Автор Тема: Ликьори, сокове, сиропи и всякакви домашно приготвени напитки.........  (Прочетена 231351 пъти)

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #60 -: 22 Август 2009, 18:50:43 »
Drago, чудна снимка на ликьорче от вишна.
Мвого обичам вишновката. Опитах вече тазгодишната ,нищо,че още не се е избистрила.
Ето и едно "Тути-фрути",но миналогодишно .Имам още и тази година явно няма да правя.Основата и на двете питиета е висококачествмена домашна ракия - 45градуса.
Мария, във вишновката не трябва да остават плодове с костилки.Описал съм това в рецептата. Вишновката прпидобива горчив вкус,ако има плодове с костилки в шишето.
П.П. Драго, когато правя ракия я пускам да преминава през небет шекер, а казанът задължително е намазан с пресен мед.Първите три -четери литра се отнемат и се спира на 40 градуса.Още си пазя едно шише с кайсиева ракия от 1992г. Когато го отворя в стаята започва да мирише на кайсия- като ароматизатор е :smile1:.Пробвахда правя веднъж вишновка с чист спирт,но не ми хареса и затова си я правя с домашна ракия. С чист спирт става много добър домашен коняк. И както казваш "на вкус и цвет товарищей нет".

О, след едно такова изкусително обяснение бих си купил и 100 литра без да я пробвам!  ;D

Да не продаваш случайно от нея? Сериозно те питам.

А това ликьорче което аз съм показал е от горски къпини. Вишновка още не съм правил, но и аз съм чувал, че костилките преди това се махат.

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #61 -: 31 Август 2009, 10:03:54 »

Сироп от бъзов цвят



Е, бъзето прецъфтя малко вече, но пък сега е време да се пие сиропа а пък който иска да го направи, може да прочете това и до година отново.  :smile1:


Продукти:

    * 16-20 цвята от бъз
    * 1200 мл вода
    * 4 непръскани лимона
    * 1000 гр захар
    * 40-50 гр лимонена кисилина


Начин на приготвяне:

1. Цветовете се изтръскват внимателно и се преглеждат за инсекти. Опашките се отрязват съвсем късо. Лимоните се измиват с гореща вода, подсушават се и се нарязват на около 1 см. дебели кръгчета.


2. В една тенжера се загряват захарта и водата като се разбъркват докато захарта напълно се стопи. След това се пресипва в един голям стъклен съд и се оставя да изстине.


3. Цветовете и нарязаните лимони се слагат в сиропа. Сместа се поставя да престои 2-3 дни на някое слънчево място, като от време на време се разбърква внимателно.


4. Лимонените кръгчета се изстискват леко и заедно с бъзовият цвят се изваждат от съда. Сиропа се прецежда с тензух или фина цедка, прибавя се лимонената киселина, разбърква се старателно и се затваря добре в шишета.




PS.
Съхранява се на тъмно и хладно място около 4 месеца, а отворени шишета се поставят в хладилник.

« Последна редакция: 31 Август 2009, 12:41:07 от pep-4o »

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #62 -: 10 Октомври 2009, 10:03:20 »
КАФЕ С ЖЪЛТЪК


Разбиваме с лъжичка един жълтък с 5-6 ч.л. захар.

Оставяме го на страни малко да "дръпне" и приготвяме през това време кафето.

Турско или еспресо е без значение, важно е само да е прясно смляно.  :wink1:

Докато ври довършваме жълтъка като го доразбиваме на една почти бяла пяна.

Слагаме по 2-3 лъжички от нея на дъното на всяка една чашка и изсипваме отгоре кафето докато още е врящо.

Точно сега става чудото и жълтъка се вдига бавно на горе във вид на едно пухкаво, нежно-кремаво кремче-каймаче.    ::)

Ами това е. Опитайте и да ви е сладко!   :smile1:
« Последна редакция: 01 Януари 2011, 22:54:13 от pep-4o »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #63 -: 10 Октомври 2009, 16:28:41 »
 :thumbup: пила съм такова кафе, много ми хареса,  имах някъде  записана  и  рецептата,   :smile1:
Благодаря ти !
 :yes2:

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #64 -: 10 Октомври 2009, 18:41:04 »
Ееееее,Драго,върна ме в младежките години с това кафе.Поради невъзможност да поднесеш нещо по-така/ такива бяха времената/,много често правех кафе с жълтък.
И с удоволствие пиех,защото обичам кремообразните кафета.Единственото,което допълвам е: захарта е пудра и така жълтъка се разбива по-добре/според мен/.
А сега е момента да те потупам по рамото за красиво поднесените рецепти. :thumbup:
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #65 -: 11 Октомври 2009, 21:16:39 »
Null problemo petrina.  Не я търси вече. Опитай тази.   ;D

Благодаря ти radost!

Днес опитах и с пудра захар, но трябва отново да ти благодаря - oставам при кристалната.  :smile1:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 142
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #68 -: 15 Януари 2010, 11:27:30 »
Домашен Бейлис


Продукти:

200мл ирландско уиски (Bushmills, Jameson, Tullamore Dew)
50мл Калуа
400мл подсладено кондензирано мляко
250мл течна пълномаслена сметана
1/2ч.л инстантно кафе
3с.л. шоколадов сос (топинг)
1/2ч.л ванилия
1/4ч.л бадемова есенция

Смесвате всички продукти с блендер, пасатор или миксер, охлаждате и разклащате добре преди употреба. Наздраве!  :dance3:

адаптирано от cupcakeproject.com

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103

ehoeko

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 139
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #70 -: 24 Февруари 2010, 16:37:32 »
Домашно Бомбардино

Рецептата е на Йоана/Кулинарно с .../адаптирана от italiankitchensecrets.blogspot.com

Продукти:

400 мл. пълномаслено прясно мляко
400  г  захар
3 жълтъка /ако са от малки яйца- 4/
150 мл. уиски
150 мл. ром
1 чаена лъжица ванилова есенция /1 шушулка или 3 пакетчета синтетична/
Млякото се сварява с половината от захарта.

Жълтъците се разбиват с останалата половина захар, докато побелеят. Към тях по малко се добавя от врялото мляко. Разбърква се енергично, докато захарта се разтопи. Към млечната смес се добавят уискито, рома и ванилията. Разбърква се добре.

Ликьора се затваря в бутилка и се оставя да отлежи една седмица преди консумация. Бутилката се разклаща от време на време.

Съхранявам ликьора в хладилник.
Може да се консумира натюр, да се използва за ароматизиране на кремове и сладкиши ,или да се добавя в кафето.


bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #71 -: 24 Февруари 2010, 20:11:31 »
Ehoeko рецептата е много добра и сполучлива   :thumbup: - казвам го от опит (ползвала съм същия източник)

НО ми се ще да уточня нещо  -  млякото НЕ е пълномаслено, а ОБЕЗМАСЛЕНО.... по обясними причини.
При тебе, след като си ползвала пълномаслено  не се ли получава лек каймак отгоре? Питам защото млякото се вари все пак. Ако се смесваше с останалите съставки в студен вид, мисля че нямаше да има такъв ефект...но ти ще кажеш  :smile1:

С най-добри чуства!  :smile1:

ehoeko

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 139
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #72 -: 24 Февруари 2010, 23:01:25 »
bluemoon,благодаря за уточнението.Доверих се на Йоана и изобщо не разсъждавах относно каймака.При смесването  на яйцата с топлото мляко се образува лека пяна, като при направа на крем карамел.Същата се образуваше и при периодичното разклащане.На седмия ден реших да прецедя ликьора и да го прехвърля в друга бутилка.В цедката останаха съвсем фини частици, нямащи нищо общо с каймак. Вероятно това се дължи на факта , че алкохолът разтваря мазнините.Ползвах мляко Верея 3% и при двете дози , които съм правила.Едни студенти ми изпиха първата без да е отлежала. ;D
Аз почти не употребявам алкохол и си направих този ликьор , защото  е по- скоро десерт :smile1:
Наздраве   

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #73 -: 24 Февруари 2010, 23:31:01 »
Ще се намеся, щом иде реч за мляко.
С което ще дам мое си обяснение що на ehoeko няма каймак .

От няколко месеца си купвам  2 пъти седмично домашно мляко.  Крем карамела става толкова плътен, колкото не съм яла, откакто татко гледаше крава до преди 5 години.  Когато го сваря и изстине, отделям от повърхността му една чаена чаша гъст каймак.
Преди това не ми правеше впечатление какъв го ядем.
Купвам едно прясно мляко - няма да му правя реклама - 3 или 3,6%. не помня колко, да не ставам сега да го гледам. Което ползват тийновете за напитки разни да си правят.
Преди 2 седмици използвах домашното прясно мляко, като се сетих, че ни се яде крем карамел.
Направих с това от кутията - кремчето имаше вкус на ...... все едно с вода съм правила,  постно  :w00t:.................. Ако пиете Кока кола и Кола лайт - ще разберете разликата.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #74 -: 25 Февруари 2010, 07:52:11 »
 :smile1:
Цитат
От няколко месеца си купвам  2 пъти седмично домашно мляко

Да, именно. Точно това имах предвид като прочетох рецептата на ehoeko. То иначе човек откъде може да си набави пълномаслено мляко.  Но в рецептата спокойно може да се използва "нискомаслено" от магазина - горкото има само една тънка кожица отгоре  ;D

И аз Пепи, като тебе, купувам само домашно мляко за пиене, за квасене и за какво ли не  :smile1: и то в какви количества...и каймака наистина е 2 пръста дебел. Ами луди сме у нас за мляко и млечни продукти  :P

Бях далеееееече, при внучето Пепи  :smile1: