Автор Тема: Рецепти от vens - ІІ част  (Прочетена 368533 пъти)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #15 -: 28 Октомври 2007, 14:26:21 »
Картофено - лучена кремсупа
Продукти :
2 бр. големи глави стар лук
около 500 гр. картофи
20 гр. краве масло
1 , 3 л. вода
0,200 л. прясно мляко
магданоз
сол и черен пипер на вкус
бяло саламурено сирене
Приготвяне : В тенджера се слага кравето масло.След като се разстопи се прибавя нарязания на едро лук.Задушава се до омекване и златисто оцветяване.Налива се водата. Овкусява се .След като заври се прибавят нарязаните на кубчета картофи. Супата ври до сваряване на зеленчуците.Малко преди да бъде напълно готова се прибавя прясното мляко.След около 5 минути супата се маха от котлона и се пасира.Поднася се поръсена с ситно нарязан магданоз , черен пипер и настъргано сирене.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #16 -: 28 Октомври 2007, 20:08:48 »
Ябълков щрудел от маслено тесто
Продукти :
за тестото :
100 гр. краве масло
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
6 с.л. прясно мляко
около 2 ч.ч. брашно
10 гр. бакпулвер
ванилия
за плънката :
около 0,500 кг ябълки
3 - 4 с.л. стафиди
3 /4 ч.ч. счукани орехови ядки
3 с.л. захар
2 - 3 с.л. галета
канела , ванилия
освен това :
прясно мляко / за намазване /
пудра захар / за поръсване /
гъст ванилов сос ,приготвен от 2 бр. жълтъка / или 1 бр. цяло яйце / , 2 с.л. брашно , 1 /2 ч.ч. захар , 0 , 500 л.прясно мляко и ванилия
Приготвяне : От посочените продукти се приготвя меко и гладко тесто.Оставя се за около 15 минути в хладилника.През това време се приготвя плънката.Ябълките се почистват от кората и семките и се настъргват на ренде.Изстискват се леко и към тях се прибавят стафидите / предварително накиснати в ром / , захарта , орехите , галетата , канела и ванилия.Сместта се обърква добре.Тестото се разточва на кора с форма на правоъгълник.Поставя се плънката , завива се руло и се слага в правоъгълна тава , застлана с намаслена пекарска хартия.Щруделът се намазва с прясно мляко и се пече в предварително затоплена фурна при температура 180 - 200 градуса.След като се изпече се поръсва с пудра захар , ароматизирана с ванилия.Сервира се топъл , гарниран  с ванилов сос , приготвен по следния начин : Към врящото  , подсладено прясно мляко постепенно се прибавят разбитите с брашното жълтъци.Сместта се вари при непрекъснато разбъркване 7 - 10 минути. Оттегля се от огъня и се ароматизира с ванилията.
Забележка : За разточването на тестото и навиването на рулото използвах намаслено фолио.Рецептата е от стара кулинарна книга. Ябълковият щрудел в комбинация с ваниловия сос се получи много вкусен.Ако се прибави и топка ванилов сладолед..... :nyam: :nyam:
« Последна редакция: 28 Октомври 2007, 21:05:33 от vens »

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #17 -: 30 Октомври 2007, 16:13:09 »
Веси , честита ти нова темичка!
Аз продължавам и тук да ти се възхищавам на вкусотиите и красотите, които правиш!  :-* :-*


Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #18 -: 30 Октомври 2007, 16:32:07 »
Веси,честито и от мен.Ястията са ти прекрасни и много естетически издържани.Истинско изкуство...

Ябълковият щрудел изглежда великолепно и скоро ще го направя.

