черен пипер.Сместта се прибавя към зелениите.Кашата се готви  при непрекъснато разбъркване 10 - 15 минути / ако е необходимо се добавя още вода /.Накрая се прибавя натрошено сирене и ситно нарязан магданоз.
Много бързо  , леко и  вкусно ястие. :nyam:
« Последна редакция: 14 Април 2007, 00:24:47 от vens »