Автор Тема: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg  (Прочетена 15191 пъти)

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« -: 27 Септември 2009, 12:03:54 »
 

Продукти:
350 гр. (1½ пак. от 225гр.) безсолно масло
350 гр. (2 ч.ч.) захар
350 гр. (3½ ч.ч.) брашно
6 яйца
малко ванилия (1-2 пак.)
настърганата кора на 1 лимон
300 гр. амигдалото (бадемов марципан)


+ около 330 гр. мармалад (изберете вид който е не много сладък

Приготовление:




mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #1 -: 27 Септември 2009, 12:15:27 »
Разбивате с миксер маслото и захарта. Прибавяте яйцата едно по едно, пресятото брашно, ванилията и настърганата лимонова кора.
Разделяте тестото на две части едната оставяте „бяла”, а другата оцветявате с малко червена сладкарска боя или 2 - 3с.л. какао (според предпочитанията ви).
Тестата се изсипват в заслани с хартия (леко намазнена с олио) тавички.
В оригиналната рецепта се ползва кексова форма и когато се нареже сладкиша парченцата се получават четириъгълни, но понеже аз нямам две такива еднакви по големина форми, и за да не пека две фурни ползвам пайрекс с размери около 18/22 см. 

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #2 -: 27 Септември 2009, 12:18:36 »
Заглажда се с лъжица важно е да се изравни добре. Пече се на 180°С (с вентилатор) за около 1 час на средна скара.

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #3 -: 27 Септември 2009, 12:32:06 »
Докато сладкишът се пече се приготвя масления крем Buttercream Icing по рецепта от Wilton:

1/2 ч.ч. безсолно масло маргарин
1/2 ч.ч. растително масло (бяло е прилича на мас на външен вид) vegetable shortening
1 ч.л. чист екстракт ванилия (1-2 прахчета)
4 ч.ч. пресята финна пудра захар
2 с.л. прясно мляко

Маслата се бъркат с миксер. Добавят се ванилията и пудрата захар на няколко порции и прясното мляко.

Може да направите двоина доза и да съхраните излишното в хладилника - аз правя така
ако крема е гъст се разрежда с прясно мляко до необходимата гъстота. Оцветява се по желание.

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #4 -: 27 Септември 2009, 12:42:28 »
Изпечените блатове се оставят да се охладят, след което се изваждат от формата и се отделя хартията. Блатовете се разрязват когато напълно истинат на 3 парчета по дължина, а ако е печено в кексова форма на две половини по дължина.
Работният плот се застила с домакинско фолио и върху него се сглобява тортата. Парчетата се мажат обилно с мармалад (тук се намират едни италиянски био мармалади които не са много гъсти и не са ужасно сладки). Ако мармалада е гъст се разрежда с малко вода на водна баня. Ако тортата е с какао се маже с течен шоколад.
Редуват се едно бяло парче, слепено с оцветено и пак бяло.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 15:29:08 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #5 -: 27 Септември 2009, 12:51:20 »
Намазва се първия "етаж" обилно с мармалад или съотватно с нутела (течен шоколод) и върху него се нарежда шахматно втория ред. тортата се стяга като се увива във фолиото. Слага се в хладилника, масления крем също - до следващия ден.
Важно е да престои една нощ за да омекне и да се спои.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 15:29:48 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #6 -: 27 Септември 2009, 12:56:35 »
Изваждаме тортата (и масления крем така) от хладиника поне половин час преди да започнем работа, за да се отпуснат. Изрязваме с остър нож краищата за да станат гладки и замазваме тортата отстрани и отгоре с мармалад или съответно нутела. Оставяме за малко да се стегне, след което я покриваме с марципан. Аз съм ползвала готов Marzipan Golden (който си е жълт) на Dr.Oetker 250 гр. кутийка. Предполагам, че в БГ го има тъй като чета рецепти във форума който са с продукти на Dr.Oetker ще го пусна на снимка

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #7 -: 27 Септември 2009, 12:59:03 »
Заглаждаме добре марципана и се залавяме за украсата!

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #8 -: 27 Септември 2009, 13:07:18 »
Украсява се по желание. В случая аз съм шприцовала розички от маслен крем идеята за тази украса е от Wilton) иначе рецептата е от Кипърска книжка за сладкиши, торти и други.
Инструмента който се ползва е като голямо габърче - въртиш го между пръстите и шприцоваш розата - става много бързо така но ако нямате такова може да ползвате например чаша обърната наопаки като завиете дъното с алуминиево фолио за да не се хлъзга розата докато я правите. А това са и накрайниците за шприца. Единият е  кръгъл с него се правят "основите" на розата като малки кули, а другият е като сплескана капка с него се оформя самята роза.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 15:33:15 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #9 -: 27 Септември 2009, 13:14:31 »
Другото което е нужно е като ножица на която остриетата не се застъпват с нея се пренасят розите от "габърчето" на тортата.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 15:33:39 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #10 -: 27 Септември 2009, 13:20:36 »
шприцоваме основите и ги пренасяме върху "габърчето"..... ще продължа по-късно налага се да прекъсна...
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 15:34:00 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #11 -: 27 Септември 2009, 18:38:22 »
Поставяме едната основа върху "габърчето" и с накрайника, който е като сплескана капка увиваме един кръг (по-скоро конус) около върхът му. След това с движение сякаш изписваме дъга оформяме 3 венчелистчета
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 20:16:48 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #12 -: 27 Септември 2009, 18:55:58 »
Продължаваме с втория ред венчелистчета като всяко ново почва от средата на някое венчелистче от първия ред и свършва по средата на следващото (от първия ред) Така както се вижда на снимката - продължаваме така докато решим че розата е достатъчно красива просто със всеки ред дъгата която описваме със шприца става по-голяма.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 20:17:45 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #13 -: 27 Септември 2009, 20:10:19 »
Отстрани съм украсила с орнаменти направени от малки точици с помощта на накрайник с малък кръгъл отвор.
 Ами това е общо взето!
Тази торта може да се направи в най-различни варианти - просто каквото ви хрумне: ванилов крем, крема сирене със сметана..... и т.н. това което слепва блатовете определя вкуса й.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 20:18:43 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #14 -: 27 Септември 2009, 20:18:52 »
и последно от мен още 1-2 снимки