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1527
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #19 -: 30 Октомври 2007, 18:42:14 »
Веси, честито и от мен!
Радвам се, че ще мога още много да се наслаждавам на вкусни и стилно поднесени ястия и десерти :exclaim:


vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #20 -: 30 Октомври 2007, 22:05:32 »
Мими , Yoli , di_ani , сърдечно благодаря за похвалите ! :flower: :blush2:

Ябълковият щрудел изглежда великолепно и скоро ще го направя.
Yoli , на мен лично много ми хареса.Ваниловият сос е чудесно допълнение към ябълковия щрудел.Надявам се и на вас да ви допадне.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #21 -: 31 Октомври 2007, 23:09:44 »
Отчет и благодаря още веднъж и за тази вкусна и лесна питка.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #22 -: 01 Ноември 2007, 00:25:11 »
Веси  , много се радвам , че кашника се е харесал и у вас.  :smile1: И на мен ми допадна това , че се приготвя бързо и лесно. ;D

Margi_1

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 74
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #23 -: 01 Ноември 2007, 09:40:49 »
Vens, много благодаря за рецептата за Пита с коприва и сирене.
Стана супер, тестото беше много еластично и лесно за обработка.В плънката сложих спанак,праз,синьо сирене,обикновено сирене,2 варени яйца(както си писала че могат да се добавят) ленти кашкавал.За първи път правя такава пита с плънка,та много се притеснявах да не остане вътре сурово тестото,но стана екстра.А на вкус е превъзходно.
Благодаря още веднъж!
P.S.Гледам ,че си приготвила снощи Крокети от ориз със зеленчуци и шунка, ако може рецептата.
 
 

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #24 -: 01 Ноември 2007, 10:01:42 »
Браво на Весела, че успя да намери време и да направи кашника. И аз го оглеждам, но поради липса на мая, не успях и сега не мога да го номинирам. Дали ще стане със суха мая? А на вид и като съставки страшно ми харесва.

margototop

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 225
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #25 -: 01 Ноември 2007, 11:52:10 »
Vens здравей и от мен  :thank_you2:Аз от скоро влизам във този сайт но наистина съм изумена от това което предлагате така че от мен едно голямо :thankyou: Впечатлена съм от рецептите и кулинарните ти умения :yahoo:Много ми се иска да пробвам "Крокетите от ориз със зеленчук и шунка" но не мога да открия рецептата :help:Моля те да ми помогнеш за да я пробвам

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #26 -: 01 Ноември 2007, 12:54:27 »
Margi_1 , много се радвам , че рецептата за Пита с коприва и сирене ви е харесала  :smile1:.Аз много си падам по разни зелении и винаги се чудя как да ги приготвя , че и децата да ги харесат. ;D
elidrag , няма никакъв проблем да приготвиш кашника със суха мая.В конкретната рецепта може да заместиш 10 гр.прясна мая с 4 гр. суха . Надявам се да споделиш резултата. ::)
 :hi: margototop . Благодаря много за милите думи. :flower:

P.S.Гледам ,че си приготвила снощи Крокети от ориз със зеленчуци и шунка, ако може рецептата.

Много ми се иска да пробвам "Крокетите от ориз със зеленчук и шунка" но не мога да открия рецептата :help:Моля те да ми помогнеш за да я пробвам
:smile1: В интерес на истината снощи бях решила да направя ориз със зеленчуци и шунка.След това , обаче реших да направя крокети . Вкусни станаха. ::) По - късно ще напиша рецептата.
« Последна редакция: 01 Ноември 2007, 14:05:10 от vens »

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #27 -: 01 Ноември 2007, 14:11:45 »
vens, аз пък в неделя спретнах Питките с лютеница и сирене и наистина се оказаха хубави, въпреки че спестих сусама, царевичното брашно и триците. Само си мисля, че по-хубави биха били, ако във всяка се сложи по едно парченце сирене, за да се усеща.

П.П. Пак нямам снимков материал  :blush2: на и без това смотания ми апарат батериите се изтощават много бързо.
« Последна редакция: 01 Ноември 2007, 14:14:18 от marine »

margototop

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 225
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #28 -: 01 Ноември 2007, 14:49:46 »
Vens :-*ще чакам с нетърпение рецептата :yahoo:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #29 -: 01 Ноември 2007, 18:03:27 »
marine   , радвам се , че питките са ви харесали.С плънка от сирене също става много вкусно , но аз приготвям  с тях закуска за децата  и ги правя така. :smile1: Когато слагам плънка от сирене  , тогава не прибавям белтъка в тестото , а го смесвам с натрошеното сирене.Овкусявам плънката с чубрица или босилек. ::)
« Последна редакция: 01 Ноември 2007, 18:05:11 от vens »