Автор Тема: Ahoj от Чехия и natalyna  (Прочетена 803965 пъти)

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 834
Re: Аристократичен сладкиш
« Отговор #75 -: 21 Септември 2006, 23:58:21 »
Аристократичен сладкиш
Истинското име на рецептата е "Парчетата(пастите) на графинята", но ми се видя доста дълго и трудно запомнящо се, та го смених. Надявам се братята чехи да не се сърдят :)
Нат пробвах днес този сладкиш и наистина се получи доста добре и на вид и на вкус ,всички го харесаха  :yahoo:,попада в категорията на любимите ни десерти  :w00t:
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #76 -: 22 Септември 2006, 20:38:59 »
Гери, радвам се, че сладкиша се е получил и ви е харесал!  :air_kiss:  :flower:

СИЛИЯ

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #77 -: 28 Септември 2006, 10:56:54 »
Страшно много ти благодаря Наталина за "Аристократичният сладкиш".
Когато бях 7-8 годишна братовчедка ми го правеше, но не с ябълки а с вишни или череши мисля бяха. Това беше най-страхотният сладкиш, който бях опитвала като хлапе. Така и не ми даде рецептата. Не знаела за кой точно сладкиш говоря, сега пък от много години не правела вече сладкиши...и тем подобни глупости и оправдавки. Молех я за този сладкиш от години. Години наред търся този сладкиш без да знам името му, а от няколко години го търся в интернет и какви ли не форуми, но чак сега случайно го видях на снимката. Яла съм го с вишни или череши и беше страхотна вкусотия. С ябълки не съм пробвала. Само си спомням маслото, брашното и вишните като съставка.....и толкова.
 :4u: ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ ОТ МЕН

СИЛИЯ

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #78 -: 28 Септември 2006, 11:06:01 »
Аз по принцип не обичам сладкиши с плодове или компоти.
От този тип ми харесват само Цветаевския ябълков пай на ПОЛИ от dir.bg
и този сладкиш -  "Аристократичен".
Определено ще го направя и то с ябълки както в твоята рецепта

СУПЕР СИИИИ........ :drinks:

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #79 -: 28 Септември 2006, 11:21:43 »
Здравей  СИЛИЯ!

Радвам се, ако си намерила това което търсиш!
По описанието ти обаче се замислям, дали не си опитвала един друг сладкиш, колйто е също доста любим тук. Разликата е в това че той се прави с тесто с мая, отгоре се слага  извара и върху нета се нареждат плодове - вишни, сливи праскови и на края се посипва с трохи от препечена галета със захар! Изглежда подобно, но вкуса е съвсем различен!

Може би е най-добре да опиташ Аристократичният сладкиш и да кажеш дали това е същият десерт.

Скоро ще пусна рецептата и за другият!

Лек ден и се радвам, ако съм доставила радост!

СИЛИЯ

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #80 -: 28 Септември 2006, 16:24:42 »
Нееееее....категорична съм, че е същият сладкиш, който си дала. По снимката е 1:1 с този който съм яла. Да не говорим, че и някои от продуктите са същите. Просто ми липсваха останалите и начинът на правене. Имаш 1 голямо благодаря от мое име.

Може ли 2 въпроса, обаче?
За ликьорите: Яйченият ликьор колко време можеш да го съхраняваш в хладилник? Домашният бейлиз прилича ли на истинският като вкус?

Миналата пролет купих от Австрия 1 яйчен ликьор много евтино. Много беше хубав, но майка ми която е била в Чехия още по времето на социализма/там има братовчед женен за чехкиня/ ми каза, че чехите били големи майстори в направата ЯЙЧЕН ликьор. Та от тогава само за този яйчен ликьор бълнува и за това и купих от Австрия. Сега е в болница за операция и искам като се върне от там да я изненадам с оригиналния чешки яйчен ликьор. Та за това те питам, колко време издържа в хладилник?

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 509
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #81 -: 28 Септември 2006, 16:46:15 »
Надявам се да нямате нищо против, че се меся в диалога ви... :blush2:

Аз от опит знам, че домашен яйчен ликьор се съхранява до 4 седмици в хладилник, при условие, че сме използували за приготовлението съвсем пресни (!) яйца.Все пак не рискувам след средата на третата седмица, ако случайно до тогава нещо е останалo  ;)

Този ликьор и аз го приготвям сама (рецептата е в моята тема), когато ще ме посещават определени членове на фамилията, които го обожават.Следващия път ще ги изненадам с такав, приготвен по рецептата на natalyna, която васъщност не се отличава много-да видим дали ще уловят разлика.  :)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #82 -: 29 Септември 2006, 12:54:15 »
Здрaвей СИЛИЯ,

Яйченият лиьор съм го правила два пъти преди семейни събирания и веднага се изпи, така че не знам колко време може да издържи!  :blush2: Доверявам се на Калина и и благодаря, че се включи!

За BAILEYS - има доста общо с оригинала, но е ясано, че не може да е същият дори и само поради факта, че в него не се използва уиски! Ноооо, е мнооого приятен и нежен на вкус!

Дано отговорите да те задоволяват!

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #83 -: 09 Октомври 2006, 20:20:01 »
« Последна редакция: 15 Декември 2015, 10:06:14 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #84 -: 12 Октомври 2006, 18:18:30 »
Това е една рецепта, която като Хапка се опитах да отгатна, след опитването в една тукашна сладкарница. Предполагам, че в тяхната рецепта са използвали извара, но аз сложих сирене тип Крема, защото това имах, а и ми звучи по-добре. Освен това моите бисквити са напоени с мляко, а тяхните бяха сухи и това не ми хареса. Другото изменение е, че сложих стафиди и намазах с Нутела.

Покрив със сирене тип Крема

« Последна редакция: 15 Декември 2015, 10:06:41 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #85 -: 12 Октомври 2006, 18:23:47 »
Така изглежда намазан и крайният продукт!

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 385
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #86 -: 12 Октомври 2006, 18:43:09 »
 :-* :air_kiss: благодарско Нат... страшна си ...ама т'ва вече съм ти го казвала....ми кат' не се сещам друго от прехлас :-\...
...ако имах такива бисквити веднага го почвах ама ако не утре, вдруги ден ще имаме покрив :bigsmile:
MZ

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #87 -: 12 Октомври 2006, 18:53:18 »
Моренка благодаря за хубавите думи, но като сравня текучеството при теб и мен, май аз трябва да ти се поклоня.  :4u: Аз правя нещо ново веднъж на няколко месеца, а ти си неизчерпаем извор на идеи и рецепти!  :-*  :flower: :flower:

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #88 -: 13 Октомври 2006, 00:55:05 »
 :) Мммм ще се пробва. Напомня малко на моя сладкиш "КОМ".

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #89 -: 13 Октомври 2006, 09:00:32 »
Да Мари, начина на оформяне е същият! :flower:  :air_kiss: