Автор Тема: Алуминиеви съдове  (Прочетена 20734 пъти)

Kabomy

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Алуминиеви съдове
« -: 14 Ноември 2006, 13:31:44 »
Продават се алуминиеви тавички, форми за кекс, купички и т.н. Чувала съм, че този материал е вреден за здравето и не знам да продължавам ли да готвя в алуминиевата си тава? А и ако беше толкова вредно, сигурно щяха да ги забранят?! Впрочем и тефлонът бил отровен, стига малко да одраскаш здравата повърхност на незалепващия тиган...  :help:
« Последна редакция: 14 Ноември 2006, 13:35:28 от Kabomy »

mimipeka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 29
Re: Алуминиеви съдове
« Отговор #1 -: 24 Ноември 2006, 11:45:30 »
Аз знам, че в алуминиеви съдове не е добре да стои храната, но че в тях може да се готви. Просто после трябва да се извади от съда.
А това са най-хубавите тави за печене на баници, сладкиши, бутерки - загряват бързо и не загарят.

титан

  • Гост
Re: Алуминиеви съдове
« Отговор #2 -: 08 Март 2007, 12:37:52 »
Абсолютно вредно е да се използва Алуминия . Дори и всички други метали.Аз дори ям с керамични вилици и лъжици :)

zima

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 73
Re: Алуминиеви съдове
« Отговор #3 -: 08 Март 2007, 13:09:36 »
Титан, ти сигурно и питките ги печеш в глинени гювечета,а? :)

Kabomy нищо лошо няма в алуминиевите съдове. По-добре проучи какви марки и на какви цени се продават там, където живееш. Аз бих заложила на по-скъпото, защото обикновено е по-качествено.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Алуминиеви съдове
« Отговор #4 -: 11 Март 2007, 17:04:14 »
 С алуминиевите съдове няма проблеми, ако храната не е кисела, затова и всички млековарки са от алуминий. Но и за другата храна процеса е бавен и няма проблем да се готви, стига да не се оставя храната за дълго в тях. За тефлона се казва, че е вреден като се одраска, защото под тефлона е алуминий.

Lex

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Алуминиеви съдове
« Отговор #5 -: 28 Януари 2014, 20:29:41 »
Здравейте!
Според вас до колко е уместно да използвам малки алуминиеви формички за замразяване? От онези за еднократна употреба. Идеята ми е да бутна във фризира няколко лава кексчета, ей така да се намира нещо за приготвяне на бързо. В рецептата няма кисели съставки.
« Последна редакция: 28 Януари 2014, 20:31:29 от Lex »

marabu

  • Гост
Re: Алуминиеви съдове
« Отговор #6 -: 28 Януари 2014, 20:54:32 »
a защо да се използват алуминиеви формички за замразяване, каот сами по себе си кексчета или мъфини идеално се замразяват без форма (става дума за готови изпечени де) . Аз така замразявам моите мъфини или кексчета по отделно да кажем 40-60 минути след изпичането, като увивам всяко кексче със "свежо" (стреч) фолио или направо в някой плик слагам по две или 4 броя.

Lex

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Алуминиеви съдове
« Отговор #7 -: 28 Януари 2014, 21:31:41 »
Защото по рецепта се замразява течно и се пече направо от фризера в гореща фурна.
Общо взето след всички приказки за вредата от фолиото, се чудя дали ще е проблем, около седмица-две да ги държа във фризера и да вадя при нужда.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Алуминиеви съдове
« Отговор #8 -: 28 Януари 2014, 22:17:52 »
става, замразявай, не се притеснявай. Ако много те притеснява алуминия, дръж ги в него само докато ги замразиш. После ще са твърди и не ти пречи да ги извадиш и съхраняваш там , във фризера в някакъв плик.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Lex

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Алуминиеви съдове
« Отговор #9 -: 28 Януари 2014, 22:43:21 »
Прибрах 6 броя, те и без това на дали дълго ще оцелеят :)

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2958
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Алуминиеви съдове
« Отговор #10 -: 29 Януари 2014, 14:54:49 »
Lex, спокойно можеш да замразяваш в силиконови формички  :thumbup:
аз ги използвам непрекъснато!  :yahoo: