Автор Тема: Рецепти от vens  (Прочетена 619946 пъти)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #75 -: 28 Януари 2007, 20:20:58 »
mila_go , много се радвам , че ти е харесала рецептата. :4u: :flower: И в къщи тази гозба се харесва на семейството. ;D

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Re: Рецепти от vens
« Отговор #76 -: 29 Януари 2007, 11:45:11 »
Мила, ако направиш един фен клуб на вкусотиите си, ще съм сред първите членове.  :flirt:
Оня ден правих царевичните питки и много ни харесаха на всички! Продължавай в същия дух!  :flower:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #77 -: 29 Януари 2007, 12:37:26 »
Мими , много благодаря за хубавите думи   :blush2: :4u:!Уча се от всички вас  :flower:! Радвам се , че са ви харесали царевичните питки.Лично на мен са ми любимите.

Eли

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Рецепти от vens
« Отговор #78 -: 29 Януари 2007, 12:59:19 »
И аз също харесах ароматните царевични питки, в неделя моят съпруг имаше рожден ден и ги направих,всички гости бяха във възторг.Радвам се ,че от Вас момичета мога да науча нещо ново.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #79 -: 29 Януари 2007, 18:10:08 »
Ели ,благодаря много за чудесните отзиви  :4u:!Радвам се , че питките са допаднали на семейството и на гостите ти. :drinks:Всички се учим един от друг. ;)


vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #80 -: 31 Януари 2007, 21:33:05 »
Бърза палачинка с млечен пастет от извара
Продукти :
4 яйца
8 с.л. брашно
250 мл прясно мляко
около 70 гр. краве масло
стрък зелен лук
щипка сол
Плънка :
около 250 - 300 гр.извара
2-3-с.л.майонеза
2-3 с.л.кисело мляко
1 ч.л. горчица
черен пипер
магданоз
Приготвяне :Яйцата се разбиват.Към тях се прибавят брашното , след това млякото , солта  и зеления лук.Маслото се разстопява в тава/аз използвах тази на фурната /.Изсипва се палачинковата смес.Пече се около 10 минути при 200 градуса.
След изпичане палачинката се намазва с плънката и се завива на руло.
Забележка :При липса на прясно мляко може да се замени с равни части кисело мляко и вода.Тогава е добре да се сложи и щипка сода бикарбонат.Друга много удачна плънка за тази палачинка е руска салата.
Приятен апетит  :)
« Последна редакция: 01 Февруари 2007, 16:32:12 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #81 -: 01 Февруари 2007, 22:49:54 »
Кюфтенца със сусам
Продукти :
500 гр смляно месо
1 яйце
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
подправки : чубрица , черен пипер , кимион , къри
около 50 гр.кашкавал / или топено сирене /
сусам за овалване
олио за пържене
Приготвяне :Омесва се добре смляното месо , яйцето , ситно нарязаните лук и чесън  , подправките.От сместа се оформят малки кюфтенца , като в средата на всяко се поставя парченце кашкавал.Овалват се в сусам и се изпържват.
Приятен апетит  :)


vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #82 -: 02 Февруари 2007, 21:40:29 »
Марианка , чудесни кюфтенца  ! :clapping: Много се радвам  , че са харесали и на вас. :)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #83 -: 04 Февруари 2007, 15:18:46 »
Картофи с млечен сос и синьо сирене
Продукти :
около 1 кг картофи
100 мл. бяло вино
около 400 мл. прясно мляко
20 - 30 гр.краве масло
2 с.л. брашно
около 400 мл кисело мляко
100 гр.синьо сирене
1 ч.л. горчица
50 гр.кашкавал
 черен пипер и сол на вкус
олио
Приготвяне :Картофите се измиват , обелват и нарязват на шайби.Овкусяват се.Нареждат се керемидообразно в намаслена тава.Налива се бялото вино / при необходимост може да се прибави и вода /.Поставят се във фурната и се пекат  на температура 180 - 200 градуса около 30 минути.През това време се приготвя млечния сос.Кравето масло се разстопява .Прибавят се 2 с.л.брашно и се бърка  , докато брашното получи златист цвят.Налива се прясното мляко и разбъркването продължава до получаване на крем.Прибавя се киселото мляко.Накрая се слага натрошеното синьо сирене  , горчицата ,  сол и черен пипер.Полученият сос се излива върху картофите и гозбата се пече още  около 15 - 20 минути.Малко преди да се извади от фурната се поръсва с настърган кашкавал.
Забележка :Към млечния сос може да се прибави и около 50 гр.топено сирене.Много бързо за приготвяне ястие , а много вкусно.
Приятен апетит. :)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Малки питки с плънка от пиле
« Отговор #84 -: 10 Февруари 2007, 12:11:31 »
Малки питки с плънка от пиле
Продукти :
за тестото :
250 мл кисело мляко
100 мл топла вода
20 гр.мая за хляб
щипка сода бикарбонат
1 белтък
1 ч.л.сол
1 с.л.захар
10 с.л.олио
около 600 - 700 гр.брашно
за плънката :
около 300 пилешко филе
около 150 гр. царевични зърна / замразени /
2 стръка зелен лук
1 стрък зелен чесън
няколко листа спанак
2 с.л. соев сос
1 ч.л. къри
сол , черен пипер на вкус
2 с.л. олио
около 20 гр. краве масло
за намазване на питките :
1 жълтък
1 с.л.олио
Приготвяне :От посочените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се втаса около половин час.През това време се приготвя плънката.Пилешкото филе се нарязва на малки парченца.Слага се в купа  , залива се със соев сос и се оставя да престои около престои около 10 - 15 минути.Зеленият лук  , чесън и спанак  се нарязват на ситно.В тиган се слага олиото и кравето масло.Запържват се късчетата пилешко филе.Прибавя се царевицата.Накрая се слагат зеления лук , чесън и спанак.Плънката се подправя с къри , сол и черен пипер.
Втасалото тесто се разточва на кора с дебелина около 2 - 3 см.Изрязват се кръгове с диаметър около 8 см.По средата на всеки  кръг се слага по 1 ч.л. от плънката.Прищъпват се двата края на кръга .Питките се нареждат в намаслена тава.Оставят се втасат около 10 минути , намазват се с разбития с олио жълтък и се изпичат в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.
Забележка :Получиха се много вкусни питки , които изчезнаха  ;D за отрицателно време.
Приятен апетит  :)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #85 -: 18 Февруари 2007, 16:38:04 »
Сладки с плънка от ябълки и банани
/по идея на кулинарно списание /
Продукти :
за тестото :
150 мл мазнина /св.мас , маргарин , краве масло /
100 мл.топло прясно мляко
20 гр. мая за хляб
1 с.л. захар
около 400 - 500 гр.брашно / за получаване на меко тесто /
ванилия
за плънката :
2 бр. ябълки
1 бр. банан
3 с.л.захар
20 гр. краве масло
1-2 с.л. бренди
1 с.л. канела
освен това : пудра захар с ванилия   / за овалване /
Приготвяне : От посочените продукти се замесва меко тесто /не трябва да се меси дълго /.Оставя се да втаса около 10 - 15 минути.През това време се приготвя плънката.Ябълките и банана се обелват и се нарязват на дребни кубчета.Ябълките се задушават в кравето масло за около 5 минути.Прибавят се кубчетата банан.Налива се бренди и се фламбира.Прибавя се захарта и се ароматизира с канела.Тестото се разточва на кора около 0.5 см.Изрязват се кръгове с диаметър около 5-6 см.Слага се 1 ч.л. плънка върху кръгчето.Върху плънката се слага друго кръгче.Краищата се прищъпват .Сладките се поставят в леко намаслена тавичка и се пекат в предварително затоплена фурна при температура 180 - 200 градуса.След изпичане още горещи се овалват в пудра захар.
Забележка : Получиха се вкусни и много ароматни сладки.
Приятен апетит :)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #86 -: 19 Февруари 2007, 19:51:54 »
Шарен хляб
Продукти:
за тестото :
150 мл.вода
200 гр.кисело мляко
20 гр.мая за хляб
щипка сода за хляб
4 с.л.зехтин / олио /
1 с.л.сол
1 с.л. захар
около 600 - 700 гр.брашно
освен това :
1 малък сварен картоф / настърган /
1 с.л. лютеница
1 ч.л.червен пипер
1 ч.л. сух босилек
2 с.л. настъргано сирене
сурови слънчогледови семки / за поръсване /
Приготвяне :От посочените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса около 30 - 40 минути.След това тестото се разделя на три части.В първата се слага настърган картоф.Във втората - лютеница и червен пипер.В третата - босилек и сирене.От трите части се оформят топки / ако е необходимо се прибавя още малко брашно /.Всяка топка се разточва на кора около 1 см.Корите се нареждат една върху друга.Завиват се на руло , което се поставя в намаслена форма.Оставя се отново да втаса около 30 минути.Рулото се намазва с прясно мляко , поръсва се със сурови слънчогледови семки и се пече в предварително затоплена фурна при температура около 180 градуса.
Забележка : Получи се пухкав и много вкусен хляб.В третата част босилека може да се замени с нарязан на ситно зелен лук или спанак.

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 420
  • това съм аз
Re: Рецепти от vens
« Отговор #87 -: 21 Февруари 2007, 08:21:09 »
 ;D Венс, снощи спретнах бързата палачинка стана страхотна и се изяде за броени минути. Тази вечер имам заявка за още, но смятам да я направя със сладко. Благодаря за :vertag:
това съм аз

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens
« Отговор #88 -: 21 Февруари 2007, 12:40:02 »
albena  , радвам се , че ви е харесала бързата палачинка.Най - хубавото при нея , че няма висене пред печката. :)Определено ще е вкусна и  със сладко , а защо не и с течен шоколад. ;)
« Последна редакция: 21 Февруари 2007, 18:35:28 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Шоколадови пасти " Мока "
« Отговор #89 -: 21 Февруари 2007, 18:16:21 »
Шоколадови пасти " Мока "
Продукти :
за блата :
4 бр.яйца
1ч.ч захар
1ч.ч.брашно
4 с.л. вода
10 гр.бакпулвер
2 с.л.какао
ванилия
за сиропа :
1и 1/3 ч.ч.захар
2 ч.ч. вода
1ч.л.нес кафе
есенция / ванилия , ром /
за І крем :
1 литър прясно мляко
80 гр.нишесте "Шоколад"/аз използвах царевично/
1 ч.ч. захар
1 с.л.какао
100 гр.краве масло
1 ч.л.нес кафе / аз не сложих ,но идеята ми беше такава  :) /
ванилия
за ІІ крем :
150 гр.сладкарска сметана
100 гр.шоколад
Приготвяне :От посочените продукти се приготвя блат , който се изпича при температура 160 градуса /аз използвах тавата на фурната /.За І крем :нишестето се приготвя както е указано на опаковката.Оставя се изстине.Кравето масло се разбива и към него постепенно се прибавя млечния крем.Ароматизира се с ванилията.За ІІ крем : шоколадът се начупва на дребни парчета и се разстопява заедно със сметаната на котлона.Сместта се оставя изстине и след това се разбива на пухкав крем.Изстиналият блат се разрязва на две ,така че да се получат два правоъгълни блата.Първият блат се сиропира , намазва се с І крем.Отгоре се слага втората част на блата , сиропира се и се намазва с ІІ крем.Украсява се със зърна кафе.
Забележка :  Много лесни за приготвяне пастички , а много вкусни. :)
« Последна редакция: 21 Февруари 2007, 22:00:31 от vens »