Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 394042 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #45 -: 07 Февруари 2008, 19:56:25 »
Зимна гарнитура от картофи по самоковски /може и като отделно ястие/

Продукти за 4 порции:

10-12 картофа
сол, универсална подправка
1.к.ч.олио
сурова туршия

Приготвяне:

Картофите се измиват и сваряват с кората. Обелват се топли и се намачкват с прибор, но не съвсем като за пюре, а на "по-едро". Нарязват се на дребно 1 чушка и 1 домат от туршия /поради липса този път сложих 2-3 настъргани моркова на ситно и 1 чушка и стана чудесно, дори повече ми хареса/. Добавят се при картофите. Ако обичате по-солено като нас, добавяте сол и универсална подправка. Загрява се тиган с олио на котлона и се изсипва сместта в него. Разбърква се хубаво, да не загаря няколко минути. Това е. Просто, но вкусно - опитайте. :air_kiss:

Забележка:
На снимката гарнитурата е към шницелите Сан Джакобс на Габи

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #46 -: 08 Февруари 2008, 22:50:21 »
Печени картoфи с лимон и розмарин



500 г картофи
1 с л ситно нарязан розмарин
или 1 ч л сух розмарин
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ч л сол
3 с л зехтин


. Картофите нарязват на половинки или четвъртинки.
. Нареждат се в намаслена тава.
. Поръсват се с настърганата лимонова кора, ситно нарязаният розмарин и се посоляват.
. Напръскват се с 3 с л зехтин.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за 30-35 минути или докато станат златисти.

esmeralda

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 146
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #47 -: 11 Февруари 2008, 08:32:45 »
СУСАМЕНИ КАРТОФИ С РАЗЯДКА ОТ СИРЕНЕ

600-700 гр.картофи,3 яйца, 100 гр.сусам,1-2 с.л.брашно
За разядката:
100 гр.сирене, 100 гр.майонеза, 1-2 с.л.кисело мляко,1-2 с.л.доматено пюре, магданоз,1 скилидка чесън

Картофите се сваряват, но да се внимава да не са разварени и се нарязват на кръгчета с дебелина около 1 см. В дълбока чиния се разбиват яйцата с брашното щипка сол и сусама.Всяко кръгче картоф се потапя в яйчената смес и се пържи в нагорещено олио до порозовяване. Ако плънката не се задържа върху картофите може да се овалят в брашно и тогава да се потапят в яйцето или да се сложи повече брашно в яйчената смес,за да стане по-лепкава.
За разядката- всички продукти се пасират заедно.
 Тези картофчета много ни харесаха- правя ги вече два пъти като мезе когато идват гости и винаги бързо свършват.
"Аз туй няма да го търпя и толкоз"
Есмералда Вихронрав- вещица в Света на Диска

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #49 -: 19 Февруари 2008, 12:18:10 »
Картофи с бекон и Пармезан




500 г картофи
50 г настърган Пармезан
4 резена бекон
щипка смляно индийско орехче
ситно нарязан магданоз


. Картофите се измиват, пускат се в студена подсолена вода и се слагат да заврят.
. Покриват се с капак и се варят 20-25 минути на умерен огън, докато омекнат.
. След като поизстинат, се обелват и се нарязват на половинки.
. В купа се смесват настърганият Пармезан, ситно нарязаният магданоз и индийското орехче.
. Половинките картофи се овалват в сместа.
. Огнеупорна тава се намаслява и се поставя празна в предварително загрята фурна на 200 С за 10 минути.
. В нагрятата тава се нареждат картофите и се пекат 15 минути.
. Резените бекон се нарязват на дребно.
. След 15-та минута беконът се нарежда върху картофите.
. Картофите се запичат за 15 минути.

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 765
  • Vicky
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #50 -: 21 Февруари 2008, 10:20:33 »
КАРТОФИ ПО ПАЗАРДЖИШКИ

рецептата знам от свеки, много лесни за приготвяне, но за сметка на това стават хрупкави и вкусни!

Средни по големина картофи се обелват и разрязват на половинки.Всяка половинка се натрива със сол от към разрязаната част и се захлупва в намазана с олио тавичка. Сипва се съвсем малко вода колкото да покрие леко дъното на тавичката и се запичат до златисто.

Svetlana P

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 614
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #51 -: 21 Февруари 2008, 10:47:23 »
Печени картофи

Картофите се нарязват и се поставят в купа, подправят се със сол, чер пипер и подправки по желание (аз сложих риган). Слага се малко олио(1-2 с.л.) и се разбъркват за да се омажат добре. В тавата се слага хартия за печене и се изсипват картофите.
Печат се в загрята до 180°С фурна.


marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #52 -: 21 Февруари 2008, 10:50:08 »
тази
Печени картофи



тази ми е любимата (мързелива) дори не ги режа. така.. ами само на две и ги слагам в един плик..в плика сипвам олио (зехтин) подправки... и сол.. разтръсвам плика.. и изсипвам в тавата.. оттам тавата във фурната и на 200 около 40 мин (вода не слагам) - супер мързеливо е и вкусно накрая  :smile1:

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 765
  • Vicky
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #53 -: 21 Февруари 2008, 11:14:12 »
Картофено Пюре по Арабски

рецептата я имам записана, но от къде е не си спомням

3-4 средно големи картофа
2 глави лук
1 лимон
1/2 к. чашка зехтин
сол, скилидки чесън, джоджен(аз лично не слагам)

Картофите се белят и нарязват на парчета. Варят се в подсолена вода заедно с главите лук нарязани на четвъртинки. Като са готови отцеждат се и още горещи пасираме. Добавят се няколко скилидки смлян чесън, сок от 1 лимон и, 1/2 к. чашка зехтин и сол на вкус.
Пюрето е много вкусно и го препоръчвам на всички
« Последна редакция: 21 Февруари 2008, 11:23:20 от kostilq »

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #54 -: 26 Февруари 2008, 11:50:11 »
Салата от картофи с кренвирши

10 кренвирша
500 г пресни картофи
7-8 малки кисели краставички
2 с л ситно нарязан див чесън (шнитлаух)

1 с л горчица на зърна
щипка захар
1 с л бял винен оцет
3 с л зехтин


. Кренвиршите се сваряват за кратко и се обелват.
. Нарязват се на парчета по диагонал с дебелина 1,5 см.
. Картофите се измиват и се сваряват, нарязват се на дебели филии.
. Киселите краставички се нарязват на дребни кубчета.
. В купа се смесват нарязаните кренвирши, картофите и краставичките.
. Отделно с вилица се разбиват добре : горчицата, захарта, белият винен оцет и зехтинът.
. Заливката се прехвърля в голяма купа и се прибавят картофите, кренвиршите и краставичките.
. Разбърква се внимателно и се поръсва със ситно нарязан див чесън.


** За 4 порции
*** източник Family Circle
**** Вкусна салата и удобна за пикник  :smile1:

ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 602
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #55 -: 13 Март 2008, 21:23:50 »
          Панирани картофки с пълнеж от сирене и подправки

продукти :
              малки картофи
за пълнежа:
              сирене/натрошено/
              малко олио
              подправки по желание / аз сложих чесново брашно, чубрица, черен пипер/
за панировката:
              галета
              яйца

Начин на приготвяне:
   Сваряват се картофите, като се внимава да не се разварят.Обелват се,посоляват се, след като изстинат се срязват на две половинки и с лъжичка внимателно се издълбават.Пълнят се с плънка от натрошеното сирене с малко олио и подправките.Двете половинки се затварят, овалват се в галета и така престояват 10 минути.Потапят се в разбитите яйца и се пържат.
« Последна редакция: 14 Март 2008, 14:46:22 от ТАНЯ_70 »

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1175

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #58 -: 03 Април 2008, 22:24:14 »
Картофи по селски



1 кг картофи
червен пипер
сол


. Картофите се измиват.
. Сваряват се необелени в леко подсолена вода.
. Отцеждат се и се охлаждат.
. Разрязват се на 4.
. Овалват се в червен пипер (по желание лют или сладък).
. Запържват се в тиган с малко сгорещена мазнина.
. По желание се прибавя счукан чесън и/или ситно нарязан копър.

Xaly-Bet

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 68
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #59 -: 04 Април 2008, 16:52:06 »
Може ли да попитам
...тези картофки пресни ли трябва да са?