Автор Тема: Патладжани, патладжани............  (Прочетена 64785 пъти)

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1175
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #15 -: 23 Август 2006, 16:29:02 »
Не устисках 14 дни :bleenk:.Много вкусно. :w00t:

Скарлет

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 495
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #16 -: 05 Септември 2006, 07:11:55 »
Патладжана е много вкусен,но както писах и в предния си пост,не напълних до горе буркана с олио,а около 1-2 пръста допълних с маринатата......Ще си направя още! :yahoo: :thumbup:

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 834
Имам Баялдъ
« Отговор #17 -: 07 Септември 2006, 08:44:09 »
Малко ОФФ от темата - дайте изпитана рецепта за Имам-баълдъ.
Имам-баялдъ
продукти за 4 порции:
2 патладжана
3 с.л. олио
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
1 червена чушка
6 ч.л. доматена паста
50 г. изсушени домати
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. винен оцет
кориандър
пипер и сол на вкус
Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 5 мм.Посоляват се и се оставят да се отцедят за около 1/2 час. Нарязаните лук , чесън и чушка се се задушават за 10 мин. в силно загрято олио до омекване на лука. Добавят се доматената паста , изсушените домати,захарта , оцета и пиперът.Патладжана през това време трябва да си е пуснал черната си горчива вода и да е готов за обработка.Овалва се в брашно и се пуска в гореща мазнина за около минута, колкото да омекне.А може да се използва и суров.След това се редят продуктите.На дъното на тавата се нареждат патладжаните,а от горе се покриват с доматената смес и се поливат с останалото олио.Пече се 40-50 минути , докато патладжаните омекнат. Може да се поднесе с настърган кориандър. :thumbup:
 :vertag: рецептата не е изпитана.... ;) Преписах я от списание"Кулинарен журнал за жената"от раздел-Турска кухня ;)


:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

DIDI-123

  • Гост
патладжан
« Отговор #18 -: 08 Септември 2006, 13:41:58 »
znaete li kolko se variat v burkani pargeni patladgani za zimata
molia pishete mi
didi

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: патладжан
« Отговор #19 -: 08 Септември 2006, 13:47:30 »
Знаете ли колко се варят в буркани пържени патладжани за зимата
моля пишете ми
диди

5 до 10 мин. са съвсем достатъчни, патладжана е изпържен. Иначе ще се размекне много.

пишете на кирилица или използвайте кирилизатора тук
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re:....... и още патладжани.....
« Отговор #20 -: 16 Август 2011, 23:24:39 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Гювече с патладжани и сирене
« Отговор #21 -: 19 Август 2011, 21:05:42 »

Гювече с патладжани и сирене





500 г патладжани
250 г краве сирене
7 яйца
75 г краве масло или олио
2 зелени или червени чушки
1 глава кромид лук
1/2 връзка магданоз
5 зърна черен пипер


• Фурната се загрява на 230 С.
• Патладжаните се измиват, подсушават и се надупчват на няколко места.
• Нареждат се в огнеупорна тава и се пекат 30-45 минути.
• Обелват се и се нарязват на дребно.
• Сиренето се натрошава с вилица.
• Лукът и чушките се нарязват на дребно и се задушават в 2/3 от мазнината.
• Задушените зеленчуци се разбъркват с патладжаните и сиренето.
• Добавят се 2 яйца и половината от магданоза, който се нарязан на ситно.
• Сместа се разпределя в гювечета, предварително намазани с останалата мазнина.
• Пекат се за кратко във фурната на 220 С (около 8- 10 минути) и се изваждат.
• Във всяко гювече се чуква по едно яйце, при което трябва да се внимава да не се разкъса жълтъкът му.
• След това гювечетата се връщат във фурната и се допичат.
• Гювечето с патладжани и сирене се поднася топло, гарнирано с по едно зърно черен пипер.
• Поръсва се с останалият ситно нарязан магданоз.

marabu

  • Гост
Паста с патладжани и чушки
« Отговор #22 -: 19 Август 2011, 21:14:12 »
Паста с патладжани и чушки



100 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 патладжан
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 (400г) консерва домати, нарязани на кубчета
100 мл сухо бяло вино
сол
смлян черен пипер
370 г паста тип пружини или спирала
2 с. л. зехтин, допълнително
2 с. л. ситно нарязан босилек или риган
12 маслини без костилки


• Патладжанът и чушките се почистват, измит и се нарязват на кубчета.
• Зехтинът се загрява в тиган и се добавят наситнените скилидки чесън.
• Готвят се 1 минута, след което се добавят патладжанът и чушките.
• Запържват се за 2-4 минути до златист цвят, като се разбъркват периодично.
• Прибавят се доматите и се оставят да се задушават 4-5 минути.
• Сипва се виното и сосът се довежда до кипване.
• Овкусява се със сол и черен пипер.
• Тиганът се похлупва, а сосът се готви 20 минути на среден огън или докато зеленчуците омекнат.
• Междувременно пастата се сварява според указанията на опаковката.
• Отцежда се и се прехвърля в голяма купа.
• Полива се с допълнителният зехтин, след което се добавя половината от соса.
• Пастата се разбърка добре.
• Отгоре се се гарнира с останалият сос.
• Накрая се поръсва с босилек и нарязани на дребно маслини.
• Поднася се веднага.



pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Патладжани, патладжани............
« Отговор #24 -: 21 Септември 2011, 12:23:47 »
 :girl_haha: като видя патладжани и очите ми стават като копчета за балтони  :blush2:

от мен тези Рулца от патладжани с карамелизиран лук


“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Патладжани, патладжани............
« Отговор #25 -: 21 Септември 2011, 12:29:51 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Патладжани, патладжани............
« Отговор #28 -: 21 Септември 2011, 12:41:48 »
Маринован патладжан  (зимнина е )



и невероятно вкусната  Печена паста по Дейвид Роко

« Последна редакция: 21 Септември 2011, 12:43:19 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