Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 394004 пъти)

Svetlana-777

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
  • Не всичко е обяснимо, и това обяснява някои неща .
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #105 -: 05 Декември 2008, 21:31:32 »
за 6 порции
Продукти :

1 кг. средно големи картофи
1 средно голяма глава кромид
0.250 кг. домати белени /от консерва/
2 бр. чушки /зелена и червена/
2 бр. средно големи моркова
0.200 - 0.220 кг прошуто крудо
1 кафена чашка зехтин

За заливката : 2 яйца, 100 гр. настърган кашкавал, 200 гр. кисело мляко
Подправки: джинджифил, куркума, магданоз

Картофите се нарязват на средно големи кубчета. Разстилат се на дъното на тавичката и се заливат със зехтина. Нарязва се кромидът и равномерно се нанася в тавичката. Като следващ пласт, равномерно  се нанася тънко нарязаното прошуто крудо. Отгоре се нанасят нарязаните на кубчета домати. Най- отгоре са нарязаните отново на кубчета чушки. Залива се с 250 гр. вода. Тавичката с така приготвените продукти се захлупва с капак и се слага на силен огън да се запече отдолу- около 20 мин. Ястието се сваля от огъня, след което се прави заливката. В самата заливка се слагат с върха на чаена лъжичка - джиндифил и куркума. След като се запече, ястието е готово и преди сервиране  се поръсва с пресен магданоз, с който престоява за около 10 мин под капак.

Съвет : не прибавяйте  сол, защото месото си е достатъчно солено.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1679
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #107 -: 22 Декември 2008, 22:42:40 »
                       "Пълнени картофи с пилешко, манатарки и сушени домати"

Продукти: 3 картофа, около 200 гр. сварено пилешко месо, бекон, шепа манатарки, 3-4 сушени домата, 1 глава лук,  2 ск. чесън, синьо сирене, Уни сос, бяло вино, черен пипер, зехтин, магданоз  и кашкавал за поръсване.

Приготвяне: картофите - цели и необелени се сваряват до полуготовност. След като изстинат се обелват, разполовяват и издълбават. Отделно в загрятия зехтин се запържва пилешкото. Като се позачерви се добавят лука и бекона. Малко след това се добавят манатарките, вътрешността на картофите. Овкусява се с Уни сос, черен пипер и се долива малко вино. След като течността изври се слагат сушените домати - дребно накълцани и синьото сирене - да се разтопи. Маха се плънката от огъня, добавят се накълцания чесън и магданоза.
Половинките картофи се напълват с плънката. Нареждат се в тавичка, като в тавата се налива малко вода с бяло вино и Уни сос. Завиват се с фолио и се пакат около 30 мин. на загрята 200 градуса фурна. Фолиото се маха. Картофите се поръсват с кашкавал и се връщат във фурната до запичане.



Lety

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 237
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #108 -: 26 Декември 2008, 03:15:14 »
irinka,
огромни благодарности  за рецептата на Картофената лютеница. :air_kiss: Стана страхотна!
 :thankyou:

irinka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1464
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #109 -: 26 Декември 2008, 23:42:21 »
Lety,благодаря ти,че си избрала моя рецепта  :air_kiss: .Радвам се,че ви е харесала  :thumbup:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1368
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #113 -: 09 Февруари 2009, 19:31:38 »
Печени картофи във фолио с ароматен букет от лук, праз и чесън



Обелвам по-големи картофи и ги разрязвам на две. Поставям в парче фолио. Едното парче наръсвам със сол и шарена такава, поставям върху него парче лук, праз и няколко скилидки чесън. Накрая слагам и парче масло, обръщам другото парче върху това с луците и увивам здраво във фолиото. Пека на фурна около час / аз винаги отварям фолиото и проверявам преди да извадя/ . Сервирам със сирена, туршия, салата... Може да се ползва и като гарнитура към месно ястие.Особено е вкусно със сос от сирене, малко кис.мляко, кисели краставички и копър. Пийва напитки всякакви .

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.

rosssito

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 73
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #115 -: 16 Февруари 2009, 05:06:21 »
картофи със спанак роси

правя си основата като за картофени кюфета като основата от картофите правя много плоски кюфтета които нареждам в тавата после отгоре слагам запържен спанак със лук и най-отгоре едно парченце топено сирене за сандвичи ако имам в наличност малко бадеми ги смелвам и ръся върху топеното сирене,запичам във фурната докато се запече сиренето цялата тази вкусотия сервирам с чеснов сос от половина кофичка кисело мляко и половина кофичка майонеза стискам 2 3 скилитки чесън и режа малко копър


greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #116 -: 17 Февруари 2009, 23:48:04 »
Печени картофи с яйчен пастет

Необходими продукти:

7-8 картофа
50 гр масло
сол

пастет:
2 сварени яйца
1 с.л. майонеза
1 с.л. кисело мляко
20 гр настърган пармезан
няколко стръкчета пресен копър
малка скилидка чесън


Начин на приготвяне:

  • Обелваме картофите, разрязваме на половинки.
  • Посоляваме и слагаме парченце масло върху всеки картоф.
  • Запичаме до зачервяване и омекване.
  • Продуктите за пастета смиламе в блендера.
  • Украсяваме изпечените картофи с пастета.


lillian

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #117 -: 25 Февруари 2009, 16:40:47 »
Прилагам снимка на Картофеното руло с гъби  по рецепта на Vale от 2- ра стр. -  ама с малко вариации. В тестото добавих чесън на прах и пресен копър, а в плънката освен гъбите и лука добавих кисели краставички и телешки салам. Вкусно се получи . ;D

dsg

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #118 -: 26 Февруари 2009, 19:26:55 »
Продукти :

1 кг картофи
5 - 6 с л магарин
1 средно голяма глава червен лук
5 - 6 скилитки чесън
200 гр бекон
2 - 3 с л дом пюре
1 ч ч прясно мляко
1 кубче пилешки бульон
джоджен


Начин на приготвяне :

Картофите се измиват и се сваряват с обелките до готовност.После се обелват и нарязват на филийки.
Подрежда се един ред от картофите в тава.През това време в тиган се разтопява мараринът , слага се нарязанят на средни пърчета бекон , лукът и чесъна нарязани на тънки лентички , начупва се къбчето бульон и се поръсват с джоджена. Запържва се 3 - 4 минутки.
Бекона се изважда и се нарежда върху картофите в тавата.Тигана със сместа се връща на котлона (по възможност газов за да можете да контролирате мошноста) и се прибавя доматеното пюре и млякото.Пържи се  1 - 2 минутки. Нареждат се и останалите картофи върху бекона и се заливат с готовата смес.
Тавата се покрива с фолио и се слага в предварително загрята фурна.Пече се на 200 C около 20 - 25 мин маха се фолиото и се пече още 5 - 6 мин.
Сервира се със стайна температура и може да гарнирате с пресен магданос.



Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #119 -: 26 Февруари 2009, 19:45:37 »
Имам въпрос за соса.Като се изсипе доматеното пюре и 1ч.ч. прясно мляко ,не трябва ли да заври,как така се пържи?И сгъстява ли се соса?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen