Автор Тема: Рецепти от vens - ІІ част  (Прочетена 367021 пъти)

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #165 -: 03 Февруари 2008, 17:40:37 »
Веси,благодаря и в твоята тема за МАРУДНИЦИ I вид.Няколко пъти правя и все повече се убеждавам, че кисело мляко е по- добре от прясно/както е при катмите/.А повярвай ми изяла съм стотици катми от дете още,защото майка беше от Ст.Загора.Между другото тази рецепта съм я прочела много отдавна в книгата Българска национална кухня ,там е показана като разновидност на катми,само че в Родопите са с названието Марудници,но не смеех да рискувам,не знаех дали ще е хубаво,докато не видях твоите на снимката,а и ти много подробно си обяснила.В тази книга има и Кашника.
Прилагам снимков материал,вече има с какво.Само,че моите ги правих по-тънки,че с моите лами не знам колко дози трябва да забъркам и сигурно ще хвана корени на терасата  ;D



Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #166 -: 03 Февруари 2008, 18:23:51 »
radost.1955 , радвам се че рецептата за марудниците ти е допаднала. Аз за първи път ги опитах преди 17 години   , когато отидох да запозная с родителите  на тогава бъдещия ми съпруг  :smile1:Много интересно ми беше името им.В Смолян често  ги сервират с боров мед .На мен лично с това краве масло са ми малко тежки , но децата много ги харесват .Аз съм писала и друг път , че фаворит ми е пататника . Свекърва ми  прави родопските специалитети  почти всеки път " на око" , така че записвах рецептите , докато тя ги готвеше . :smile1: Така , че както се казва са изпитани рецепти . ;D
И аз обичам да разглеждам старите кулинарни книги и да черпя идеи.Забелязвам обаче , че в много от тях рецептите се повтарят. :smile1:Наскоро си бях харесала една рецепта за гозба с картофи и много ми стана интересно , когато я видях в още две книги / бяха на различни издателства /. ;D
« Последна редакция: 03 Февруари 2008, 18:28:21 от vens »

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #167 -: 03 Февруари 2008, 20:13:08 »
radost.1955 , радвам се че рецептата за марудниците ти е допаднала. Аз за първи път ги опитах преди 17 години   , когато отидох да запозная с родителите  на тогава бъдещия ми съпруг  :smile1:Много интересно ми беше името им.В Смолян често  ги сервират с боров мед .На мен лично с това краве масло са ми малко тежки , но децата много ги харесват .Аз съм писала и друг път , че фаворит ми е пататника . Свекърва ми  прави родопските специалитети  почти всеки път " на око" , така че записвах рецептите , докато тя ги готвеше . :smile1: Така , че както се казва са изпитани рецепти . ;D
И аз обичам да разглеждам старите кулинарни книги и да черпя идеи.Забелязвам обаче , че в много от тях рецептите се повтарят. :smile1:Наскоро си бях харесала една рецепта за гозба с картофи и много ми стана интересно , когато я видях в още две книги / бяха на различни издателства /. ;D

Не само в книгите. Те все пак са на различни издателства.Аз редовно си купувах списание Царица Къщовница.Какво беше разочарованието ми,когато след една- нямаше дори и две години започна едно повтаряне на рецепти,снимки.Разочаровах се,тогава навлезе интернета,намерих този форум и сега съм много радостна,че мога да обменям идеи,да се сещам за някои позабравени рецепти и т.н.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

Sibella

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 53
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #168 -: 06 Февруари 2008, 22:00:22 »
Vens, много благодаря за споделената рецептата Пърленки с плънка, станаха превъзходни, имам поръчка утре пак това да е за вечеря. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #169 -: 06 Февруари 2008, 23:24:49 »
Sibella , пърленките изглеждат много апетитно !  :thumbup: Да ви е сладко. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #170 -: 10 Февруари 2008, 15:23:02 »
Питки с овесени ядки
Продукти :
за тестото :
3 с.л. заквасена сметана
280 мл. топла вода
20 гр. мая за хляб
3 с.л. фини овесени ядки
1 с.л. пшенични трици
1 с.л. сусам
3 с.л. олио
150 гр. настъргано бяло саламурено сирене
100 гр.настърган кашкавал
1ч.л. сол
1 ч.л.захар
100 гр. царевично брашно
около 600 гр. бяло пшенично брашно
освен това :
около 30 гр. краве масло
прясно мляко / за намазване на питките /
сусам / за поръсване /
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса  около 40 минути.Втасалото тесто се премесва и се разделя на 16 питки.Всяка се разтегля  , слага се в средата бучица краве масло и отново се оформя на на кръгла питка.Така оформени питките се поставят в тава , застлана с предварително намаслена пекарска хартия . Оставят се да втасат още около 30 минути , намазват се с прясно мляко , поръсват се със сусам и се пекат при температура 180 - 200 градуса .


vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #171 -: 16 Февруари 2008, 19:16:37 »
Ароматно чесново хлебче с масло и зелени подправки
Продукти :
за тестото :
150 гр. кисело мляко
150 мл.топло прясно мляко / или вода /
1 - 2 с.л. олио
1 и 1 / 2 ч.л. сол
1 ч.л.захар
20 гр. мая за хляб
около 700 гр. брашно
за плънката :
около 50 - 60 гр. меко краве масло
3 скилидки чесън
1 с.л. нарязани на ситно зелени подправки / магданоз , босилек и др. /
освен това :
1 с.л. прясно мляко / за намазване /
маково семе / за поръсване /
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса около 40 минути.
През това време се приготвя плънката , като маслото се разбърква добре с нарязаните на много ситно скилидки чесън и зелените подправки.
Втасалото тесто се разделя  на две еднакви по големина топки.Всяка се разделя още на две части.Върху добре намаслена повърхност едната част се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 1 -1.5 см.Намазва се с половината от плънката и отгоре се поставя втората кора .Така оформени корите се разрязват надлъжно и получените две ленти се усукват   , като плитка  :smile1: . Получените хлебчета се поставят в добре намаслена тава / или правоъгълни форми за кекс /.Оставят се да втасат около 30 минути , намазват се с прясно мляко , поръсват се с маково семе и се пекат при температура 180 - 200 градуса.
Забележка : Хлебчетата могат да се приготвят от готово хлебно тесто . Аз разделих тестото на две части и останалата част прибрах в хладилника , като на другия ден приготвих другото хлебче.Много вкусни и ароматни. :smile1:







vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #172 -: 17 Февруари 2008, 23:22:15 »
Руладини от телешко месо с доматен сос
Продукти :
около 1 кг телешко месо
около 200 гр. шунка
2 - 3 кисели краставички
1 глава лук
около 200 гр. кашкавал
горчица
магданоз
черен пипер и сол на вкус
1 - 2 с.л. брашно
за марината :
2 с.л. соев сос
2 с.л. олио
2 -3 с.л. бяло вино
за доматения сос :
2 с.л. брашно
300 мл. доматен сок
около 150 мл.бяло вино
около 200 мл. вода
1 ч.л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус
1ч.л. захар
олио
Приготвяне:Месото се нарязва на пържоли , които се начукват , за да се изтънят.Поставят се в съд с марината и се оставят в хладилника да престоят около 2 - 3 часа.
Шунката , киселите краставички и лука се изпържват в 1  с.л. олио.Овкусяват се с черен пипер и към тях се добавя наряните на дребно кубчета кашкавал.
Всяка пържола се намазана от едната страна с горчица.Върху нея се слага  плънка , поръсва се с ситно нарязан магданоз  , завива се на руло и се завързва с конец.
Така приготвените руладини се овалват в брашно и се изпържват от всички страни . Нареждат се в огнеупоред съд /аз използвах йенска тенжера с капак / и се поливат с доматения сос .
За приготвянето на доматения сос в 2 - 3 с.л. олио  на котлона се слагат 2 с.л. брашно.След като добие златист цвят се прибавя 1ч.л. червен пипер и  с непрекъснато разбъркване се добавят виното , доматения  сок и водата.Подправя се със сол ,  черен пипер  , захар и след като ври 2 -3 минути се изсипва в съда с руладините .
Ястието се пече в силна фурна около 1  - 1.30 ч  . Сервира се с гарнитура от картофено пюре.
Забележка : Рецептата е от " Колекция Кулинар - Специалитети с телешко месо " .



margototop

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 225
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #173 -: 22 Февруари 2008, 09:43:58 »
Vens снощи пробвах Кюфтета с пушено сирене , кашкавал и доматен сос на фурна   много много вкусни  :thumbup: Огромно  :thankyou: от мъжете в семейството/ аз съм на диета/ и само ги гледах :'(

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #174 -: 22 Февруари 2008, 21:21:12 »
Марго , радвам се  , че кюфтетата са ви харесали. :smile1:
....../ аз съм на диета/ и само ги гледах :'(
Напълно те разбирам  и на мен честичко ми се случва .А когато замирише на топли питки или сладкиши е толкова трудно......Успех с диетата. ::)

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #175 -: 23 Февруари 2008, 10:24:03 »
Веси,тази сутрин направих една наистина бърза и вкусна закуска- КАШНИК.Много благодаря за рецептата,стана повече от вкусен.Спазих точно рецептата,но при мен се получи много меко но тесто,а не кашеста смес.Все пак се опече идеално. Може ли да кажеш и големината на тавата?БЛАГОДАРЯ още веднъж,със сигурност ще го правя и друг път.

Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #176 -: 23 Февруари 2008, 17:33:23 »
Радост , много съм доволна , че кашника се е харесал и у вас. :smile1: Сместта е много гъста каша , почти като много меко тесто. Тавичката ми е с диаметър 24 см.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #177 -: 23 Февруари 2008, 20:15:29 »
И аз идвам с благодарност - за чудесния пататник. Много, много ни хареса! :thumbup:


« Последна редакция: 23 Февруари 2008, 20:17:18 от ilrai »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #178 -: 23 Февруари 2008, 22:13:12 »
Илианка , радвам се  , че пататника ви е харесал. :smile1: Много апетитно изглежда ! На мен ми е любимата родопска гозба  , когато сме в Смолян свекърва ми често го приготвя.
« Последна редакция: 23 Февруари 2008, 22:31:12 от vens »

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #179 -: 24 Февруари 2008, 11:21:25 »
Веси,отново БЛАГОДАРНОСТИ!!!
ароматно чесново хлебче с масло и зелени подправки

Аз бих го нарекла ароматно козуначе,защото то стана меко,пухкаво,дъхаво и на конци.Много ни хареса.

Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!