Автор Тема: Ястия от смляно месо  (Прочетена 404219 пъти)

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #150 -: 20 Ноември 2008, 13:59:34 »
Кайма за кюфтенца

:smile1:  за 1кг. кайма 
 3-4 филийи филийи хляб се поливат с прясно мляко и се мачкат ,мляко се прибавя докато хляба стане на каша ,но не се изстисква ,
 1-2 супени лъжици грис
 1 голяма глава лук се нарязва на ситно
 1 яйце ,но ако няма не е беда ,гриса не позволява на месото да се разпада ,дори като се прави супа топчета
 кимийон,чубрица ,магданоз,сол , кишниш,
 меси се като тесто за хляб,колкото повече се мeси ,толкова по добре ,от време на време ръцете се потапят в прясно млеко ,
 с намокрени с вода ръце се правят кюфтенца ,нареждат се в кутия ,малки парчета се отделят за супа и т.н.
 пазя във фризера .   :smile1:
« Последна редакция: 20 Ноември 2008, 14:33:43 от Mariana G »
mazesin yemekleri

irinka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1742
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #151 -: 21 Ноември 2008, 12:57:18 »
                                      Пълнени кюфтенца
за кюфтенцата
400 гр.кайма,смес
1/2 каф.л. смлян черен пипер
1/2 каф.л. смлян кимион
1 каф.л. универсална подправка
2-2.5 с.л. галета
1/2 каф.л. чубрица
2 яйца
щипка сух чесън
1 с.л. кисело мляко
1/3 каф.л. сода
по малко нарязани копър и магданоз
за плънката
1/2 малка глава лук
1 печена чушка
50-на гр. сварени и нарязани гъби
2 триъгълничета топено сирене
парче сирене,обикновено
парче кашкавал
няколко нарязани маслини
Каймата се омесва с останалите продукти.
Продуктите за плънката се нарязват и смесват.
Взима се малко от каймата,слага се вътре част от плънката и се прави на топче.Всички топчета се нареждат в намазнена тавичка(аз използвах хартия за печене) и се пекат във фурната докато придобият златист цвят.
Аз ги поднесох със сос от 2 с.л. кисело мляко + 2 с.л. майонеза + 1 ч.л. горчица


di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #152 -: 21 Ноември 2008, 22:21:20 »
Emili , Mallury, :thumbup: :thumbup:
sezamm,
чудесна идея  :flowers:

irinka
Благодаря за рецептата -  :air_kiss:
наистина са много апетитни
и красиво  аранжирани :flower:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #153 -: 22 Ноември 2008, 16:43:56 »

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 972
  • главен сладкар
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #154 -: 29 Ноември 2008, 21:30:24 »
                                          Гювече с кайма
Продукти-150 г кайма,2 скилидки чесън,1/2глава лук,100г сирене,100г кашкавал,2яйца сол,черен пипер,чубрица
Приготвяне-запържваме каймата с лука чесъна и подправките,оставяме на страна да изстине,като през това време си настъргваме кашкавала и сиренето,разбиваме яйцата и прибавяме към тях каймата ,сиренето,кашкавала ,след което изсипваме сместта в намазано с мазнина гювече и печем до готовност , поднасяме със салата според сезона

« Последна редакция: 29 Ноември 2008, 21:46:11 от bordovsky »

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 460
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #155 -: 30 Ноември 2008, 00:21:09 »
maksimalistkata, това гювече с кайма изглежда супер вкусно, а също и лесно за приготвяне. Супер предложение !

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #156 -: 02 Декември 2008, 22:51:35 »

studi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 472
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #157 -: 05 Декември 2008, 08:26:56 »
СПЕЦИАЛИТЕТ “МАЛИНА”

ПРОДУКТИ за 4 порции:

600гр.кайма омесена като за пържени кюфтета
250гр. гъби печурки
100гр. сирене
4-5 скилидки чесън                                                                                                                                                                                                                      магданоз
1 с.л. захар
сол на вкус
250гр. доматено пюре/прясно домати или от буркан/
4 яйца
олио

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

В по-дълбока тавичка слагате доматеното ,размито с водичка, солта,захарта,пресования чесън,настърганото сирене,нарязаният на ситно магданоз,гъбите на парченца и олиото.Разбъркват се добре.От каймата се правят 4 гнезда ,слагат се в соса и във всяко се чука по едно яйце.Пече се на предварително загрята до 200гр. фурна 40-50 минути.

ДА ВИ Е СЛАДКО

STUDI

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2705
Re: ястия с кайма
« Отговор #158 -: 11 Декември 2008, 11:05:51 »
Днес в нашето са предвидени:
Канелони болонез

за 4 порции:
1 кутия канелони
1 лук
1 морков
2 стръка целина
2 скилидки чесън
1 домат
1 кутия белени домати
250 гр кайма
500 мл. червено вино
1 с.л. захар
зехтин /олио/
сол, черен пипер
балсамов оцет
настърган кашкавал
За бешамела:
50 гр масло
50 гр брашно
500 мл. прясно мляко
сол, черен пипер
индийско орехче

Приготовление:
Нарязват се на дребно лукът, чесънът, целината, морковът и доматът.
В сгорещената тенджера се сипва зехтин. Добавят се лукът и чесънът, покрива се с капак и се оставя до златисто. След това се сипват морковът и целината и отново се оставя с капак за около 10 минути. После се сипва и доматът, каймата и 100 мл. вино. Слага се сол и черен пипер. Покрива се и ври 10 мин., слек което се сипват белените домати, останалото вино и се оставя да ври на слаб огън 30 мин. Опитва се на вкус и след това се сипва захарта. Ако сосът е станал много гъст, се долива малко вода. Накрая се сипват няколко капки балсамов оцет.
С тази смес се пълнят канелоните с помощта на лъжичка и се подреждат в тавичка. Остатъкът от соса се сипва отгоре.
След това се прави сос бешамел: разтапя се маслото на слаб огън и се добавя брашното, след това малко по малко прясното мляко. Разбърква се до сгъстяване, след което по вкус се слага настърган кашкавал /грюйер, ементал, пармезан..../ и се заливат канелоните. Пече се 20 мин. На 210 градуса /термостат 7/
« Последна редакция: 11 Декември 2008, 20:46:12 от Mariana G »

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #159 -: 11 Декември 2008, 19:25:53 »
Днес в нашето са предвидени:
Канелони болонез
50 гр мадло
Извинявай за тъпите въпроси. :smile1:
Какво е мадло и кога се слага?
И сантилитра милилитра ли е ?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

DUC D'O

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 657
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #160 -: 11 Декември 2008, 19:34:24 »
50 гр. мадло е масло

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #161 -: 11 Декември 2008, 20:47:51 »
Редактирах рецептата :smile1:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Ястия с месо
« Отговор #162 -: 15 Декември 2008, 22:45:01 »
КИПЪРСКА МУСАКА

500 гр. картофи
500 гр. патлажани
500гр. тиквички
халуми (традиционно козе сирене, може да се замести със пармезана)
500гр. кайма
1 голяма глава лук
1 щипка канела
2 големи домата или консерва смелени
сол, пипер
БЕШАМЕЛ ЗАЛИВКА:
1л. пр. мляко, 4-5 яйца, 5с.л. брашно, 5 с.л. с куп маргарин за готвене или масло

Нарязваме картофите на кръгчета, патлажаните и тиквичките  по дължина на филиики (дебелина ½ см.). Изпържваме ги поотелно във фитюра или в тиган, след което ги слагаме в/у кухненска хартия да се отцедят от мазнината. По желание зеленчуците вместо да се пържат може да се изпекат на скара, но в този случай се режат на по-тънко.Наситняваме лука и го задушаваме в малко мазнина, прибавяме каймата и я зяпържваме. Подпрявяме със сол и черен пипер на вкус и щипка канела. Добавяме настърганите домати и ври докато се позгъстят доматите, но да не става съвсем сухо. Настъргваме халумито (пармезаната) наситното на рендето.Покриваме дъното на правоъгълна тава с изпържените картофи като внимаваме да не остават дупки. Ръсим малко халуми и малко чер пипер. Покриваме с патлажаните плътно наредени, после тиквичките, като между редовете ръсим халуми и малко чер пипер. Разпределяме равномерно каймата и редим в обратен ред зеленчуците – тиквички, патлажани и накрая картофи. Присотвяме бешамел: слагаме маргарина да се разтопи, добавяме брашното и запържваме, на порции при непрекъснато бъркане  добавяме прясното мляко. Става гъст крем. Дърпаме от огъна и изсипваме предварително разбитите яйца. Разбърква се енергично да не се пресекат яйцата. Прибавяме останалото халуми (отделяме малко за наръсване). Изсипваме в/у мусаката, ръсим с отделеното халуми, малко галета и малко канела. Печем във фурна на 200-250градуса докато порозовее бешамела.

