Автор Тема: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka  (Прочетена 570254 пъти)

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #255 -: 22 Септември 2009, 20:44:26 »
При мен пудрата захар е по-малко като количество,затова добавям мед, при възможност пресен. С какао не ми харесва, затова понякога в едната половина слагам шоколад на прах или течен шоколад. Последният път имаше нарязани парченца смокини.
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #256 -: 26 Септември 2009, 17:27:27 »


Мразя да хвърлям продукти. И когато застроя супа, винаги ми цъфват 2 белтъка, които поседяват ден в кладилника и после - към коша!
Е, те това е отговорът на моята практичност - Забравените сладки! Рецептата не е моя, има я на десетки места в интернет, включително и в БГ сайтове. Аз ползвам пропорцията от BBC Good Food - с някои корекции, защото там продуктите са в грамове и на мен така ми е по-лесно. Търпи много вариации, търпи и на завеяни майсторки - щом веднъж забравих да сложа захар, и пак станаха  :smile1:

Та за приготвянето на една тава сладки ви трябват:

2 белтъка
100 г захар
120 г сурови лешници (или др ядки - става с орехи или бадеми), едро смляни
150 г шоколад (предпочитам натурален кувертюр, но комбинацията 50:50 натурален и млечен е разкошна), натрошен на ситно. Евентуално - шоколадов чипс.
1 ванилия
1 щипка сол

Приготвяне:
Пуснете фурната да загрява на 180 градуса Целзий
В сух тиган сложете едросмлените ядки и ги запечете леко на котлона. Няколко минути са достатъчни, за да се "отвори" аромата. И със сурови става, ама с печени е по-добре.
Разбийте белтъците с 1 щипка сол на твърд сняг. Добавете постепенно захарта, а като се разбие - и ванилията.
С леко разбъркване добавете шоколада и изстиналите ядки.
С лъжичка изсипете от сместа в тава, застлана с хартия за печене. Размерът на сладките зависи от вашите предпочитания. Аз използвам чаена лъжичка.

И най-хубавото - сложете тавата във фурната, изключете я и си намерете друга работа поне за 3 -4 часа, а най-добре за цяла нощ. Не отваряйте фурната!!! На сутринта за закуска ще имате нещо много вкусно.

Но ако вашите домашни са като моите, прибежките към печката почват рано - рано. Ама то с мъж можеш ли да излезеш на глава.  :innocent:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #257 -: 26 Септември 2009, 21:46:27 »

Роси, фотографията е страхотна!!! :thumbup: :smile1:
:thumbup:

Правилно ли разбрах, че като се сложат фурната се изключва :swoon:
Успяват ли да се изсушат така :innocent:

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #258 -: 26 Септември 2009, 21:53:09 »
Да, съвсем правилно, Весе!
Принципно може да се ядат след 3 - 4 часа, но тогава отвътре са меки и понякога не се отлепят от хартията за печене. Най-сигурно е да се оставят за през нощта. Фурната си изстива постепенно и те се изсушават идеално.
« Последна редакция: 26 Септември 2009, 21:56:55 от sladka hapka »

desychem

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 167
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #259 -: 13 Октомври 2009, 16:19:10 »
Сладка хапка, белтъчените сладки са страхотни. Направих ги с орехи и оставих за цяла нощ във фурната. На сутринта имахме едно прекрасно допълнение към кафето. Благодарности!

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #260 -: 13 Октомври 2009, 16:40:06 »
desychem, на вид са страхотни, а като знам как са и на вкус ....мммммммм!
Поздравления за снимките и благодаря, че си се доверила на предложението ми!

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #261 -: 15 Октомври 2009, 13:07:34 »
Здравей, Сладка хапка - и аз вчера забърках белтъчените сладки. Чудесни са, и особено ми хареса начинът на печене - слагаш ги във фурната и ги "забравяш" (е, последното е малко е трудно  ;D). Аз им сложих орехи и нарязани шоколадови бонбони, че това ми се намираше. Благодаря за рецептата!


sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #262 -: 15 Октомври 2009, 14:44:29 »
Пети - супер са!

wasia

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 654
  • Една усмивка - и всичко се променя :-}
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #263 -: 15 Октомври 2009, 16:42:18 »
И аз се чудя какво да правя белтъците след застройка на супичка . И  ето :yahoo: непременно ще направя от белтъчните сладчици!  :flower:

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2424
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #264 -: 21 Ноември 2009, 08:22:45 »
  Роси , идвам с благодарности за супер лесните и вкусни :

  Забравени сладки


     


 От кога им се канех и най накрая им дойде времето и на тях.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #265 -: 21 Ноември 2009, 09:39:33 »
Мими, радвам се, че си наминала към темичката ми. Няма все аз са "крадвам" от твоята  ;D (ЧРД на патерица! Сърдечни поздрави от цялата ми фамилия, която поне 2 пъти седмично се облажва с дунапренена баница и те споменува!!!)

pavlety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 492
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #266 -: 07 Декември 2009, 08:53:47 »
 Отдавна не бях правила медения сладкиш и бях забравила колко е вкусен и лесен. Специални поздрави от децата!

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #267 -: 09 Декември 2009, 14:23:55 »
Sladka hapka, ето ме в твойта темичка  :hi: Приготвих твоите Лимоново - кокосови кексчета. Харесаха се много в къщи, наистина са много нежни и ароматни. Благодаря за рецептата.  :thumbup: Ето как ми се получиха:

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #268 -: 09 Декември 2009, 14:28:39 »
От сннимката си личи, че са вкусни.
Радвам се, че си наминала към тази тема.  :hi:

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Да загладим косъма - съветите на sladka hapka
« Отговор #269 -: 12 Декември 2009, 19:53:59 »


Тутманик

Рецептата е от една "архивна" книга, която е на голяма почит у нас - "Какво да сготвим набързо" на изд. Техника. Тя беше на голяма почит у мамини, но след като се омъжих и мама отказа да ми я даде, си я купих от една сергия употребявана. Вече е напълно употребена и едва се държи, но това е заради сполучливите рецепти.

400 г. брашно
4 яйца
150 г. масло (не олио!!! масло)
200 г. кисело мляко
200 г. сирене
1 ч.л. сода
малко ким за поръсване

Разбийте яйцата и добавете към тях киселото млко с угасената в него сода, натрошеното сирене и разтопеното масло. Разбъркайте и прибавете и брашното.
Намажете малка тавичка с масло (!!!) и изсипете тестото вътре. Леко загладете с лъжица или с пръсти и наръсете с ким.
Пече се в умерена фурна.