Автор Тема: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena)  (Прочетена 569586 пъти)

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 385
Радвам се ! :bigsmile:
MZ

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2424
  • Любовта минава през стомаха!!!
      ;)      Моренка,този "Десертът на султана" лесно и просто,но не споменаваш процедурата за костилките какво става с тях.
              Там ли са или не са.Преди или след опичането ги махаш.   

                                                                                                                :welcome:

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 385
Ами то в самата рецепта не се споменава ... аз ги махнах, пекох и после на тяхно масто сметанката :bigsmile: ... всъщност и това не се споменава, но аз ги охладих и тогава сметаната. :)
MZ

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2424
  • Любовта минава през стомаха!!!
     БЛАГОДАРСКО, :4u: бърза,точна и ясна.
            За всяка рецепта си има тънкости и е от голямо значение.
            Поне от мойта практика така съм забелязала.       :innocent:

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 385
"Телефонни жици", или оризови топчета с моцарела- Италия

за 30 броя:
3с.л. масло
3ч.ч. пилешки бульон
1 малка гл. лук, ситно нарязана
12/3 ч.ч. ориз "Арборио" или ризон
1/2 ч.ч. бяло вино
50 г сирене Пармезан, настъргано
2 яйца
100 г моцарела
1ч.ч. галета
олио за пържене

Бульонът се слага в макла тенджера и се поставя на котлона да заври.
В дълбок тиган се загрява маслото, прибавя се лукът и след 2-3 минути се сипва оризът, разбърквайте. След това се добавя виното.
След като виното се абсобира, се прибавя по 1/2 ч.ч. от къкрещия бульон, до пълното му поемане от ориза при непрекъснато разбъркване, докато в тенджерата остане 1/2 ч.ч. от бульона. Тогава се слага последната порция бульон, съдът се покрива плътно с капак, огънът се намалява и ястието се оставя да къкри 10-15 минути, докато оризът стане крехък. Охлажда се .
Прибват се пармезанът, яйцата, сол и пипер на вкус. Всичко се омесва на тесто. Моцарелата се реже на 30 малки кубчета. От оризовата смес с влажни ръце се правят 30 топчета с големина на яйце и в центъра им се слага по едно кубче моцарела.
Топчетата се овалват в галетата и се пържат в повече мазнина за 4-5 минути, докато станат златисти. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия. Сервират се горещи.
                                                                                                                                                                      сп. Меню



« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:04:22 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 385
Бисквити "Грахам" (Graham Crackers)
« Отговор #140 -: 23 Юли 2006, 18:32:29 »
Бисквити "Грахам" (Graham Crackers)

280 г пълнозърнесто брашно
60 г нишесте
1/4 ч.ч. захар
щ. сол
100 г масло, студено и нарязано на парченца
1/3 ч.ч. студена вода

Пресейте брашното, нишестето, захарта и солта в купа. Добавете маслото и  бъркайте, да се получат трохи. Това става в миксер с бъркалки, на ръка ама най-добре било в блендер (на режим „пулс”). Постепенно добавете водата, докато тестото образува топка, ако е все още сухо, внимателно добавете вода, колкото е необходимо. Увиийте тестото във фолио и оставете в хладилника минимум за 1 час.
Загрейте фурната на 190 С. застелете тава с пек. хартия.
Върху набрашнена повърхност, разточете тестото на кора 2мм, нарежете на правоъгълници (или с формички, както си решите), набодете с вилица (за да не се раздуват), поръсете със захар иии. в тавата.
Печете 10-15 минути и охладете на решетка.
Съхранявайте в затворена кутия.

източник: kuking.ru

 :-*Благодаря на Сладката Хапчица, че ми посочи рецептата !

Много лесно се правят, няма капризи .. само тестото не съм разточвала на 2мм.. повечко са ... много са вкусни! Директно влизат в моя тефтер! :bigsmile:


« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:05:41 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 385
Лаймов млечен кейк
« Отговор #141 -: 25 Юли 2006, 16:24:16 »
"Лаймов млечен кейк"

       
блат:
2 ч.ч. бисквити, смлени (аз ползвах дом. бисквити Грахам)
1 ч.ч. кокосови стърготини + 1 с.л захар
3/4 ч.ч масло, разстопено

плънка:
1 конденз. мляко (400 г)
1 с.л. настърг. кора от лайм
2/3 ч.ч. сок от лайм (4-5 лайма)
4 жълтка

Блата:
Загрейте фурната на 175°С.
В бландер смелете бисквитите + кок. стърготини. Добавете маслото и разбъркайте добре до образуването на мокри трохи.
Разделете сместа на четири и изсипете в четири 10см формички или в една 23 см, като натъпчете хубаво към дъното и стените.
Печете 10 минути. Извадете и намалете фурната на 150°С.

Плънката:
Смесете конденз. мляко, кората, сока и жълтъците, разбийте 2-3 минути и изсипете върху леко охладения блат.
Печете 30 минути. Готовноста се проверява като разтърсите леко формата – кейка трябва леко да се тресе.
Охладете в хладилник за не по-малко от 2 часа.

източник: kuking.ru

Коментар от мен:  Много ми хареса блата с грахамовите бисквити, по-хрупкави са заради брашното, определено ще ги приготвям за чийзкекове и влизат в "любими". Мисля, че блата може да е и по- малко количество. Очаквах да стане по- висок кейка, та сбърках и направих борда висок, затова ми се наложи на допълня със сметана. Тъй като нямах лайм (каквито не можах да намяря по пазара и не съм ползвала друг път, но съм чувала, че са по-сладки от лимоните), ползвах лимони и добавих 3с.л. захар, защото и млякото ми беше неподсладено.... беше добре с това количество захар, но търпи и още за любителите на по-сладкото. Та разбих жълтъците със захарта, но не много дълго, добавих лим. сок, млякото и кората. Пекох 40 минути. Поръсих с бял шоколад.

Много приятно десертче. :bigsmile:


« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:06:20 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 385
Картофени кюфтета
« Отговор #142 -: 27 Юли 2006, 16:46:30 »
Картофени кюфтета

500 г картофи
1 средна гл. лук
2 яйца
3 ½ с.л. нишесте
½ - 1 ч.л. сол
олио за пържене

Обелете картофите и ги оставете в съд със студена вода.
Настържете лука. Разбите леко яйцата. Смесете нишестето със солта.
Накрая рендосайте картофите и добавете лука, яйцата и нишестето.
Пържете кюфтетата в не много сгорещена мазнина, на среден огън,по 2-3 минути от всяка страна.
Сервирайте ги топли.

източник: руски сайт

« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:40:46 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 385
Шоколадови пастички
« Отговор #143 -: 07 Август 2006, 16:54:00 »
Шоколадови пастички("Летен сладкиш")

За блатовете:
4 яйца
50 г брашно
110 г масло
175 г стопен натурален шоколад
50 г ситна захар

Маслото трябва да е меко, със стайна температура. Слагаме го в дълбока купа, прибавяме захарта и бием с миксер до побеляване. Като продължаваме да бием, прибавяме едно по едно яйцата, като след всяко поръсваме по малко от брашното, докато го поеме всичкото. Продължаваме биенето и прибавяме разтопения на водна баня шоколад. В тавичка 25x40 см разполагаме лист хартия за печене, върху която разстиламе от сместа тънко, почти като палачинка. Печем 7-8 минути. Блатът отгоре трябва да остане леко влажен на пипане, не трябва да пресъхва, защото става чуплив, но дори да се счупи, лесно се залепва и не се забелязва след това. Така се изпичат 3 блата. Остават се да изстинат.

За пълнежа:
200 г стопен натурален (или бял) шоколад
150 мл т.сметана
1ч.л. захар*
1 ванилия

Приготвя се пълнежа, като на водна баня стопяваме шоколада, прибавяме ванилията, захарта и сметаната, разбъркваме и веднага сваляме от огъня. С тази смес мажем блатовете (без последния !) като се стремим пълнежът да е с дебелината на блатовете(те са много тънки).

За кувертюра:
250 мл т. сметана
1ч.л. захар*
1 ванилия

50 гр бял шоколад
20 цели ягоди или 40 малини

Най-горния блат намазваме само с бита сметана със захар и ванилия, поръсваме богато с бял шоколад и веднага режем на квадратчета (около 5 на 3.5 см). Върху всяко разполагаме по половин ягода или една малина. Сервираме веднага.

източник: az-jenata

Моя коментар: *- тази захар я пропуснах. Следващ път бих използвала по-малка тавичка, за да станат по- високи пастички и бих добавила малко набухвател в блатовете.... за пълнежа би могло и със 100г шоколад..... и за ковертюра 250 мл сметана ми дойде в повече... може би ще стигнат150мл особенно за по- малка тава или пък 200мл за дадените размери.
Много вкусно, бързо и лесно! :thumbup:
Да ви е сладко! :bigsmile:



« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:07:22 от Morena »
MZ

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
 :clapping: Има си хас  Morena да ги е сътворила и да не са вкусни или пък супер красиви !
Браво Моренка, продължавай !  :clapping:  :clapping:  :clapping:

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 385
Благодаря ти Мари :-* !
MZ

Скарлет

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 495
Морена,пастичките са прелестни! ;) ;)

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1175
Моренка,благодаря за рецептата за Пълнозърнести хлебчета.Направих ги обаче само с бяло брашно,защото тук друго няма  >:(.Ето снимка :-[


Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 385
Мариански, Скарлет, Ванче:-*, благодаря !
Ванче чудно изглеждат хлебчетата ти... огладняващо направо....  :clapping:
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 385
Панирани банани
« Отговор #149 -: 17 Август 2006, 11:30:45 »
Панирани Банани

100 г брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 с. л. захар
1 яйце
6 с. л. вода
2 с. л. кокосови стърготини
1 с. л. сусамово семе
4 банана
олио за пържене
мед за гарниране

Брашното се пресява и размесва в купа, заедно със сода, щипка сол, захар и разбито яйце. Постепенно се налива вода, докатосе получи гъста маса. Прибавят се кокосовите стърготини и сусамовото семе.
Бананите се нарязват на половина и след това на парчета по диагонал.
Овалват се в сместа за панировка и се пържат в олио, до златисто.
Поставят се в хартиени салфетки за да се отцедят от мазнината. Сервират се гарнирани с мед.

източник: bg-mamma

Сервирах с шоколад, че нещо с мед не ми звучи ... ама дори и така не си паднах по десертчето ... мъж ми го хапна без да е влюбен и той.
Захарта в панировката може да се намали.




« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:11:45 от Morena »
MZ