Автор Тема: Ликьори, сокове, сиропи и всякакви домашно приготвени напитки.........  (Прочетена 231326 пъти)

wafi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 411
Сок от шипки



Продукти:

шипки
вода
захар
лимонтузу

Приготвяне:

1. Остатъците от претрития мармалад се заливат с вода в голяма тенджера и се кипва. Трябва да ври 20-30 минути за да се отдели възможно повече от шипките. Прецежда се през тензух и сока се връща на котлона. Слага се захар на вкус, като се сипва на части и се бърка докато се разтопи. Кипва се за 10 минути. Около 5 минути преди да се свали от котлона се слага лимонтузуто. Сока се налива горещ в сухи и загряти бутилки, които се обръщат с капачката надолу до пълното им истиване.

2. Шипките се почистват и измиват. Смилат се на машинка за домати /месомелачка/ и се заливат с вода в голяма тенджера. Варят се около 30 минути. Прецежда се през тензух и сока се връща на котлона. Слага се захар на вкус, като се сипва на части и се бърка докато се разтопи. Кипва се за 10 минути. Около 5 минути преди да се свали от котлона се слага лимонтузуто. Сока се налива горещ в сухи и загряти бутилки, които се обръщат с капачката надолу до пълното им истиване.

Примерни пропорции: остатъците след претриване за мармалад от 1-1,5 кг шипки ги залях с вода до горе в 6 литрова тенджера. След прецеждането сложих около 1 кг захар и 1 лимонтузу.

Сока е много вкусен и богат на витамин Ц. Особено подходяща напитка за деца през зимния сезон.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Чудесен сироп ще се получи, но сироп, а не сок. Всичко, което е минало термична обработка и с добавка на захар е сироп. За витамин не може да се говори, топлинната обработка ги унищожава.
« Последна редакция: 30 Септември 2013, 18:02:46 от bordovsky »

wafi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 411
bordovsky благодаря за уточнението. Ученото си е учено. Аз си мислех, че е сироп когато се налага разреждане. А за витамините изобщо не се сетих. Но все пак явно има няккви полезни качества след като помогна за бързото изкарване на вируса при детето ми / 4 дни/ а другите деца го караха по 2 седмици. Или е съвпадение. Е каквото и да е много вкусен.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Шипката е чуден плод и е пълна с полезни вещества. Така че сиропа ти е чудесно нещо, няма значение как се казва.

wafi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 411
Много ти благодаря!

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 740
Хайде да Ви напомня една изпитана рецепта:

Сироп от вишни по Димков 15/10/5
Продукти
80бр вишни с дръжките
350бр листа
3л вода
3кг захар, 3чл лимонтозу

Приготвяне:
В тенджера се поставят измитите вишни и листа и 3л вода.
Когато заври се отмерват 15мин, прецеждат се вишните с листата и към отварата се прибавят 3кг захар. Вари се 10мин. Добавят се 3чл лимонтозу и се вари 5мин.
Горещо се налива в бирени бутилки, затварят се и се обръщат наопъки  да изстинат. Може и да се кипнат за 10 мин.
От  това количество излизат 8бутилки от 1/2л.
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Кристал

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 88
Преди да публикувам рецептата видях, че във форума има подобна Лимонада - Биби. Моята все пак малко се различава и реших да я напиша.


Домашна лимонада


Продукти:

2 лимона
около 1,2 л газирана вода (Михалково)
3-4 с. л. с връх мед или на вкус


Приготвяне:

В блендер слагаме добре измити лимони с кората – нарязани на едри парчета (може да отстраним семките) и около 150-200 мл вода.
Мелим на по-високи обороти за поне 2 минути или докато се получи еднородна смес.
Прехвърляме в кана или подходящ съд. Наливаме газирана (може минерална или обикновена) вода, слагаме мед, разбъркваме. Ако искате, след разреждане може да прецедите. Ние си я харесваме така, с „парченца”. Охлаждаме в хладилник, по желание поднасяме с лед.
Ако я правим с газирана вода, може да налеем сместа от блендера в подходящ съд с капак (буркан), разбъркваме с меда и слагаме в хладилника. Аз направих „концентрата” вечерта и оставих в хладилника. Преди поднасяне разредих с изстудената газирана вода.
По-вкусна е като отлежи.

Да ви е вкусно и наздраве!

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Чудесна рецепта!Благодаря че я сподели Кристал!Вчера направих с малки изменения и стана чудесна.Различното което направих беше ,че обелих корите на лимоните и сложих и меда заедно с лимоните в блендера и добавих няколко листенца мента. :)
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Кристал

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 88
 :smile1: Сега видях коментара, Захарно петле и много се радвам, че си опитала и ти е харесала  :smile1: През лятото често я правя, а като отлежи една нощ в хладилника става "по-мека" :smile1: