Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 383751 пъти)

dsg

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #120 -: 26 Февруари 2009, 19:26:55 »
Продукти :

1 кг картофи
5 - 6 с л магарин
1 средно голяма глава червен лук
5 - 6 скилитки чесън
200 гр бекон
2 - 3 с л дом пюре
1 ч ч прясно мляко
1 кубче пилешки бульон
джоджен


Начин на приготвяне :

Картофите се измиват и се сваряват с обелките до готовност.После се обелват и нарязват на филийки.
Подрежда се един ред от картофите в тава.През това време в тиган се разтопява мараринът , слага се нарязанят на средни пърчета бекон , лукът и чесъна нарязани на тънки лентички , начупва се къбчето бульон и се поръсват с джоджена. Запържва се 3 - 4 минутки.
Бекона се изважда и се нарежда върху картофите в тавата.Тигана със сместа се връща на котлона (по възможност газов за да можете да контролирате мошноста) и се прибавя доматеното пюре и млякото.Пържи се  1 - 2 минутки. Нареждат се и останалите картофи върху бекона и се заливат с готовата смес.
Тавата се покрива с фолио и се слага в предварително загрята фурна.Пече се на 200 C около 20 - 25 мин маха се фолиото и се пече още 5 - 6 мин.
Сервира се със стайна температура и може да гарнирате с пресен магданос.



Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #121 -: 26 Февруари 2009, 19:45:37 »
Имам въпрос за соса.Като се изсипе доматеното пюре и 1ч.ч. прясно мляко ,не трябва ли да заври,как така се пържи?И сгъстява ли се соса?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #122 -: 27 Февруари 2009, 15:46:12 »
Картофчета в сусам по Йоли



С благодарност на Йоли за ароматните и хрупкави картофчета  :flower:

Продукти:

1кг дребни картофчета като орех  :smile1:
ок 150-200гр белен сусам
сол и подправки по вкус - сложих самардала и малко мащерка
120-150гр масло

Приготвяне:

* Картофите се измиват и сваряват в подсолена вода до омекване
* Белят се, посоляват и подправят на вкус, оставят в купа, завити със свежо фолио  за поне 30 мин.
* Маслото се разтопява в дълбока купа
* Всяко картофче се потапя в маслото, след което поставя в купата със сусама и овалва.
* Нареждат се на хартия за печене или фолио.
* Пекат се в загрята на 200о фурна до порозовяване /на вентилатор за 10 мин./
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #123 -: 28 Февруари 2009, 13:38:44 »
 :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2380
  • Обичам живота...:)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #124 -: 05 Март 2009, 12:30:24 »
Постна картофена яхния...

1,5 кг.картофи
1 гл.лук
1 морков
1 ч.л. доматено пюре
1с.л. с връх брашно
2-3 с.л. олио
сол

Почистения морков на едро ренде+ на ситни кубчета лук и запържваме в тенджерата за 5-6 мин.Слагаме дом.пюре - разбъркваме и оставяме за 2 мин.Обелените картофи на средни парчета изсипваме към зеленчуците,посипваме с 1 с.л. с връх брашно.Хубаво разбъркваме и доливаме студена вода толкова, че да не покрие картофите,разбъркваме да не стане брашното на бучки...След като кипне намаляваме котлона на най-слабата степен и задушаваме до готовност...

Много вкусни стават,нищо че им липсва месенцето...  ;D

Рецептата е от гагаузката кухня,от една приятелка...


Добър апетит!!!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

gucci

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 158
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #125 -: 06 Март 2009, 15:50:55 »
Пържени картофи на фурна

Много благодаря за тези картофки.Ставата невероятни .Правя ги вече за 4 пет и са мн любими вкъщи.

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.

gucci

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 158
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #128 -: 03 Април 2009, 22:34:09 »
Смилянски пататник
Настъргват се сурови картофи.Смесват се с едно яйце натрошено сирене ,настъргано масло,настърган кашкавал и подправки-шарена сол,джоджен,риган,сушен копър,червен пипер.Всичко се обърква хубаво.Добавят се 1-2 лъжици брашно.В тава се слага олио.Отгоре се нареждат няколко кори за баница като краищаат трябва да излизат.Слага се картофена смес и се разстила.Не трябва да е по дебела от 2 пръста.Отгоре се слагат 3-4 кори за баница.Трябва цялата картофена смес да е обвита в кори.Намазва че обилно със масло.За да може да обръщате пататника ви трябват две тави с различен диаметър.Пататника се реди в малката тава.Като се запече от едната страна и поомекне се обръща в голямата тава и се печ и от другата страна.Накрая се настъргва кашкавал.За да не ви прегорят корите  е хубаво от време на време по време на печенето да се мажат с масълце корите

Изи

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 817
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #129 -: 06 Април 2009, 22:28:30 »
Картофи с мед и босилек

Продукти:

1кг дребни картофи
5 с.л. оцет
1 с..л. мед
2 връзки босилек
2-3 с.л. олио
3 с.л. зехтин
4 с.л.настърган кашкавал
сол на вкус

Приготвяне:

Картофите се измиват и се варят 20 минути.След като поизстинат се обелват и се оставят да изстинат напълно.
Оцетът и медът се смесват в малка тенджерка и се кипват за 1 минута.
Босилекът се измива, почиства се от стъблата, около 1/3 от листата се оставят за украса, останалите се нарязват на ситно. Изстиналите картофи се запържват в олиото и се посоляват, заливат се с медената смес, добавя се зехтина, босилека и настъргания кашкавал. Разбъркват се добре и се поднасят в затоплена чиния.


Това е невъзможно!-казала причината.Tова е безрасъдство! - отбелязал опитът.Това е безполезно! - отсякла гордостта.Опитай...  -  прошепнала мечтата.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми

delfin

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 11
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #133 -: 08 Май 2009, 13:01:40 »
Смилянски пататник
Настъргват се сурови картофи.Смесват се с едно яйце натрошено сирене ,настъргано масло,настърган кашкавал и подправки-шарена сол,джоджен,риган,сушен копър,червен пипер.Всичко се обърква хубаво.Добавят се 1-2 лъжици брашно.В тава се слага олио.Отгоре се нареждат няколко кори за баница като краищаат трябва да излизат.Слага се картофена смес и се разстила.Не трябва да е по дебела от 2 пръста.Отгоре се слагат 3-4 кори за баница.Трябва цялата картофена смес да е обвита в кори.Намазва че обилно със масло.За да може да обръщате пататника ви трябват две тави с различен диаметър.Пататника се реди в малката тава.Като се запече от едната страна и поомекне се обръща в голямата тава и се печ и от другата страна.Накрая се настъргва кашкавал.За да не ви прегорят корите  е хубаво от време на време по време на печенето да се мажат с масълце корите
чувала съм за тази вкуснотия и трябва да я пробвам,но дали ще се справя :wink3:

FATE

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 402
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #134 -: 17 Май 2009, 13:12:09 »
Тиквички с картофи

Продукти:
2 средни тиквички
3 средни картофа
(горе-долу тиквичките и картофите да са равни количества)
1/2 ч.ч вода
2-3 скилидки чесън
олио, сол
копър по желание
кашкавал за отгоре

Приготвяне:
Тиквичките и картофите се нарязват на колелца и се подреждат в тавичка като ветрило. Във водата* се слага солта и пресованият чесън и с полученото нещо като сосче се заливат подредените тиквички и картофи. Слага се копърът и се покрива с фолио докато омекнат картофите (тиквичките са по-бързи  ::) )
Накрая се поръсва кашкавалът и се запича.
Всичко става много бързо за не повече от 30-40 мин.

* Водата не бива да е много, 1/2 ч.ч. е условно казано, аз слагам 1 пръст максимум на дъното на тавичката, понеже после става много воднисто, а ястието трябва да е почти на мазнинка накрая.
"На всяка душа възлагаме само според силите й."