Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението  (Прочетена 1028280 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Сарми със зелев/лозов лист
« Отговор #30 -: 30 Декември 2006, 23:05:47 »
Сарми със зелев/лозов лист

(едва ли някой не знае, но се оказа че нямаме точно такава рецепта)





Първо  да кажа, че когато зелето е готово, си отделям листа за сарми, завивам стегнато и в торбичка във фризера, или ако са повече - в буркани и стерилизирани за 10-на минути.
Лозовите листа също - бланширам в подсолена вода, изцеждам и навивам по 15-на на руло, след това във фризера.



Продуктите са ориентировъчни, зависи от големината на завиваните сарми и от сръчността, защото имам позната която ги прави колкото мъничко кутре


За около 6-8 порции

Листа - лозови - около 40-45бр.
или
15-на листа от  зелка - всяко нарязано на 3-4 правоъгълни парчета, като са изрязани твърдите части от листото
или от двата вида смесени.

Кайма - около 600-700 гр. (или ситно накълцано месо - каквото и да е, но с месо си е по-вкусно)
ориз - около 150-200гр.
лук - една малка глава нарязана на ситно (или стрък праз)
доматено пюре - 2-3 с.л. или 300мл доматен сок
подправки - ползвам смесена, която съдържа кимион, черен, червен и лют пипер, майорана, чубрица, чесън или чесново брашно - по желание..
70-80 мл олио
сол - съвсем малко и без сол -  ако се залива със зелев сок -

екстри - може да се прибавят гъби, маслини, шунка, бекон
ако са постни - без каймата.


Приготвяне:

Аз не запържвам.
Задушавам всичко с малко вода, ако прибавям доматено пюре, ако е с доматен сок - направо с него.
И нататък е ясно - по 1 лъжичка от плънката, завива се страната на която е плънката, след това от двата края се прегъва (за да не изпада плънката) и тогава пак напред.
Нареждат се в тенджера, на дъното на която има поставена чиния или голям лист - за да не са направо на дъното на теджерата.
Налива се вода, или зелев сок, или от двете по равни части - когато наливам само вода, прибавям по щипка лимонена киселина.
Затискат се отгоре с чиния и се прибавя водата - съотношение 1:3 ориз: вода (зелев сок. Аз слагам едната част вода, 2 части зелева чорба обикновено)  .
Когато заврат се намалява степента на котлона на минимум.
*Значително по-вкусни стават, ако се приготвят в глинен гювеч и се пекат във фурната на ниски градуси - повечко време.


*** Може да се сервират с млечно-чеснов сос; може и само с кисело мляко (по-мързеливо)

« Последна редакция: 20 Януари 2014, 00:37:12 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1175
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #31 -: 03 Януари 2007, 23:02:32 »
Пепи,по-вкусни сусамки не сме яли. :clapping:Благодаря ти. :air_kiss:


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #32 -: 04 Януари 2007, 09:18:54 »
Ванче, радвам се, че ги харесахте  :)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Пастет
« Отговор #33 -: 09 Януари 2007, 15:39:45 »
Пастет


Продукти:

400гр свински или телешки черен дроб
800гр. свинско месо без кост - шарено, та дори мазно
3 яйца
200мл прясно мляко
сол - на вкус - около 1 равна с.л.
1 к л черен пипер
1 к.л. червен лют, едро смлян пипер 


Приготвяне:

* Дробът се нарязва на големи парчета и се вари около 20-30 мин.
* След като изстине се мели през месомелачка заедно с месото на възможно най-ситна решетка (не повече от 3мм d на дупчиците) (или се реже на ситно заедно с месото и на няколко пъти в блендера)
* Яйцата се разбиват хубаво заедно с прясното мляко.
* Прибавят се към смляната месна част заедно със солта и черния пипер и всичко се обърква хубаво с лъжицата.
*** Ако е за директна консумация се изсипва в йенска тенджера/тава с капак, но под капака се завива и с фолио - да не хваща коричка и се пече на водна баня около 1 час на 200*
*** Аз обаче затварям в малки бурканчета от пюре - тази доза излизат 8-9 бурканчета  и  варя 1 час.След това е много лесно - отваряш бурканчето когато ти потрябва и хапваш (сигурен в качеството на продукта, за разлика от купения пастет)
*** Може и след като е смесен с яйцата и млякото да се пасира - става съвсем гладка хомогенна и пухкава смес.  Но и така ни харесва, защото  се усещат парченцата месо.