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 276
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #163 -: 16 Декември 2008, 00:42:25 »
ПОДАРЪЧЕТА        

- праз,
- кайма,
- 1 яйце,
- ориз,
- черен пипер,
- червен пипер,
- кимион,
- чубрица,
- магданоз,
- сол на вкус
* Стръковете праз се почистват, измиват и се нарязват на парчета дълги около 20-тина см. Всяко парче се цепва по дължина и се отделят слоевете, така че да се получат правоъгълни парчета. Парчетата се бланшират в подолена, вряща вода и едно се нарязва на лентички за вързалки.
* Омесва се кайма с 1 яйце,ситно накълцан праз (от сърцевината, която не става за оформяне на правоъгълници), черен пипер,червен пипер,кимион,чубричка,магданоз, малко ориз. Оставя се да почине за 15-на минутки.
* Оформят се малки кюфтенца. Два от листите праз се слагат във форма на кръст в центъра се поставя кюфтенцето, загръща се и се завързва с вързалка.
* Така получените пакетчета се слагат в тавичка, налива се малко водичка и се пече на 200` до готовност.     
         
            ** По идея от сайта на "Меню"

            *** В оригиналната рецепта кюфтенцата са от леща и се пържат, но аз заместих плънката. Предполагам, че са възможни и други комбинации (напр. оризова плънка).

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 276
Re: Ястия от смляно месо
« Отговор #164 -: 06 Февруари 2009, 14:20:27 »


Гръцки кюфтенца с маслини
около 700 гр. кайма 50% телешка-50% свинска (аз използвам задължително не готова, а смляна в месарницата от избрано от мен месо - вкуса е различен);
1 бр. пилешки гърди;
около 100-150 грама маслини без костилка (около 2 маслинки на кюфте);
1 дебела филия поизсъхнал хляб на която се изрязва кората;
2 яйца;
1 глава лук;
2-3 скилидки чесън;
2 капачки (от шишето) узо;
джоджен (най-добре пресен, но ако нямате, на това количество кайма около 1с.л. сух);
1/2 равна ч.л. сода бикарбонат;
риган, черен пипер, магданоз и сол на вкус
червен пипер за пилешките гърди;
2 с.л. зехтин (слага се само при условие, че каймата ви е от смелено месо, а не от готовите, защото те са мазнички)

В каймата се слагат 2-те яйца, много ситно накълцаните чесън и лук, 2-те капачки узо, филията хляб предварително накисната във вода и леко изцедена,подправките (без червения пипер), содата върху която се сипва 1 ч.л. оцет за да шупне и зехтина. Всичко се омесва много добре и се оставя да отлежи около 15- 30 минутки.
Пилешките гърди се нарязват на много ситни хапчици, наръсват се обилно с червен пипер и се объркват добре.
Маслините се нарязват на четвъртинки.
Взима се малко от каймата в шепа, върху нея се слагат няколко парченца пилешко и маслини (около 2 маслинки на кюфтенце), захлупва се отгоре с още малко кайма и се офолмя кюфте. Готовите кюфтета се овалват във брашно и се пържат в сгорещена мазнина. Аз предпочитам обаче да ги пека, защото стават по здравословни и не толкова мазни.Пекат се в тавичка заслана с хартия за печене на фурна предварително загрята на 220 градуса. (Във варианта печене, ако каймата ви е смелена от избрано от вас месо, а не готова - на всяко кюфтенце се изсипва отгоре, така както са наредени в тавата по 1ч.л.зехтин.)
Сервират се с млечно-чеснов сос. Най добре класическия гръцки - "Дзадзики", но става и всякакъв друг млечен.