Форум Gotvetesmen.com

Рецепти => Търся изпитана рецепта => Темата е започната от: vesela в 06 Април 2007, 16:04:01

Титла: Как се прави катък
Публикувано от: vesela в 06 Април 2007, 16:04:01
Дали някой знае как се приготвя катък в домашни условия и от какво - от мляко или от сирене, или от двете?
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: bordovsky в 06 Април 2007, 16:16:53
Мисля,че има различни рецепти за катък. В тукашния край му казват крюкмач и го правят от овче прясно мляко. Вари се на много слаб огън около 4 часа (трябва повечко мляко), така млякото само се сгъстява. После се посолява и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец, страхотия е да се консумира с печени червени чушки. :girl_crazy:
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: пеполина в 06 Април 2007, 19:12:35
Ето едно катъче и от мен.В къщи сме на два лагера-едните го обожават, а другите не го кусват.Всекиго според предпочетанията.Така се казва де.
      Катък
2 кофички кисело мляко
150 гр-сирене
   Киселото мляко се изцежда през марля, не по-малко от 5-6 часа.Вече изцеденото мляко се изсипва върху надробеното сирене.Отгоре се украсява с маслинки, пресен зелен лук, копър или магданоз на вкус.Може да се сложат и нарязани краставички.
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: zoja77 в 06 Април 2007, 19:16:08
.. .затварят и стерилизират. ...
може ли без да се стерилизират или ако не колко време ?
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: vesela в 06 Април 2007, 19:35:54
bordovsky, пеполина благодаря!
Жоро,
Цитат
може ли без да се стерилизират или ако не колко време ?

Като за начало си купих готов и мисля да направя както с печени червени чушки, така и една друга салата/предястие. Ще ги пусна по-късно.
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: pep-4o в 06 Април 2007, 19:47:59
Катък е млякото, направено по рецепта на Жоро. И наистина се прави само о т овче мляко, но само през юли-август, когато се сгъстява млякото на овцете. (т.е. по маслено е)

Съхранява се на студено (на село го държат в кладенеца) цяла зима, като не си променя вкуса до пролетта.
Не се стерилизира.


Всичко друго е цедено мляко и варианти.
Но като за в градски условия става.


Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: sladka hapka в 06 Април 2007, 20:51:43
Катък е млякото, направено по рецепта на Жоро. И наистина се прави само о т овче мляко, но само през юли-август, когато се сгъстява млякото на овцете. (т.е. по маслено е)

Съхранява се на студено (на село го държат в кладенеца) цяла зима, като не си променя вкуса до пролетта.
Не се стерилизира.


Всичко друго е цедено мляко и варианти.
Но като за в градски условия става.



Пепи, както винаги си абсолютно права. С една забележка - в доста домакинства е възприета практиката да сестерилизира катък. И аз бях много изненадана, но бабата на моя съпруг ми каза томчнотова - че кътъкът е сезонен и като стерилизира от него, може да си прави запаси и за зимата. В интерес на истината, качествата му не се променят.

В селото, където живее въпросната баба, е разпространен козият кътък и въпреки моите първоначални резерви, се оказа нещо възхитително.
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: pep-4o в 07 Април 2007, 07:34:33

В селото, където живее въпросната баба, е разпространен козият кътък и въпреки моите първоначални резерви, се оказа нещо възхитително.

защото козето мляко е почти еднакво по гъстота и млечност с овчето - от тях се получава от 5л - 1 кг сирене, а от кравето - от 7-8л - килограм.
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: nelita в 16 Април 2007, 14:12:49
Ето моята рецепта за катък, както го правят в Чирпан.
Прави се от гъсто овче мляко -август, септември мсец е най - гъсто. Вари се около 3-4 часа на водна баная за да се изпари част от водата  с 1 чаена лъжичка сол  на 1 литър мляко. Свареното мляко се слага на хладно да отлежава около седмица като се разбърква от време на време. След около седмица млякото постепенно започва да се сгъстява. Когато стане гъсто като рядка майонеза и вкуса му наподбява това на сиренето е готовo за консумация и това е т. нар. кътък.Може  да се стерилизира по следния начин. Поставя се в буркани,запечатва се  без да се вари, като капачката се покрива с нагорещена свещ,за да не влиза въздух и се съхранява в хладилник няколко месеца. 
Забележка: Не се добавя никакво сирене!!!!!!!!!!
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: GolemDZVER в 04 Юли 2014, 13:56:35
Весе, подхванала си я тая тема доста отдавна и вчера пак- та мисля, че е по-удачно да ти отговоря тука.

