Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 394031 пъти)

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #75 -: 14 Юни 2008, 23:11:44 »
Печени картофи с горчица

4 с л дижонска горчица
4 с л зехтин
1 с л сухо бяло вино
2 скилидки чесън
1 с л накълцан пресен розмарин
1 ч л сол
1/ 2 ч л смлян черен пипер
1 кг пресни картофи


. Фурната се загрява на 200 С.
. Картофите се измиват и се нарязват на кубчета с размер 2-3 см.
. В голяма купа се смесват горчицата, зехтинът, виното, розмаринът, пресованият чесън, солта и смленият черен пипер.
. Прибавят се нарязаните картофи и се разбъркват добре.
. Прехвърлят се в намаслена тава за печене.
. Пекат се 50-55 минути, като се разбъркват отвреме на време.


източник : sonulya
« Последна редакция: 14 Юни 2008, 23:21:20 от marabu »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

uhanie

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 478
  • В оптимизма е бъдещето!
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #77 -: 24 Юни 2008, 15:00:04 »
Моето картофено пюре
 
1,5 кг.картофи;
250 гр.майонеза;
3-4 с.л.кисело млеко;
1 с.л.горчица;
сол;
черен пипер;
ронена чубрица/по желание/;

Сваряват се картофите и се намачкат,прибавят се майонезата,киселото млеко,горчицата.Подпраявме с ароматите и солта.
У дома всички го обичат и го предпочитат пред класическото.
:P

Tango

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 352
  • Той ме обича!
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #78 -: 24 Юни 2008, 20:23:59 »
uhanie, твоята рецепта ми напомня за картофеното пюре, което правеше майка ми преди, само че слагаше и скилидка-две счукан чесън и го мажехме на филийки препечен хляб и украсявахме сандвича с кисели краставички и варено яйце. Много вкусно става! :thumbup:
Да казваме по-често на хората, които обичаме, ЧЕ ГИ ОБИЧАМЕ!!!

uhanie

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 478
  • В оптимизма е бъдещето!
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #79 -: 26 Юни 2008, 12:42:25 »
uhanie, твоята рецепта ми напомня за картофеното пюре, което правеше майка ми преди, само че слагаше и скилидка-две счукан чесън и го мажехме на филийки препечен хляб и украсявахме сандвича с кисели краставички и варено яйце. Много вкусно става! :thumbup:
Наистина е много вкусно ::)И следващия път ще сложа чесънче,за да го разнообразим :thumbup:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #80 -: 01 Юли 2008, 14:19:12 »
Печени картофи  CAJUN
Източник : Carina kuking.net

marabu приготвих картофки по твоята рецепта...много вкусно се получи...ето резултата...[/i]
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #81 -: 01 Юли 2008, 16:16:43 »
 :yahoo: и аз и аз се нареждам за тях вече - много обичам картофи  :blush2:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #82 -: 05 Юли 2008, 22:06:00 »
Печени картофи...

картофи

алуминиево фолио

сол

Картофите се измиват хубаво,подсушават се и се увиват в фолиото всеки поотделно.В тавата сипваме едра сол или морска,така че да покрие дъното,подреждаме картофите и печем на 200 градуса до готовност.Проверяваме като натискаме с дървена лъжица леко,щом стане кората мека,картофките са готови...Лека гарнитура за месо и риба.

Рецептата е от една руска телевизия.



Добър апетит!!!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #83 -: 07 Юли 2008, 13:27:38 »
uhanie, много интересно картофено пюре - горчица и кисело мляко......Изненадващо ми е......  :thumbup:

irinka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1464
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #84 -: 26 Юли 2008, 15:38:46 »
                        Картофи със сос на фурна

800. картофи
25 г. брашно
100 мл. олио
300 мл.прясно мляко
4 яйца
настърган кашкавал
магданоз копър
черен пипер
сол

Картофите се нарязват на кубчета и се изпържват в мазнината.Посоляват се и се изваждат.В мазнината се запържва до златисто брашното,налива се прясното мляко и се вари на слаб котлон докато се получи гъст сос.Отделя се половината от соса,а към останалата се прибавят яйцата,картофите и подправките.Сместа се разбърква и се изсипва в тавичка.Залива се с отделения сос,поръсва се с настъргания кашкавал и се запича.


