Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро  (Прочетена 780716 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Млади картофи на пара
« Отговор #120 -: 15 Май 2007, 10:38:23 »
Eто още едни картофки, не че са ми любимо нещо (картофите де), но рецептата е изключително полезна и диетична. ::)

                                           Млади картофи на пара
                                                  2 порции

400 гр. млади (пресни) картофи
1 с.л. зехтин
20 гр. краве масло
1/2 ч.л. черен пипер
сол на вкус
100 гр. сирене

  Картофите се измиват и се нарязват на едри парчета (не се белят). Сваряват се на пара за 15 - 20 минути (не е необходимо да имате уред за пара, в магазините "по1 лев" продават метални решетки, които се приспособяват към много тенджери и са идеални за целта).  Разпределят се по чиниите, поръсват се с предварително загретите мазнини, черен пипер и сол. Накрая отгоре се рендосва сиренето и се поднасят веднага.
« Последна редакция: 15 Май 2007, 10:49:32 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Пълнозърнесто хачапури
« Отговор #121 -: 15 Май 2007, 19:46:00 »

                                  Пълнозърнесто хачапури
                                           8 броя

200 мл. кисело мляко
1 яйце
150 гр. брашно грахам
~ 150 гр. брашно тип 500
70 гр. зехтин
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 бакулвер
1 ч.л. сол
2-3 капки подсладител "Huxol"

плънка:
1 яйце
150 гр. сирене

малко краве масло за мазане на тигана

Разбъркват се млякото, яйцето, зехтина, солта и подсладителя. Добавят се брашното грахам и част от бялото брашно, пресяти със содата и бакпулвера. Замесва се еластично тесто, като се помага с останалото брашно. Оставя се покрито с кърпа да отлежи.  Tестото се разделя на 16 топчета, които се разточват на тънки кръгчета, които се слепват по две с плънка между тях. Пекат се в намазан с малко масло тиган от двете страни. Поставят се в съд с капак,за да се задушат.
Плънка: Смачква се на пастет сиренето и яйцето.

anamaya

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 90
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #122 -: 15 Май 2007, 19:49:49 »
bordovsky, прекрасно изглеждат.  :thumbup: Ще взема да ги направя. По принцип предпочитам пълнозърнестото брашно, но малко рецепти има с него, а аз не съм достатъчно добра, за да импровизирам.  ::) За домашните с бяло, пък за мен такива. Нека да се мъча!  :girl_blum:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Пъстърва по Годечки
« Отговор #123 -: 27 Май 2007, 18:10:33 »
Пепи искаше тази рецепта. С малко закъснение, ето я:  :air_kiss:

                                    Пъстърва по Годечки*
                                         4 порции
4 средни пъстърви (~ 1200 гр.)
4 стръка пресен чесън (4 скилидки стар)
4 с.л. оцет
1/2 връзка копър
1/2 ч.л. черен пипер
сол на вкус
брашно за паниране
олио за пържене

гарнитура, 1 лимон

   Рибите се изчистват,отрязват им се главите и опашките, посоляват се и се поръсват с черния пипер. Оставят се в хладилник да отлежат няколко часа. Панират се с брашно и след 15 минути се изпържват в предварително загрятото олио от двете страни. Поставят се в съд с капак. Чесъна се счуква с оцета, размесва се със ситно нарязания копър и пъстървите се поръсват обилно със сместа. Оставят се 5 минути да се мариноват и се поднасят с гарнитура задушени картофи, салата и по 1/4 лимон.
-------------------------------
* Когато дойдох да живея в гр.Годеч преди много години, бях приятно изненадан от този начин на приготвяне на пъстърва от местни домакини, затова съм кръстил рецептата така.
« Последна редакция: 27 Май 2007, 18:12:50 от bordovsky »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #124 -: 27 Май 2007, 23:18:26 »
Мерси, Жоро, ще пробвам ще пробвам при първа възможност  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Съомга на пара
« Отговор #125 -: 30 Май 2007, 18:50:51 »
Страхотна е тази рецепта. Сетих се за нея, защото имаше питане за  Пангасиус. Става идеално по тази рецепта. :P

                                               Сьомга на пара
                                                  2 порции
2 котлета от сьомга (~ 500 гр.)
сол и черен пипер на вкус
5-6 маслини
1 стерилизирана краставичка
1/4 връзка копър

за соса:
2 с.л. зехтин
1 с.л. брашно
100 мл.вода
50 мл. течна готварска сметана
2 парчета топено сирене (35 гр.)

  Котлетите се поръсват със сол и черен пипер и се оставят в хладилник за няколко часа. Сваряват се на пара при кипяща вода точно 7 минути. Изваждат се внимателно (много са крехки) и се поставят в чинии. Маслините се освобождават от костилките и заедно с краставичката се нарязват много на ситно. Оформят се с лъжица и се поставят върху рибата.
Сос: запържва се брашното в зехтина,добавя се водата, сметаната и топените сиренца и се бърка енергично до пълно хомогинезиране. Разпределя се соса върху рибата и порцията се украсява с нарязания на ситно копър.

Поднася се с гарнитура от картофено пюре или задушени картофи.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Питки грахам с маслини
« Отговор #126 -: 31 Май 2007, 18:37:15 »
                                      Питки грахам с маслини
                                         8 питки

200 гр. брашно грахам
~ 200 гр. брашно тип 500
4 с.л. зехтин
1/4 ч.л. течен подсладител "Huxol"
1 ч.л. сол
1 яйце
20 маслини
1 суха мая (7 гр.)

В купа се слагат 1 с.л. зехтин, солта, подсладителя, белтъка на яйцето и 350 гр. топла вода (40 градуса). След разбъркване се добавят и првсятото с маята брашно грахам и по-голяма част от бялото брашно. Замесва се еластично тесто, като се помага с останалото брашно. Оставя се на топло за половин час.
Маслините се почистват от костилките и се нарязват на парченца. Смесват се с 1 с.л. зехтин.
Тестото се разделя на 8 топки. С помоща на останалия зехтин всяка топка се разплесква на тънка питка, поставя се част от маслините и се завива на продълговато рулце. Резват се с нож по малко на 3-4 места, нареждат се в тава и се намазват с жълтъка на яйцето. След като втасат (около 45 минути) се изпичат във фурна на 200 градуса. Изваждат се и се завиват с кърпа за 15 минути.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Кекс с череши - лек
« Отговор #127 -: 01 Юни 2007, 07:18:40 »
                        Кекс с череши - лек
                   
 Черешите от един компот с подсладител
1 к.ч. зехтин
1 к.ч. прясно мляко
3 яйца
1 к.ч. бяло брашно 500
1 к.ч. брашно грахам
3 чаени лъжички "Хуксол" (течен подсладител,отговарящ на 12 с.л. захар)
1/2 лимонова есенция
1 бакпулвер
щипка сол.

   Изваждаме костилките от черешите и ги поставяме в намазнена кексова форма. Разбиваме белтъците на сняг с една щипка сол. Отделно разбиваме жълтъците с млякото, подсладителя и зехтина. Смесваме внимателно, като сипваме в съда с белтъците. Добавяме есенцията, после пресятите с бакпулвера брашна, като разбъркваме бавно с лъжица само в една посока. Изсипваме във формата върху черешите и печем в предварително загрята фурна на 180 гр. Като извадим кекса от фурната, го обръщаме в чиния. Поднасяме студен.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Тиквички със сирене на фурна
« Отговор #128 -: 01 Юни 2007, 18:04:02 »
                                        Тиквички със сирене на фурна
                                                 4 порции

1 кг. тиквички
150 гр.сирене
400 мл. кисело мляко
3 яйца
2 с.л. брашно
1/2 връзка копър
сол на вкус
3-4 скилидки чесън (по желание)

олио за пържене

Тиквичките се нарязват на кръгчета (7-8 мм.)  и се посоляват. След половин час се подсушават с кърпа и се изпържват от две страни в загрялото олио. Нареждат се в тавичка на два реда, като между редовете се настъргва сиренето. Киселото мляко се разбива с брашното и яйцата, добавя се нарязания на ситно копър и със сместа се заливат тиквичките. Пекат се до зачервяване във фурна на 220 градуса. Поднасят се и топли, но по-вкусни са студени.
Чесъна се счуква с малко сол и се поднася  в чиниите (по желание).
« Последна редакция: 01 Юни 2007, 18:05:39 от bordovsky »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #129 -: 01 Юни 2007, 22:21:31 »
Жоро,   аз правя  подобни, но направо задушавам тиквичките в тавата и са ни любими тия тиквички със сирене (явно наистина си сиренолюб като нас)  :thumbup:
« Последна редакция: 01 Юни 2007, 22:24:12 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #130 -: 02 Юни 2007, 08:41:39 »
Пепи, сиренето е манията на моето семейство, особено на щерката. :yahoo:
Тя яде баница със сирене, като си слага сирене допълнително,защото и се струвало малко. :P

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Калцоне (побългарено)
« Отговор #131 -: 05 Юни 2007, 18:40:31 »
                           
                                                Калцоне (побългарено)
                                                    2 порции

тесто:
~ 300 гр. типово брашно
200 мл. топла вода (40 градуса)
1/2 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
1 суха мая (7 гр.)

плънка:
50 гр. извара
50 гр. шунка
50 гр. траен салам (сух шпек)
50 гр. кашкавал
1 яйце
1/2 ч.л. универсална подправка

зехтин за мазане на тавата и пиците

От продуктите се замесва елестично тесто, което се оставя на топло да втаса за около 45 минути. Разделя се на две топки. Всяка топка се премесва и се разплесква на кръг. Поставя се половината плънка и се прегъва на две - като полумесец. Притиска се по ръбовете. Поставят се в намазана със зехтин тава, намазват се със зехтин отгоре и се пекат на 200 гр. в предварително загряла фурна, до зачервяване. След изваждане се намазват още веднъж отгоре със зехтин. Поднасят се топли.

Плънка: Кашкавала се настъргва на средно ренде, шунката и салама се нарязват на фини ивички. Всички продукти се разбъркват добре.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Млечно - лимонов крем
« Отговор #132 -: 09 Юни 2007, 17:05:42 »
                                                 Млечно - лимонов крем
                                                         6 порции

1 л. прясно мляко
5 с.л. пшенично нишесте
3 яйца
1 1/2 лимони
настъргана кора от 1/2 лимон
3 ч.л. течен подсладител "Суитли-ултра"
1 щипка сол


Прясното мляко се слага да се загрява на водна баня (най-лесно в млековарка). Разделят се жълтъците от белтъците на яйцата и жълтъците се смесват с нишестето и 150 мл. студена вода. Белтъците се разбиват на сняг, заедно със солта. Като млякото кипне, се прибавя нишестено-жълтъчната смес и крема се сгъстява при непрекъснато разбъркване около 5 минути. Сваля се от огъня и в него се прибавят сока от един лимон, настърганата лимонова кора и подсладителя. След разбъркване сместа се сипва при разбитире белтъци и след внимателно смесване крема е готов. Разлива се в купички и се украсява с резанчета обелен лимон.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Хлебчета с картофи и извара
« Отговор #133 -: 09 Юни 2007, 20:07:36 »
                                                Хлебчета с картофи и извара
                                                      8 броя

~ 500 гр. типово брашно
350 мл. прясно мляко
1 яйце
6 с.л. зехтин
200 гр. извара
2 пълни с.л. картофен гранулат
1 суха мая (7 гр.)
1 ч.л. сол
2-3 капки подсладител "Суитли-ултра"
10 гр. белен сусам

Млякото се загрява (40 градуса) и се слага в купа. Добавя се картофеният гранулат, разбърква се и се оставя да почине 5 минути. После се слагат 2 с.л. зехтин, изварата, белтъка на яйцето, солта, подсладителя и накрая пресятото с маята брашно. Замесва се меко еластично тесто, което се оставя на топло да удвои обема си. След това се премесва, разделя се на 8 топки, които се оформят на хлебчета, като се помага с останалия зехтин. Нареждат се в намаслена тава, намазват се с жълтъка на яйцетo и се поръсват със сусама. След като втасат още веднъж (около 20 минути) се пекат във фурна на 200 градуса. Изваждат се и се завиват с кърпа за десетина минути.
« Последна редакция: 09 Юни 2007, 20:18:56 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Летен гювеч с пиперки и извара
« Отговор #134 -: 10 Юни 2007, 16:52:16 »

                                                 Летен гювеч с пиперки и извара
                                                             6 порции

750 гр. пиперки с тънки ципи (сиврия)
400 гр. домати
1 глава лук
400 гр. извара
3 с.л. зехтин
400 гр. кисело мляко
4 яйца
1 с.л. брашно
1/2 връзка магданоз
сол на вкус

Лукът се нарязва на ситно и се запържва за кратко в зехтина. Добавят се пиперките, нарязяни на средни парчета и след 5-6 минути доматите, нарязани също на парчета. Ястието къкри на бавен огън около 10 минути. След сваляне от огъня в него се прибавят изварата и магданоза, нарязан на ситно, ястието се посолява и се прехвърля в тавичка. Киселото мляко се разбива с яйцата, брашното и малко сол и се залива отгоре. Запича се гювеча във фурна на 220 градуса, да добие зачервена коричка. Поднася се и топъл, но по-вкусен е студен.