Автор Тема: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ  (Прочетена 238614 пъти)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #45 -: 25 Януари 2007, 17:31:01 »
Имам питанка :) Донесоха ми 1 буркан с бял фондан ( незнам дали има в други цветове).Фондана е много гъст като консистенция. Как се употребява и за какво ?

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #46 -: 25 Януари 2007, 22:19:29 »
Мими фондан представлява хетерогенна система ,състояща се от три фази : твърда - захарни кристали с определена големина, течна - наситен захарно- гликозен или захарно-инвертен разтвор, и газообразна - въздушни мехурчета, включени в системата в процеса на разбиване. Има млечнобял цвят и фина структура на влизащите в състава му кристали.

Използва се за глазиране на пасти, торти и други изделия, като им придава гладка и блестяща повърхност и запазва сочността им.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #47 -: 26 Януари 2007, 09:28:31 »
Имам питанка :) Донесоха ми 1 буркан с бял фондан ( незнам дали има в други цветове).Фондана е много гъст като консистенция. Как се употребява и за какво ?

Мими, този фондан се разтопява на водна баня и с него се заливат кекстове, пасти и еклери! Забъркай една доза еклери и в къщи ще те носят на ръце! :air_kiss:

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #48 -: 26 Януари 2007, 09:55:39 »
Мерси момичета, само еклери не съм правила, незнам защо ме е страх от това тесто, но скоро ще се престраша.

marabu

  • Гост
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #49 -: 26 Януари 2007, 12:22:04 »
Shallot - лук Шалот

Продава се отскоро и у нас .. среща се в Пикадили, Била, Метро засега (поне там съм виждала) - би могъл да се замени със салатен лук (воден)
прилагам снимки на опаковката ... съдържанието и разликата с обикновения воден лук

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #50 -: 16 Февруари 2007, 15:42:02 »
Благодаря Marabu .за снимките Това сухи сметани ли са?

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #51 -: 16 Февруари 2007, 15:59:35 »
Понякога гледам кулинарното предаване на Влади Илиев по Diema 2.Когато сгъстява сосове много често използва универсален сгъстител,вместо нишесте.Къде да го намеря?

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #52 -: 16 Февруари 2007, 16:08:57 »
Благодаря Marabu .за снимките Това сухи сметани ли са?

не, сметаните са течни.

rosko

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
nutritional yeast flakes
« Отговор #53 -: 21 Февруари 2007, 12:13:10 »
ако nutritional yeast flakes е гранулирана мая, мая за хляб ли е, че продължава да ми изглежда странно  :-\
мая без термична обработка...?
може ли да е и нещо друго или рецептата е сбъркана?

ето и самата рецепта,

Crock Cheeze
1/2 lb firm tofu, rinsed, patted dry, crumbled
3 T nutritional yeast flakes
2 T tahini
2 T fresh lemon juice
1 1/2 T sweet white miso
1 t onion powder
3/4 t salt
1/2 t paprika
1/4 t garlic powder
1/4 t dry mustard

Place all the ingredients in a food processor fitted with a metal blade and process until very smooth. Chill for at least an hour before serving.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #54 -: 21 Февруари 2007, 13:18:17 »
Пуснах една търсачка, оказва се, че това не е суха мая, а вид хранителна добавка, която явно в САЩ е доста разпространена. Ето какво намерих:
Цитат
Description: * Full spectrum of essential amino acids * Balanced variety of B Vitamins * Naturally low in fat and sodium * Primary grown for human consumption * Certified Kosher (Excluding Passover) * Candida albicans free * Typical analysis: Protein 50%, Nucleic Acids 8-10% (approx 10% DNA, 90% RNA) 1.28-1.44g

Directions: Two heaping tablespoons taken with water or broth is an excellent between meal snack - or simply mix with fruit or vegetable juices to make a nourishing dring.

Ingredients: Amount per serving: % Daily Value: +

Iron 4%
Thiamin (Vitamin B-1) 640%
Riboflavin (Vitamin B-2) 570%
Niacin 280%
Vitamin B-6 480%
Folic Acid 60%
Vitamin B-12 130%
Phosphorus 15%
Calories 45 ~
Calories from Fat 5 ~
Total Fat 0.5 g 1%
Saturated Fat 0 g 0%
Cholesterol 0 mg 0%
Sodium 5 mg 0%
Potassium 320 mg 9%
Total Carbohydrate 5 g 2%
Dietary Fiber 4 g 16%
Sugar 1 g ~
Protein 8 g 16%
Biotin 8%
Pantothenic Acid 10%
Magnesium 6%
Zinc 20%
Selenium 30%
Copper 6%
Manganese 6%
Molybdenum 8%
Choline 64 mg ~
Lithium 64 mcg ~
Nickel 32 mcg ~
Tin 12.8 mcg ~
Inositol 76.8 mg ~
Alanine 544 mg ~
Arginine 384 mg ~
Aspartic Acid 896 mg ~
Cystine 80 mg ~
Glutamic Acid 1456 mg ~
Glycine 384 mg ~
Histidine 192 mg ~
Isoleucine 384 mg ~
Leucine 592 mg ~
Lysine 704 mg ~
Methionine 128 mg ~
Phenylalanine 352 mg ~
Proline 336 mg ~
Serine 432 mg ~
Threonine 432 mg ~
Tryptophan 80 mg ~
Tyrosine 304 mg ~
Valine 464 mg ~


Ingredients: Primary grown, dried edible Brewer's Yeast (Saccharomyces cerevisiae) in flake form, Niacin, Pyridoxine HCl, Thiamine HCl, Riboflavin and Vitamin B-12 ~
това е от тук: http://www.myvitanet.com/nutyeasflak.html

Има доста рецепти за здравословно и диетично хранене, особено за вегетарианци, в които се слага от това нещо.

rosko

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #55 -: 21 Февруари 2007, 16:15:15 »
Пуснах една търсачка, оказва се, че това не е суха мая, а вид хранителна добавка, която явно в САЩ е доста разпространена.
Има доста рецепти за здравословно и диетично хранене, особено за вегетарианци, в които се слага от това нещо.

че даже е и кашер   ;D

sladka hapkе, мерси.
а дали може да се намери у нашенско?
някой срещал ли е туй чудо?

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #56 -: 21 Февруари 2007, 18:12:37 »
Аз доста се вра по магазини за диетични храни, а и по разни места, където продават добавки за спортисти - баш това чудо не съм го виждала, ама ако се разтърси човек, може и да си го намериш.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #57 -: 09 Март 2007, 17:13:32 »
Какво точно представлява АНШУА и къде мога да я открия у нас? Вече претърсих Пикадили и Бурлекс. Ако не намеря с какво мога да я заменя?

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #58 -: 09 Март 2007, 17:16:13 »
най-евтина замяна - със солена копърка ;D

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
« Отговор #59 -: 09 Март 2007, 17:44:25 »
Риба, която се казва Аншоа не съществува.Аншоа е тип на приготовление на дадена риба.Обикновено се осолява сардина или хамсия.В рибарските магазини понякога я продават насипно от качета,а почти навсякъде в големите магазини я има в бурканчета.Аз не бих я заменила с др.риба.