рецептата не е моя,но откъде е,незнам  ::)

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3399
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #85 -: 26 Юли 2008, 16:40:31 »

irinka, много апетитни картофки. А като чета рецептата се очертават и доста вкусни. :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #86 -: 26 Юли 2008, 18:33:30 »
                        Картофи със сос на фурна

Иринке, ястието, което предлагаш е много вкусно, но името му е  Огретен от картофи с кашкавал. Това е един от най-класическите огретени. За по ефектното му поднасяне и наслаждаване на соса му, картофите се правят на отделни купчинки, за всяка порция по една. Ето информация по въпроса:   Огретени   и огретен - класика    :thumbup:

irinka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1464
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #87 -: 26 Юли 2008, 19:15:03 »
Жоро, честно казано не бях се замислила,че  е огретен.Рецептата я имам под това заглавие и затова така я пуснах.Прегледах темата и видях,че няма така предложени картофите и я пуснах.Нека тогава модераторите да изтрият рецептата,не бях видяла темата за Огретени.

monbru

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #88 -: 30 Юли 2008, 23:28:55 »
В нашето семейство картофите са не само долюбвани, бих казала дори обичани.  :yahoo: Под каквато и да е форма. Вече се чудя какви разновидности да измислям. Всеки от нас обича пържени хрупкави картофки, но в горещите летни дни ни се иска да хапваме по-леко. Инспирирана от предложението на Мими реших да експериментирам и направих хрупкави картофки, но във фурната, за да не са много тежки от мазнината.

Хрупкави картофки на фурна

Продукти:

не много едри картофи (при мен бяха около 800 гр)
4 суп. л. олио
½ ч.л. сол
2 суп. л. сладък червен пипер
½ ч. л. червен пипер кайен (донесен ми е от чужбина, доста е пикантничък)
(Мисля, че тук могат да се правят различни вариации за подправките според индивидуалните предпочитания и вкусове.)

Обелените картофи нарязваме на четвъртинки (да се получат хубави полумесеци), подсушаваме, изсипваме в купа и поръсваме с олиото. Разбъркваме добре, за да се разпредели мазнината равномерно.
Нареждаме картофите върху постланата с хартия за печене тава на фурната, като се опитваме да ги поставим на облата им страна, за да са свободни двете други страни на среза.
Разбъркваме подправките и нанасяме върху картофите, като се стремим да поръсим всички. Тавата се поставя в предварително загрятата на 250 о фурна (ако е с вентилатор - на 200 о) и печем 20-20 минути. Резултатът беше хрупкави пикантни картофки, които не бяха много мазни, но се усладиха на всички ни. Надявам се да се харесат и на други! :smile1:

Вариант: Ако имате търпение и желание и ако количеството картофки е по-малко, бихте могли да завиете около картофките тънки парченца бекон и така да ги запечете.

Към това забърках и един дип за топване на картофките от извара, кисело мляко, ситно нарязани кисели краставички, една зелена ябълка, няколко стръка пресен лук и малко прясно смлян черен пипер. Разбъркваме всички съставки много добре и се получава много приятно „мазило”, както го наричаме вкъщи. Да ви е сладко!   :smile1:

nadja_sp

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 227
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #89 -: 08 Септември 2008, 17:42:53 »
Картофи с лимон и зехтин

1 кг. картофи
1 стрък лимонена трева
5 с.л. зехтин
сока от 1 лимон
сол, черен пипер

Сваряваме картофите в подсолена вода заедно с лимонената трева.
Когато са готови, картофите се отцеждат от водата, лимоновата трева се изхвьрля.
С вилица намачкваме картофите,овкусяваме със зехтина, лимоновия сок и прясно смлян черен пипер.