Автор Тема: Ликьори, сокове, сиропи и всякакви домашно приготвени напитки.........  (Прочетена 231327 пъти)

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #45 -: 22 Август 2009, 01:05:21 »
OK. А сега pepelia6ka да си взима обещаното.  :P

Ликьор от капини, малини, вишни или пък от трънки.  
(Последните трябва да са замръзнали първо.)




1/4 плодове
1/4 небет шекер
1 пръчка ванилия разрязана на дълго и поизчегъртана с ножа
2/4 алкохол.   В Герминия се използва "Korn"  или "Klarer" което преведено ще рече "зърно" и "бистър, ясен". Не знам дали ги има в България, но това с което мога да ви ориентирам е, че нямат някакъв очертан вкус или мирис. Мисля, че разреден или горен спирт, ще свърши също добра работа.

А сега идва най-страшното:

Ликьорчето трябва да оживее през първите 2 месеца!
Най, добре го заключете в мазето на хладно и го забравете, защото да се отвори преди това ще бъде най-малкото жалко.


« Последна редакция: 02 Януари 2011, 11:55:58 от pep-4o »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #46 -: 22 Август 2009, 07:51:29 »

1/4 плодове
1/4 небет шекер
1 пръчка ванилия разрязана на дълго и поизчегъртана с ножа
2/4 алкохол.   В Герминия се използва "Korn"  или "Klarer" което преведено ще рече "зърно" и "бистър, ясен".


Явно рецептичката на Драго се нуждае от малко българска адаптация (поне за тези от нас,които сме си у нас  ;D)

Драго, по тази рецепта се правят и българските "вишновки" със следните уточнения:

1. Обемните съотношения на плодове, захар и алкохол са ориентировъчни, но обикновенно се слага по-малко захар, за да болят по-малко главите.
2.Казах захар, защото "Небет-шекера" си е неслмяна, едро-рафинирана захар и няма нужда да се оскъпява питието с ползването му.
3.Естествената ванилия е хубава, но рядко употребявана у нас подправка. Употребява се ванилин на прах или течен ванилин. За по специфични вкусове може да се замени и с канела. За повечето вишновки, дори не е нужна.
4."Коrn" е типично германска напитка, най-много приличаща по вкус на водката. Замяната му с водка не е проблем, макар че по-добро питие от качествена ракия надали ще се намери.
5.Не препоръчвам използването на спирт, питието става далеч по-безвкусно.
6. Когато за направата се ползват плодове с костилки, напитката задължително се прецежда след около 2 седмици и се отстраняват плодовете. В противен случай се получава доста вредно питие. За по добро извличане на аромата, се препоръчва чак тогава да де сложи захарта.

Е, хайде наздраве, де ... по мъничко, че от ликьорите боли глава. ;D


Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #47 -: 22 Август 2009, 09:40:02 »
Е, браво! Ти така я окастри, че май заприлича вече на манджа със грозде.

Финното удоволствие, го раждат точно най-малките подробности,Жоро.  :smile1:

Не казах водка защото я познавам за жалост твърде добре. Две години се борихме на времето с нея в "съюза".

Дъхът и е много по-тежък от колкото някои аматьори си мислят, а за другият ден по-добре изобщо да не говорим.

За ракията пък съвсем. Може да си ни е хубава, родна и мила, но с нея няма да се получи ликьор с плодове, а пак ракия само че малко по-шарена и с нещо вътре което няма да знаеш какво е.

А пък за небетшекера и ванилията какво да ти кажа... Ами че нали точно в тях се крие очарованието на това "малко по-другото" което те кара да питаш за още?!

Разбира се, че всичко може да се замени с някакви други и по-евтини подръчни материали, но резултатът ще е съвсем друг и аз лично не го препоръчвам.

Що се отнася до главоболието, то там имаш право. Но мисля, че проблема там не е в захарта, а по-скоро в количеството на "опитаното".

Все пак на здраве, пък каквото стане.

А и дори да не стане, май пак няма да се изхвърли.   ;D

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1368
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #48 -: 22 Август 2009, 09:53:41 »
Жоро, че тя вишновката нали се прави с плодове с костилки- искаш да каже, че съм си спретнала " вредно питие ", така ли ? Ама то ние вече я преполовихме / а уж беше за сладкиши и плодови салати през зимата..../ и вредна или не, е много харна....
А ще направя и по рецептата на Драго.
 Една позната прави нещо наречено

                            БОЛЕ
 В голям, трилитров буркан се слага половин килограм ягоди, две чаши захар и половинка медицински спирт, ракия или водка "Абсолют" (!), щом ти се откъсва от сърцето, След това се добавят "на око" - малини, къпини, праскови, грозде или каквото ти дойде на ум, добавя се и захар- по преценка и пак спирт ... и така до Нова година, когато се опитва, може да се разреди със сода, ако  е много сладко или с вода , или да се добави захар. Изсипва се в огромна кристална купа и с кристален черпак се налива в тумбести кристални чаши с дръжка- подобни на чаени. Така се чества Коледа - настроението е гарантирано.......

Малко съм позакъсняла с ягодите, но като пуснат есенните, може и да пробвам.

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #49 -: 22 Август 2009, 09:59:10 »
Ммм...БОЛЕ!!! Чак ме накара да примлясна.  :smile1:

Правили сме в къщи няколко пъти.

Голяма занимавка, но пък си заслужава!  :thumbup:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #50 -: 22 Август 2009, 10:53:34 »
Болето е известна напитка, у нас най-вече под името "Тути-фрути" и  е доста приятна за пиене.  :yahoo:

За костилките не съм го измислил аз, при преседяване в алкохол се отделя циановодородна киселина. Дори българското законодателство е дало норма за проверка при производството на спиртни напитки от костилкови плодове.

Цитирам НАРЕДБА за определенията на видовете спиртни напитки, видовете суровини и технологични операции, правилата за производство на спиртните напитки, разрешените добавки и условията за използването им
Приета с ПМС № 208 от 9.08.2006 г., обн., ДВ, бр. 68 от 22.08.2006 г.

...

Чл. 12. (1) "Плодова ракия" (еau-de-vie de fruit, fruit spirit, Obstbrand) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 36 об. %, която е:
...
4. със съдържание на циановодородна киселина не по-високо от 100 милиграма на литър при 100 об. % алкохол за плодова ракия, произведена от плодове с костилки;


В същата наредба е обяснена и спиртната напитка на Драго:

Чл. 6. (1) "Спиртна напитка от зърнени култури" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 35 об. %, получена чрез дестилация на ферментирала мъст от житни култури, притежаваща органолептични характеристики, дължащи се на използваните суровини.
(2) Наименованието "спиртна напитка от зърнени култури" може да бъде заменено с термина "Korn" или "Kornbrand", когато напитката е произведена в Германия и в тези части от Общността, в които немският език е един от официалните езици, но само при условие че производството на тази напитка в тези райони е традиционно и получаваната там спиртна напитка от зърнени култури се добива без никакви добавки чрез дестилация и/или редестилация на ферментирала мъст от зърнени култури, включващи пшеница, ечемик, овес или елда.

Мисля,че състава е достатъчен, за да се усети накъде клонят везните при сравнение с нашенска качествена гроздова или сливова ракия.


Това е положението, ако искате, пийте си горчивите домашни ликьори, аз само предупреждавам. :vampire:


Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #51 -: 22 Август 2009, 11:18:11 »

Мисля,че състава е достатъчен, за да се усети накъде клонят везните при сравнение с нашенска качествена гроздова или сливова ракия.


Това е положението, ако искате, пийте си горчивите домашни ликьори, аз само предупреждавам. :vampire:



 :smile1:

Жоро, май сме се малко недоразбрали. В никакъв сучай не искам да ги сравнявам!

Въпреки че "по вкус и цвят приятели няма" бих казал с чисто сърце, че от нашата ракийка по-хубава няма.  :smile1:

В случая с ликьора се опитах само да кажа, че колкото по-малко собствен вкус основата носи, толкова по-силен ще е аромата на плодовете.  :icon_idea:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #52 -: 22 Август 2009, 11:31:22 »
Нали затова сме тука, да си разменяме кулинарни кефчета, напълно съм съгласен с теб, че неутралната основа ще помогне на аромата.  Важно е да го има шишето в мазето и когато ... после пак ще направим. :thumbup:
« Последна редакция: 22 Август 2009, 11:48:19 от bordovsky »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #53 -: 22 Август 2009, 11:47:07 »
Аз съм "едър" производител на вишновка от много, много години. Винаги я правя с качествена водка и слагам съвсем малко захар, както казва и Жоро. Пропорциите, разбира се, са на око. В рецептите на Пенка Чолчева, която е абсолютен корифей в гастрономията, се препоръчва пръчка канела и никаква ванилия. Между другото, ванилия пръчки има в пакетчета в "Пикадили".
От студентските години имам не чак толкова добър спомен за немската "Допелн корн" или както там се пише или произнася. Беше водка с доста ниско качество на фона на "Столичная". Всяка хубава водка ще свърши чудесна работа. Чудя се в коя ли аптека биха продали 500 мл чист спирт без рецепта.
Марийче, хич не се притеснявай дали питието е вредно или не. Че ти не пиеш литри я.
Все още се разказва онази непроверена, митична история, как на една свадба пили вишновка, стояла с годни в бъчва в земята и умрели от извлечения арсен. Но нещо, което е стояло, примерно 1 месец в спирт, едва ли е толкова вредно. Така че, който си има вишновка, да я сипе в красива чаша.
И наздраве!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #54 -: 22 Август 2009, 11:51:01 »
Чудя се в коя ли аптека биха продали 500 мл чист спирт без рецепта.

Веднага ще ти намеря, ала по литър.  :thumbup:

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #55 -: 22 Август 2009, 12:05:00 »
Drago, чудна снимка на ликьорче от вишна.
Мвого обичам вишновката. Опитах вече тазгодишната ,нищо,че още не се е избистрила.
Ето и едно "Тути-фрути",но миналогодишно .Имам още и тази година явно няма да правя.Основата и на двете питиета е висококачествмена домашна ракия - 45градуса.
Мария, във вишновката не трябва да остават плодове с костилки.Описал съм това в рецептата. Вишновката прпидобива горчив вкус,ако има плодове с костилки в шишето.
П.П. Драго, когато правя ракия я пускам да преминава през небет шекер, а казанът задължително е намазан с пресен мед.Първите три -четери литра се отнемат и се спира на 40 градуса.Още си пазя едно шише с кайсиева ракия от 1992г. Когато го отворя в стаята започва да мирише на кайсия- като ароматизатор е :smile1:.Пробвахда правя веднъж вишновка с чист спирт,но не ми хареса и затова си я правя с домашна ракия. С чист спирт става много добър домашен коняк. И както казваш "на вкус и цвет товарищей нет".
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #56 -: 22 Август 2009, 12:19:02 »
OK. А сега pepelia6ka да си взима обещаното.  :P

Ликьор от капини, малини, вишни или пък от трънки. 
(Последните трябва да са замръзнали първо.)

Страшна вкуснотия се получава от трънки, набрани още със снега по тях...  :drunk:

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1368
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #57 -: 22 Август 2009, 12:28:03 »
Иване, признавам си - домързя ме да вадя костилките...
Ели, ти да не би да си ги извадила костилките с оня уред ? Ама щом Ели е такъв "едър" производител на вишновка, пък все още е такъв ведър приятел, значи няма страшно...ще си пием с кеф, че тя и малко остана.
А да кажа само, че моята я правих с водка, Абсолют или Финландия, не помня вече, и вкуса й с тази със ракия е несравним, за сметка на тази с водката, разбира се !
Е, за една нищо и никаква напитка какъв диспут се заформи, почни като за вчерашния секс.....

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #58 -: 22 Август 2009, 12:55:15 »
Аз също я правя с костилки. Просто исках да успокоя потребителите, че ако постоят вишните малко повече от указания по-горе срок, нищо не се случва. Не нагарча , не е отровна. Лошото е, че обикновено е малко.
И да споделя, че една година не улучих вишните и направих ликьорчето с вишнап. Не е така ароматично. Просто не е това, което би трябвало да е.

marabu

  • Гост
Re: Ликьори, домашно приготвени напитки.........
« Отговор #59 -: 22 Август 2009, 13:23:58 »
в нашата аптека за мед.материали има чист спирт 1 л