« Последна редакция: 25 Ноември 2012, 17:16:17 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Телешко варено
« Отговор #34 -: 22 Януари 2007, 13:56:08 »
Телешко варено




едно мързеливо ядене, което само се готви  

Необходими продукти за 5-6 порции


1кг телешко месо без кост
3 моркова
4 средни картофа
300гр грах
1-2 чушки
1 глава лук
2-3 стръка целина (глава или зелен)
зърна черен пипер
100мл олио
сол на вкус

Приготвяне:

Месото се нарязва на дребни късчета
Накисва се в студена вода и 2-3 лъжици оцет за 2 часа
Изцежда се и се поставя в тенджерата да ври.
Щом започне да завира се започва отпенването - внимателно и много добре (ако трябва - с цедка направо се убират парцалчетата)
След като спре да пуска пяна се прибавят останалите продукти, нарязани на дребно.
Ври около 1-1,5часа, зависи от месото - докато омекне.   


« Последна редакция: 21 Ноември 2010, 23:35:39 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Ореховки Жужу
« Отговор #35 -: 02 Февруари 2007, 21:43:47 »
Ореховки Жужу





Днес като се прибрах от работа имах страхотна изненада - заварих една купа пълна с ореховки и спящо с температура дете. Може да сме болни, но сме и гладни   :innocent:
::) ::) така да се каже направо си присвоявам рецептата на детето  :beee: Но все още не ми признава от къде е взела рецептата




Продукти: ( за 70-75 бр. - с d ок 4см. )

мярката е бурканче за пюре от  200 гр.


3 бурканчета брашно
1 бурканче кисело мляко
1 бурканче захар /мярката в подсладител е 2ч л - благодаря, Жоро  :smile1:/
1 равна с л сода за хляб
1/2 бурканче олио

2 и 1/2 бурканчета едро смлени орехи



Приготвяне:

* Содата се "гаси" в киселото мляко
* Всички продукти се слагат накуп и се разбъркват до получаване на еднородна смес с лъжицата.
* С лъжичка се взема топче, по-малко от орех
* Пуска се в чинията със смлени орехи и се овалва с ръце топчето
* Нареждат се в намазнена с олио тава на разстояние 2см поне едно от друго
* Пекат се до леко златисто


« Последна редакция: 22 Ноември 2008, 20:56:33 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Печено агнешко с пикантен сос
« Отговор #36 -: 17 Февруари 2007, 13:42:38 »
Печено агнешко с пикантен сос

Продукти за 4 порции:

1кг агнешко месо
50 мл соев сос
50 мл бира
50 мл вино
50 мл вода
50 мл олио (ако е сухо месото, без мазнини)
1 с л мед
1 к л червен лют пипер
по 1 к л едро смлени черен и бял пипер
1 к л едро смлян кимион
1 к л едро смлян кориандър
1 с л чесън на прах

1 с л нишесте

Приготвяне:

Месото се нарязва на големи парчета
Всички подправки се смесват и объркват хубаво.
Всяко парче месо се овалва в тях и нарежда в тава
Всички течности се сипват в тавата
Завива се с фолио и се пече 30 мин на мах мощност, след това още 1 час на 180* (ако наистина е агнешко, ако не - ще трябва повече време)
Развива се фолиото и в соса се изсипва лъжицата нишесте, размита с малко вода.
Запича се на горен реотан още 5-6 мин.


« Последна редакция: 06 Февруари 2008, 06:42:02 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Домашна майонеза
« Отговор #37 -: 22 Февруари 2007, 20:34:56 »
Домашна майонеза




Продукти:
 
2 яйца
500 мл олио
1 каф. л. сол
1 каф л лимонтозу (лимонена киселина)
подправки на вкус, аз слагам черен пипер и копър

Приготвяне:

Яйцата се оставят на стайна температура за поне 1 час
Чукват  се в дълбок и възможно по-тесен съд, колкото да влезе пасатора вътре.
Сипва се олиото и останалите подправки.
Пасатора се поставя на дъното и се включва.
За около 5-6 сек. се задържа там и много бавно се издърпва нагоре.
Така за около 20 секунди имаме около 600гр гъста  домашна майонеза.



Вариант "лека" майонеза:

на 100 мл прясно мляко
250-300мл олио
щипка сол на вкус и лимонтозу пак.

Продуктите пак трябва да са със стайна температура
Млякото трябва да е доста маслено, не разредено с вода, каквото го продават.
Тази майонеза става малко по-рядка от другата, но успешно замества яйчната.
« Последна редакция: 20 Юли 2014, 23:22:51 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Катми
« Отговор #38 -: 25 Февруари 2007, 12:46:37 »
Катми





Продукти за 10-12 катми с d около 20см.:

около 500гр брашно
600мл топла вода
щипка сол
щипка захар
25-30гр  мая


1 бр. жълтък и мазнина за мазане на сача

около 70-80гр масло за мазане на катмите


***всякакви други добавки като яйца и мляко са екстри.


Приготвяне:

Маята се размива с малко хладка вода и към нея се прибавят всички останали продукти.
Разбъркват се хубаво и се приготвя тесто  като гъста боза  :smile1: , което се оставя да втаса -  обемът му се увеличи поне 2-3 пъти и става на големи шупли.
Разбърква се.
За всяка катма сачът се намазва с парче ябълка или лук, потопени в мазнина и разбит жълтък
Гребва се с черпак и се сипва в нагорещения и намазан сач - така, че дебелината да стане поне 6-8 мм.
Когато цялата кора стане на шупли  и се вижда, че няма сурово тесто отгоре, с лопатка се отлепя и обръща
Запича се за 1 мин и от другата страна.
Веднага след изпичането катмите се намазват с масло.
Поръсват се по желание с шарена сол (аз със самардала), а децата ги ядат със сирене  и кашкавал, в комплект с айран.
Половинката  пък ги обича с мед - въпрос на вкус.


Понякога,  ако останат напръсквам с бульон, поставям сварено пилешко месо и затоплям - получава се сочна и засищаща вечеря  :smile1:

Ето и трите етапа: на втасване, печене и готови   :smile1:

« Последна редакция: 02 Август 2009, 23:10:33 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Предястие "Грозд"
« Отговор #39 -: 05 Март 2007, 23:41:23 »
Предястие "Грозд"



Бързо и лесно предстие, което се приготвя от продукти, които обикновено винаги се намират във всеки хладилник. Всъщност тази смес у нас най-много я обичат на студени сандвичи.



Продукти:

3 твърдо сварени яйца
70-80 гр сирене
70-80 гр кашкавал
30 гр масло
70-80 мл майонеза
30-40 мл  горчица
щипка самардала
щипка черен пипер


Приготвяне:

* Яйцата, сиренето и кашкавала се настъргват на възможно най-ситно ренде.
* Обърква се всичко хубаво, до получаването на смес с гъстотата на пастет.
* С мокри ръце се правят малки топчета - леко елипсовидни (за което вчера нямах време), които се подреждат върху зелен лист във формата на грозд.
* Украсява се по желание с парче лимон и други зелени листа.



« Последна редакция: 06 Февруари 2008, 06:45:01 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Телешки хапки с гъби, меден лук и кашкавал
« Отговор #40 -: 11 Март 2007, 16:58:24 »
Телешки хапки с гъби, меден лук и кашкавал


Продукти за 4-5 порции:

1кг телешко филе или месо без кост
300гр гъби (аз винаги ползвам дребни и цели, че такива обичат)
6 големи глави лук
100мл вино
3 с л водка/ракия
100мл олио
50мл соев сос
100мл вода или бульон
3 с л мед
сол на вкус
200 гр кашкавал
подправки по желание - аз сложих само черен и червен лют пипер.


Приготвяне:

* Месото се нарязва на хапки и задушава в компанията на виното, твърдия алкохол, водата и олиото в  мв-то или на котлон за около час
* Когато е почти омекнало месото се прибавят гъбите и се задушават още 10-на минути.
* През това време в тиган се задушава едро нарязания лук, заедно с меда и 50-60мл вода + 2-3 с л вино
* Когато и той е готов се изсипва в тава заедно с хапките, объркват се хубаво, подправят се с черния и червения пипер, сипва се и соевия сос.
* Разстила се в тавата и отгоре се поръсва кашкавала.
* Запича се за 5-6 мин (да се зачерви леко кашкавала)


***Тъй като аз не обичам гъби, те са разположени в единия край на тавата.  :blush2:

Бон апети  :smile1:


« Последна редакция: 21 Март 2010, 20:00:15 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

tina dona

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 726
  • Тина
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #41 -: 11 Март 2007, 20:11:14 »
Много апетитно изглежда :bigsmile:

Ще се изпробва задължително ;)
Нещата,които не можем да управляваме, управляват нас!
 моят албум

