Автор Тема: Пандишпаново руло  (Прочетена 54251 пъти)

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Пандишпаново руло
« -: 17 Февруари 2007, 21:01:41 »
Пандишпаново руло

продукти:

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
2 - 3 ванилии
мармелад за намазване
орехи
пудра захар

приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.

 
Прибавя се брашното със содата и ванилиите. Разбива се добре. Изсипва се в правоъгълна намаслена тавичка. Препоръчително е на дъното й да се сложи намаслена хартия за печене.


За тавичка с тези размери, трябва да се изсипе 1/2 от тестото. Аз го изпекох наведнъж, а след това го разрязах на два блата, но в този случай има опасност да се разкъса, защото блатът е много крехък.

Пече се на 180*С в незагрята фурна.
След като е готов, блатът се обръща, още докато е горещ, върху хартия, на която е изсипана пудра захар. Веднага се намазва с мармелад и се наръсва със счукани орехи.

Още топъл, се увива на руло с помощта на хартията.


Като изстине, се нарязва на парченца.


Забележка: Тъй като блатът става доста сладък, аз слагам по - кисели мармелади - например от праскови. Предполагам, че може да се редуцира количеството захар в рецептата, но не съм пробвала.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #1 -: 20 Февруари 2007, 22:15:08 »
Сега да си призная, че за първи път в живота си самостоятелно направих руло - до сега винаги когато съм при мама я карах тя да прави, а аз гледах ли гледах и само режех. Но заради акъла ми - че си занесох голямата квадратна тава от печката на някое село и никой не си признава сега къде е, така и не бях пробвала.
Днес обаче се уредих с една под наем от съседка и го направих  8).  И вече няма да чакам да си ида на село, че да направя руло.

Роси, голяма благодаря за подробните обяснения  - само че направих цялата доза наведнъж, защото тавата е доста голяма и сега ще си хапваме с наслада поне 2 дни  :flower:


“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #2 -: 21 Февруари 2007, 08:35:52 »
Пепи, надявам се, че на тийновете рулото им е харесало.

Снежка

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 91
  • Там някъде нейде
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #3 -: 02 Март 2007, 21:49:46 »
Рулото е страхотно  ;). За първи път в живота си правя такова нещо и докато го навия и истине , вече започнах втората доза . Домочадието много го хареса и в момента от две рола има две парченца . Ако утре е останало нещо ще ви го снимам . Благодаря ти сладка хапке , впечатлих ги всички в къщи + свекито . Веднага и занесох да се похваля .  ;D
Приятелите със черти познати
не носят на ревера си емблема.

ves-nik

  • Гост
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #4 -: 26 Април 2007, 14:48:37 »
Тази рецепта е много хубава и сполучлива и аз ви предлагам да пробвате и нещо по различно.Сместа се разделя на две,като в първата се слага някакъв тъмен оцветител-кафе,канела,какао по желание.Задължително се пече първо тъмният блат,защото докато се пече другия,този се реже по дължина на три парчета,които се мажат с мармалада и се слагат едно върху друго.След като е готов другия се маже с мармалада и се обвива около тъмхите парчета или те се слагат в средата му и се обгруша с него -получава се така нареченото руло тунелче.Значи три реда тъмни обгърнати с по светлия блат.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #5 -: 26 Април 2007, 15:04:28 »
ves-nik, това е добро предложение. Отдавна правя рулото като sldka hapka, но твоя начин сега научавам. Ще бъде изпробвано...и изядено :eat:

Катето

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 27
  • специалист по всичко
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #6 -: 26 Април 2007, 17:02:13 »
Ако отгоре го намажа със сметана дали ще стане добър вариант

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #7 -: 26 Април 2007, 17:28:10 »
Ще стане и още как. Аз понякога го мажа вътре със сметана и сладко от малини върху нея. Отгоре го украсяваш както искаш. Каквото и да сложиш, винаги ще стане вкусно :P

Катето

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 27
  • специалист по всичко
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #8 -: 26 Април 2007, 21:25:06 »
Току що направих това руло по рецептата на Sladka hapka само че вместо с пудра захар отгоре го намазах със сметана.Утре като го разрежа ще го снимам и отвътре.Дано е станало хубаво.Нямам търпение :gathering:




velkov.1975

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #9 -: 16 Юли 2007, 14:39:02 »
probvaite kato smenite palneja s mlechnoiaichen krem i otgore go namajete s smetana i okrasete s iagodi ot sladko