Автор Тема: Ahoj от Чехия и natalyna  (Прочетена 803995 пъти)

Margi_1

  • Гост
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #120 -: 29 Март 2007, 14:27:56 »
И аз имам въпрос за козунака.Нали в правоъгълната черна тава на снимката се пече?Нямам специална форма и затова се притеснявам дали няма да се разплуе.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #121 -: 29 Март 2007, 18:43:00 »
Здравей Margi_1,

по тази рецепта никога не съм слагала козунака във форма и не се разплува. Е, ясно е, че няма да стане 15 см височина, както ако е печен във форма, но тук целта е да се запази плетката, която във форма не изпъква добре. Става с височината на хляб(че дори и малко по-висок). Ако много те притеснява това да не се разплуе, сложи го в кексова форма(но от по-големите), но тогава няма смисъл да плетеш плитка с повече от три фитила.

Успех! :smile1:

Margi_1

  • Гост
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #122 -: 10 Април 2007, 14:56:36 »
Natalyna, мерси много за страхотната рецепта за козунака. За първи път правя козунак и стана много вкусен.Не му трябваше много месене, само бавно втасва тестото,ама сигурно с всички козунаци е така. Малко се узорих с плитките,защото тестото не е от най-еластичните, но за другия път ще знам, може би трябваше да сложа повече брашно. Аз сложих точно 700 гр. Много се страхувах да не стане клисав с толкова много мазнина, но се получи супер. Препоръчвам да го пробвате който не е. Мерси още веднъж и Честит Великден!

marchela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 354
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #123 -: 10 Април 2007, 15:09:22 »
Поздравления Natalyna за хубавия козунак. При мен обаче нещо не се получи. Може би защото купих козуначена смес вместо обикновенно брашно. Не ми втаса и стоеше малко разпрьокан, но пък беше много вкусен. Ако се сещеш къде греша, пиши, защото в къщи искат вече купешки козунаци, а пък аз не се давам и ще му хвана цаката.  :(

Margi_1

  • Гост
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #124 -: 11 Април 2007, 09:12:00 »
Marchela, аз моя го чаках 4-5 часа да втаса и после още оплетен във фурната на 50 градуса около час.Маята ми беше хубава и стана добра закваска в началото.Но по принцип май не е като при питките тестото на козунака да си увеличава 2-3 пъти обема при втасването, по скоро при печенето се надига най-много. А за купешките козунаци моето мнение е ,че вече за нищо не стават.Слагат им много химия да стоят меки и жълти, а и кой ще ти сложи 200 гр мазнина в един козунак? Така че аз не мисля да се отказвам с опитите да правя сама козунак ::)

marchela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 354
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #125 -: 11 Април 2007, 11:05:45 »
Много ти благодаря Margi_1 за поясненията. Незнаех, че се чака толкова да втаса. Аз го чаках да втаса около час и нещо и като видях, че няма резултат го бутнах да се пече, като мислех, че вътре ще се повдигне малко, но уви. Все пак беше вкусен. Ще пробвам пак. Сигурно затова замесват козунаците от предната вечер, а аз все се чудех защо. :air_kiss:

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #126 -: 11 Април 2007, 12:52:44 »
Здравейте Margi_1 и marchela!

Момичета извинявам се, че отговарям чак сега - имам си проблеми с Нета и известяването на пощата! :(

Марги, радвам се, че се е харесал козунака. Да наистина става по-бавно, но пък с по-малко месене!

Марчела, не знам каква е тази готова смес - какво съдържаше вътре? Маята в нея ли си беше или ти я слагаше? Опитай следващият път да го направиш с брашно - би трябвало да се получи. В готовите смеси слагат заместители и на яйцата и както каза Марги химия и затова е добре да се следва рецептата, която е дадена на самата опаковка, зада се получи добър резултат.

Успехи и на двете! :flowers:

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 280
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #127 -: 12 Април 2007, 17:34:12 »
И аз бих искала да се включа по темата с козунаците. Великденският ми козунак (всъщност 4 бр.) бяха за мен втори опит. Първия път ме провали печенето. Този път внимавах за температурата, но пък ми станаха някак по-сбити. Дали не съм прекалила с брашното? Отмерих точно 700г., но тестото стоеше лепкаво и не можеше да се меси, та продължих да слагам брашно, докато постигна необходимата гъстота за месене. Баща ми после каза, че е било в повече. Допускам, че наистина е било така, защото иначе спазих стриктно всички инструкции. Дори включих климатика в спалнята (че е по-малка) на 30 градуса и ги оставих да втасват там, макар че в събота си беше доста топло по принцип. Замесих ги преди обяд и ги сложих да се пекат чак към 5 часа следобед. Станаха наистина много бухнали, но след като се изпекоха и по-точно на другия ден, като ги нарязахме бяха сравнително сбитички. А иначе 2 от тях бяха с готова смес, която ползвах вместо брашно. Сложих си яйца, мая, масло и мляко. Въпросът ми е - каква трябва да е консистенцията на тестото първоначално, нормално ли е да е така лепкаво (то ми се получи нещо като по-гъста каша) и колко време горе-долу трябва да продължи месенето. Ние със свекърва ми се редувахме - сигурно по половин час месене на козунак отделихме.  ;D Благодаря предварително.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #128 -: 20 Май 2007, 17:38:20 »
Здравейте!

Отдавна не съм публикувала нищо, защото може би сте забелязали, аз съм по правенето най-вече на сладки неща, а съм на диета. Правя само няколко неща, които мога и да прескоча.  Момчетата в къщи, обаче вече преритват за нещо ново и сладко(омръзнаха им само козунаци и щрудели) ;D И тъй като имаме още ябълки а една приятелка наскоро ме нагости с един много вкусен сладкиш, денс го направих и ви го предлагам! Много е лесен и бърз!

Ябълков сладкиш с шоколадова заливка

« Последна редакция: 15 Декември 2015, 10:10:43 от natalyna »

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #129 -: 20 Май 2007, 18:20:51 »
Нат, това непременно ще се пробва ;D

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 834
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #130 -: 23 Май 2007, 09:45:48 »
Ябълков сладкиш с шоколадова заливка
Nat снощи за десерт направих сладкиша , страхотен е на вкус  :thumbup: ,а в комбинация със заливката/аз я направих по-течна/ е неповторим  :nyam:.
За съжаление не остана ред за снимка,омете се всичко, имах и гости  та и те опитаха и останаха доволни  :thumbup:.Благодаря за рецептата :air_kiss: ще я повтора !
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

kamery

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 115
Re: Солени картофени палачинки
« Отговор #131 -: 02 Юни 2007, 15:02:50 »

Солени картофени палачинки(Bramborak)


Наталина, благодаря  :air_kiss:, че си дала рецептата за брамборачките и като я видях се сетих, че съм ги яла навремето в Чехия и много ми харесаха.Вече два пъти ги правя и си облизваме пръстите вкъщи.На мен лично много ми харесват и ако имаше кой да ме замести в стъргането, бих ги правила всеки ден  :P

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #132 -: 02 Юни 2007, 15:46:49 »
kamery, радвам се, че рецептата за брамборака се е харесала. И у нас много се котира особено като бърза вечеря за зимата. Работата по стъргането на картофите съм я оставила на робота. ;D

Гери, хихи, знам аз, че си падате по сладичкото (както и ние)! :yahoo:

kamery

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 115
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #133 -: 02 Юни 2007, 16:09:40 »
Наталина, мина ми през акъла за робота, но не посмях  ::)Да не би да не станат, ама щом ти така ги правиш и аз така ще пробвам, че иначе много ми е досадно това стъргане.Мерси за идеята  :air_kiss:

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #134 -: 02 Юни 2007, 20:36:54 »
« Последна редакция: 15 Декември 2015, 10:11:20 от natalyna »