Автор Тема: Пълнена тиква  (Прочетена 26356 пъти)

Steny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 289
  • Spring is in the air...
Пълнена тиква
« -: 08 Януари 2007, 21:54:40 »
Бъдни вечер бе подходящ момент да изненадам близките си с пълнена тиква. Лично аз никога досега не бях опитвала тази вкусотия и затова реших да споделя рецептата с вас.
Първо няколко неща на които трябва да обърнете внимание преди да започнете набавянето на продуктите.
Тиквата трябва да е малка или средна, но я подберете внимателно за да влиза в печката ви цялата.
Сушените и пресни плодове, както и ядките са по избор и естествено грамажа им зависи от тиквата.


Пълнена тиква

Продукти:
1 тиква-малка
300гр. стафиди
150гр. сушени череши
5-6 сушени сини сливи
200-300гр. орехови ядки
1 банан
1 киви
1 портокал
2-3 мандарини
2 ябълки
1/2-1 пакетче канела
захар и мед на вкус

Тиквата се измива добре. Внимателно се изрязва капаче отгоре и леко с помоща на лъжица се почистват семките. Готовата за пълнене тиква изглежда така



Сушените сини сливи се почистват от костилките и се нарязват на малки парченца.
Ореховите ядки се счукват на едро.



Цитрусовите плодове също се нарязват на малки парченца.



Измитите, обелени и почистени ябълки нарязваме на дребно.



Всички тези продукти се смесват в общ съд и се добавя канелата и захарта. Размесваме добре. Плънката е много ароматна и апетитна.



Цялата тиква намазваме вътре добре с мед. Напълваме с плънката. Отгоре сипваме мед(може и преди това в плънката да го сложим при смесването). Затваряме с капачето. Поставяме в тавичка или по-дълбок съд подходящ за целта. Наливаме вода до половината или 2/3 от ръба на съда.



Печем в загрята на 180-200 градуса фурна за около 3-4 часа. Периодично проверяваме с помоща на шишче дали е омекнала тиквата. Въоръжете се с търпение за по-продължително печене. Ако тиквата отгоре се запича по-бързо и не можете да намалите или изключите горно печене, то използвайте алуминиево фолио за да покриете тиквата.



Сервирайте тиквата охладена.
Да ви е сладко!



Снимките са леко деформирани от преоразмеряването в темата, затова може да кликнете на всяка една от тях, за да ги видите в оригиналния им вид в галерията.
Извинявам се за забавянето с което публикувам рецептата в Стъпка по стъпка. Надявам се да съм ви от полза.