Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 394010 пъти)

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #90 -: 20 Септември 2008, 00:45:16 »
Bratkartoffeln
или любимите запържени картофки на немците

Необходими продукти:
1 глава лук *
100 гр бекон *
500 гр картофи
розмарин *
бучка масло за пържене, с размер на голям орех

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват предния ден, необелени.
Престояват в хладилник 24 часа. Нарязват се на шайби или тънки полумесеци.
Маслото се загрява в тиган, запържва се лука, запържва се бекона, по желание се добавя розмарин или подправки по наш вкус в маслото. Добавят се картофките и се запържват.
Добавя се сол на вкус.
Освен че изисква планиране, е много лесно да се приготвят тези картофки.

* Тези продукти се добавят по желание. Може да се добавят още черен пипер и/или магданоз.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #91 -: 21 Септември 2008, 15:00:01 »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #92 -: 26 Септември 2008, 22:23:39 »

gucci

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 142
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #93 -: 21 Октомври 2008, 19:45:19 »
картофена запеканка от мен

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #94 -: 06 Ноември 2008, 14:49:08 »
Хрупкави картофи



1,5 кг картофи
60 мл зехтин
морска сол


• Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на едри парчета
• Поставят се в тенджера и се заливат със студена вода.
• Довеждат се до кипване и тенджерата се маха от котлона.
• Картофите се оставят във водата 10 минути.
• Отцеждат се, подсушават се и се заливат със зехтин.
• Разбъркват се и се прехвърлят в голяма тава.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 40-50 минути.
• Посоляват се с морска сол.


Източник: The Australian Women's Weekly Cookbook
Fast and Fabulous

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #95 -: 10 Ноември 2008, 22:54:33 »
и още един вариант за картофи  ::)

Чесново-лимонови картофи



2 ч л лимонов пипер
1 с л чеснова сол
1 ч л сладък червен пипер
1 кг червени картофи
зехтин (олио)


• Фурната се загрява на 200 С.
• В голям найлонов плик се комбинират подправките.
• Избират се еднакви по големин картофи.
• Измиват се и се подсушават.
• Картофите се нарязват на дълги, тънки резени, които се подсушават с кухненско руло.
• Прехвърлят се в купа и се напръскват с мазнина.
• Разбъркват се добре и се прехвърлят в найлоновия плик.
• Пликът се раздрусва няколко пъти, докато картофените резени бъдат покрити изцяло с чесновата смес.
• Нареждат се на един ред в огнеупорна тава.
• Напръскват се отгоре със зехтин (олио).
• Пекат се 30 минути.
• Температурата се увеличава на 230 С и картофите се запичат още 10-12 минути до златист цвят.
• Чесново-лимоновите картофи се поднасят топли.


uhanie

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 478
  • В оптимизма е бъдещето!
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #96 -: 11 Ноември 2008, 10:27:40 »
Момичета не мога да не споделя един картофен опит/сполучлив :yahoo:!!!/,който направих.

Картофени кюфтета с бекон
Сваряват се картофи в подсолена вода.Настъргват се на едро ренде и прибавяме към тях бекон,нарязан на ситно.Включваме и един стрък ,наситнен праз.Овкусява се сместа с черен пипер,сол и малко джоджен и хубаво се омесва.
Оформят се кюфтенца .В тифлонов тиган се слага много малко мазнина/ама наистина около 1-2 лъжички/и запържваме картофените кюфтета/по-скоро запичаме :P/.
Така приготвените кюфтенца са по-крехки,но пък са много леки и вкусни :-*


 :buba:
« Последна редакция: 11 Ноември 2008, 10:42:11 от bordovsky »

Tinka79

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 117
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #97 -: 11 Ноември 2008, 14:40:34 »
РОДОПСКИ КАРТОФИ
•   1 кг. картофи
•   2 с.л. краве масло или маргарин
•   1 вр. копър
•   3-4 скилидни чесън
•   3-4 с.л.брашно
•   100 мл.олио
•   сол на вкус
Сваряваме картофите на парченца без да ги преваряваме.Отцеждаме от водата и ги поръсваме с брашно. Сгорещяваме олиото и изпържваме поръсените с брашно картофи до получаване на златиста коричка. В дълбока купа поставяме кравето масло, пасирания чесън,нарязания копър и към тях прибавяме изпържените картофи, похлупваме, разклащаме купата и ястието е готово.
 Това е основната рецепта аз не слагам чесън, но добавям царевица.

irinka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1464
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #98 -: 18 Ноември 2008, 18:02:15 »
                                Картофена лютеница
1/2 кг картофи
1/2 малка глава лук
3 червени,печени и обелени чушки
3-4 с.л. олио
сол на вкус
магданоз и копър
Картофите се сваряват и обелват.Лука се накълцва заедно със солта,прибавят се нарязаните чушки и те се накълцват.Слагат се картофите и се намачват.Накрая се прибавят олиото,магданоза и копъра и всичко се обърква.

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #99 -: 20 Ноември 2008, 23:25:23 »
Пържени картофи на фурна



5-6 картофа
2 белътка
сол
смлян черен пипер


. Картофите се почистват, измиват се и се нарязва на пръчици.
. Поставят се в купа и се заливат с ледена вода.
. Оставят се за 1-2 часа.
. Отцеждат се и се подсушават с кухненско руло.
. В друга купа се смесват белтъците със сол и черен пипер.
. Прибавят се картофите и добре се разбъркват.
. Огнеупорна тава се застила с хартия за печене и се намаслява със зехтин (олио).
. Нареждат се картофите на един ред.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 30-40 минути, като периодично се разбъркват.
. Пържени картофи на фурна по желание се поднасят с настърган Пармезан отгоре.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #100 -: 21 Ноември 2008, 22:17:23 »
Юле, страхотни са тези картофи. Днес като ги видях, цял ден мислих за тях. Щом се прибрах, веднага ги почнах.

По желание на децата им добавих кашкавал. Направо нямам думи - страхотни са.

Сега печем трета тава, че ни дойдоха и гости.

Благодаря за рецептата.


marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #101 -: 21 Ноември 2008, 23:28:43 »
 :yahoo: радвам се, че се харесали, а идеята с кашкавал ще я използвам  :thumbup:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #102 -: 22 Ноември 2008, 13:16:04 »

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1527
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #103 -: 23 Ноември 2008, 19:10:49 »
irinka,
специални благодарности  :air_kiss: за

Картофената лютеница
Добавих чесън и босилек, оформих на топчета
и сервирах с рукола :smile1:-


Много вкусна ....
 :thankyou:



Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.