Започнали сте хубава дискусия и сте се спряли ...
Моето обяснение е много простичко : правенето на истински катък си е направо безумно трудоемка работа. Огледай се по разните "рецепти" по нета и става ясно, че кой го прави, просто трябва да има време ....

Трябва да се има предвид, че катък се е правел в едни времена, когато не е имало начин за съхраняване на млякото - а хората не са искали да ядат само сирене, а и нещо по-вкусно...
По традиция катъкът се е поднасял на по-скъпи гости, а в къщи се е ядял по по-специални поводи.

Традиционно катъкът се прави от овче мляко - юли-октомври (хората са обяснили защо), но се е правил и от козе и от биволско мляко. Може и от краве, но е още по-трудоемко пък и не е традиционно.
И това си има простичко обяснение: Поне за цяла южна България и Балкана (имам чувството, че в Северна България не е толкова популярен) традиционно е било развито овцевъдството (Странджа, Родопите) и то както преди Освобождението, така и след това - дори и в годините на социализма.
Крави, волове - да, но основно като впрегатни, за работа на нивата...
Спомените ми от 60-те и от село са пак основно за овцете.
Дядо беше овчар в ТКЗС-то и такъв е бил цял живот (Бог да го прости). Саите бяха на 2 км от селото (на баира) и там имаше около 800 овце - и четирима овчари (за всеки по 200 бройки - толкова им беше нормата). А в двора си имахме 20-а бройки овце, 2 магарета, прасета, хвъркати....
В спомените ми нещо липсват крави от село - имаше биволи, малаци и др.п.
А и овчето мляко е много по-вкусно и мазничко. Това обяснява всичко.

Ще продължа по друго време ....
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: ceckavd в 04 Юли 2014, 14:10:47
И в Северна България са се гледали много овце. Но катъкът не е сред често срещаните храни при нас.
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: vesela в 04 Юли 2014, 14:52:28
Мда, тази технология ми е известна и съм правила дори аз, освен дядо, мама, на това при нас му казват куркумач, а катък на другото - дето се подквасва със сирене, но така и никой не ми каза точната рецепта...аз всъщност искам нея, затова попитах Дзвер - да не би и при вас да го правят, като при нас.
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: ceckavd в 04 Юли 2014, 15:19:28
Може да попитам баба, ако се сетя.
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: pep-4o в 04 Юли 2014, 15:28:01
Весе, ами тя рецептата на Жоро е точно такава, ти какво търсиш още ,та не започваш?
Вари се на много слаб огън около 4 часа (трябва повечко мляко), така млякото само се сгъстява. После се посолява и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец,

Всъщност пак си е рядко - почти като прясно мляко, но вече маслеността е друга. После, докато престоява си се сгъстява, в горния случай - със сиренцето вътре може би става по-бързо. При нас става за два месеца.
а нашия тук е без сирене, сиренето променя вкуса.  Като съм го цитирала, не съм го дочела това.
вари си се млякото тия часове на водна баня, после охлажда, държи се на студено място 2-3 дни, като се бърка често, да не хваща каймак и се налива в бурканите. След месо се е хванал сам катъка и си е гъст. 
а дали крокмач или катък - това си е диалектна дума според региона, дето се живее. Точно същия, вареното мляко часове... после да се хване само.... го показа Валери Нешов в едно от предавания си от селото си, което е до Плевен.

И не ми го хвалете с червени чушки  ;D обожавам го с розАви домати от градината.

Сега ще чакам Дзвера да каже как е правил неговия.
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: MiladY_İST34 в 04 Юли 2014, 15:59:32
и ние то Ново Зaгорския крaй кaто Пеполинкa приготвaяме кaтъкa от прецедено дом. кисело мляко..овкусено със сол и мaзнинa..
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: GolemDZVER в 04 Юли 2014, 18:06:14
ще разкажа, Пепи, ама историята е дълга и ще се попечете да почакате - да разкажа.