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Храна.....
« Отговор #42 -: 15 Март 2007, 23:23:36 »
Мерси, Тина  :4u:

Надявам се да ти харесат (нищо особено, но вкусно)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Лучник с кайма
« Отговор #43 -: 25 Март 2007, 15:43:06 »
Лучник с кайма




днес нали е благовещение и се прави лучник, та и аз   ::)

Продукти

За тестото:

200мл прясно мляко
100мл вода
30гр мая за хляб (прясна)
1 с л сол
1 ч л захар
80 мл олио
около 600-700 гр брашно


За плънката:

700гр кайма
300мл доматен сок (или 2 лъж.доматено пюре)
7 по-големи глави лук
3 с л мед
100 мл вино
50 мл вода
50 мл олио
300 гр кашкавал
сол и черен пипер - по 1 чаена лъжица (на вкус)
щипка чубрица

* яйце за намазване
* около 100гр кашкавал за поръсване отгоре




Приготвяне:

на плънката:

* Каймата се намачква с доматения сос и се задушава, докато се изпари течността.
* Прибавят се солта, чубрицата и черния пипер.
* Лука се нарязва на едри полумесци
* Задушава се заедно с виното, водата, олиото, меда и щипка сол до пълно омекване и изпаряване на течността.
* Двете смеси объркват и оставят да изстинат.

* Маята се разтваря в топлата вода, като се прибавят солта и захарта и 3-4 лъж. брашно.
* Изчаква се 20-30 мин. сместа да „шупне” на топло.
* Прибавя се към останалите продукти за тестото.
* Омесва се еластично тесто.
* Разделя се на 4 части
* Всяка топка се точи на кора с размери големината на тавата (трябва да е поне 1см дебела )
* Поставя се в намазнената тава и в едната половина се поставя плънката.
* Върху нея се настъргва/нарязва кашкавала и се затваря с другата половина от кората.
* Краищата се притискат с пръсти и се извиват леко (като на пица Калцоне), като тази част, която остава в средата на тавата се оставя както е.
* Приготвя се втвората кора и се процедира пак по същия начин, както с първата,  като половината пада върху готовата вече кора, но като се прегъне, всяка си отива на мястото.
* Между двете кори трябва да остане разстояние около 2см.
* Готовите тави се покриват с мокра кърпа и оставят на топло за около час да удвоят обема си.
* Намазват се с разбито яйце с малко олио.
* Настъргва се кашкавала и се пече в предварително загрята фурна (аз на 200*) до зачервяване.

*** Правя цялата доза, но пека на два пъти – половината продукти прибирам и издържат 3-4 дни в хладилник, за да не ядем до втръсване


« Последна редакция: 06 Февруари 2008, 06:48:44 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Соленки с масло
« Отговор #44 -: 29 Март 2007, 22:39:35 »
Соленки с масло





време за приготвяне: 1 час; Дозата се оказа доста голяма - готов продукт - 5 големи тави  :P


Продукти:

200 гр масло
100 гр мас
2 яйца
1 кофичка кисело мляко (400гр)
300гр сирене
3 амонячни сода (амониев бикарбонат) - пакетче по 10гр.
1 с л сол
1 с л захар
брашно - около 1.100кг.

за намазване и поръсване:

1 яйце
1 с л олио
100гр кашкавал
подправки (чубрица, сусам, мак, червен пипер)


Приготвяне:

Маслото и маста се смесват и разтопяват в мв-то
Яйцата се разбиват със солта и захарта
Към тях се прибавя киселото мляко с угасената вътре амонячна сода
Прибавят се маслото и маста и всичко се азбърква хубаво
Прибавя се настърганото сирене
Тази смес се изсипва в кладенче от брашното (може и в машина да се омеси всичкото до тук)
Омесва се - тестото трябва да бъде стегнато.
Поставя се на набрашнена повърхност и се точи кора, тънка 3-4 мм.
Кората се маже с разбити яйцето и лъжицата олио.
Отгоре се настъргва кашкавала (може и сирене), поръсва се с подправките - редувам ги на ленти, за да има от всички видове.
Нарязват се на тънки ленти, след това се режат перпендикулярно, за да се получат пръчици колкото кутрета (или се изрязват на формички)
Нареждат се в намаслена тава - съвсем близко една до друга
Пекат се в предварително загрята фурна на 200* за около 15 мин (до леко почервеняване)

***Много пръхкави и вкусни  :-*
« Последна редакция: 06 Февруари 2008, 06:53:31 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