Впрочем, честито Пепи! Страхотно интервю в Рецепти за здраве, бр.19 от 3.ІV.2014 год. Сега го видях...
Супер си...
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: pep-4o в 04 Юли 2014, 18:07:22
  :angel: :thank_you2:
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: GolemDZVER в 04 Юли 2014, 18:10:38
не скромничи!  :P

:drinks:
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: GolemDZVER в 08 Юли 2014, 17:07:31
Та да си продължа приказките за катъка ....

В детските ми спомени и село при Баба това беше един от моментите, които хич не обичах ... Така ме връзваха, че ....
На двора, до пещта - отстрани имаше огнище, дима от което се отвеждаше в комина й.
Баба никога не е употребявала думата "катък" - казваше му "ахчатък" или "ахчакатък"....
Правеше се винаги в последните на ваканцията (значи някъде около 10-ти септември). И винаги по два казана мляко, които се варяха последователно целия ден - на много слаб огън при постоянно бъркане ...
И през цялото време се бъркаше. Всъщност не се вареше, а се подгряваше ,.т.е. да не стига тази температура, при която започва да се надига. По някое време започваше да се сгъстява, то се виждаше с просто око - просто намаляваше като количество. Към края на варенето Баба сипваше 1/2 книжен пакет едра сол (около 0,5 кг) и още малко бъркане.
От ранна сутрин до пладне ...
После го отнасяха в занцата и се изсипваше в един голям котел.
(Занцата е зимник - най-хладното място в къщата - без прозорци и с почти постоянна температура цяла година)
От пладне до икиндия се повтаряше цялата тази процедура още един път.
Скъсвах се от висяне до казана и от бъркане с дървената лопата ... па съм отнасял и един по врата като се разсея - добре, че цялата махла диването се събирахме и се сменяхме.
След такова опушване, за награда като се изсипеше казаня при другото мляко - награда - къпане с ряката и ловене на риба в подмолите.
После няколко дни през известно време млякото се разбъркваше - пак с дървената лопатка и може би на 3-4 четвъртия ден ставаше като каша - нещо като по-рядко кисело мляко.
Тогава за мен идваше най-интересната част - с една кратуна и в глинени гърнета - от тези неглежосаните.
Баба слагаше една кърпа, връзваше я с хортумичката (тънко въженце), капака и на рафта ...
След около два месеца се пристъпваше към първата проба : гъсто, с нож да го режеш, тръпчиво и вкусно ...
(Отбелязвам изрично - никакви подкваски, никакви парченца сирене, нищо - мляко и сол).
Имаше гърненца до края на май на следващата година...

И това в продължение на дълги години - до 1983 год., когато дядо почина...

Е за катъка ще продължа следващия път ....
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: pep-4o в 08 Юли 2014, 17:40:59
 ;D мдааааааааааа очертава се детските ни спомени да са от един и същи край. У наше село и до сега му казват "ахчак"   :P
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: GolemDZVER в 08 Юли 2014, 17:57:53
Даа , другата дума беше " ахчак" ( регион Харманли) ? ;D
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: pep-4o в 08 Юли 2014, 18:08:25
ТЦ, между Гълъбово и Тополовград

хортумичка  :rofl: ако знаеш колко съм озъбена в момента
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: GolemDZVER в 08 Юли 2014, 18:11:18
Е уцелил съм почти - сега трябва да намеся и бизоните :thumbup:
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: pep-4o в 08 Юли 2014, 18:14:12
(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/289551_1686095891909_2332353_o.jpg)

2 км. над село. бизоните  на фона на залязващото слънце от към ТЕЦ 3.  За съжаление мЕсо не продават, въпреки, че заклаха няколко.

Отиде темата за катъка  :innocent:
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: GolemDZVER в 08 Юли 2014, 18:42:49
Ил.В. продава... в Швейцария ...  :yahoo:
А тука ?

Катък - бизони- не знам доят ли ги
 :yahoo:
Титла: Re: Как се прави катък
Публикувано от: sasho41 в 12 Октомври 2014, 17:07:52
Много хубави рецепти за кътък и верни,вариациите са въпрос на местоживеене.
Само една подробност пропускате всички, каймакът се маха до последно за да не гранясва.
Най лесно става с две бурканчета домашно кисело мляко,сол да е малко пресолено,
100-тина грама сирене, в съд който да хване двете бурканчета и сиренето, каймакът махнат,
една капачка или фолио за капак и в хладилника-10-тина дни и въпрос на вкус >:( :( ;D :yahoo: