Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 375954 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #225 -: 04 Октомври 2013, 10:14:17 »
и целина и пащърнак  :thumbup: Страхотно, Диде, първи вариант ми допадна много!
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #226 -: 04 Октомври 2013, 10:24:01 »
исках да посоча източника, но не знам как да променя мнение... както и да е ... девойката се казва Cheri Neufeld

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #227 -: 04 Октомври 2013, 10:51:50 »
исках да посоча източника, но не знам как да променя мнение... както и да е ... девойката се казва Cheri Neufeld

Не знаех, че девойката Чери има заслуга за моите чипсове - така ги правя в МВ-та, още децата докато бяха малки (преди бая години). Благодаря й все пак.

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #228 -: 04 Октомври 2013, 10:58:48 »
от нея ги видях  :smile1: не знам кой е първоизточника и едва ли някой знае, но не съм се сетила сама - пояснявам се  :thumbup:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #229 -: 04 Октомври 2013, 11:15:21 »
Няма лошо, Дидка. Понякога готвя нещо и си мисля, че съм първооткривател, после проверявам чрез Гугльото и се оказва, че някой друг е направил подобно. Просто асоциираме понякога с нещо видяно, чуто, прочетено ...
Пък подобни хитринки като тази, е хубаво да се споделят. И като тебе, ако посочваш от къде е видяно, е просто чудесно. Само че аз имам лошия навик, да не си записвам..

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #230 -: 28 Октомври 2013, 12:34:46 »
Снощи правих по памет, че нямах достъп до комп и нищо не стана - сега виждам - не ги мих, след като нарязах ::)
Залепиха се на тавата, но иначе останаха влажни, не хрупкави - и във фурната, и във МВ
Ще пробвам да ги мия и подсушавам :thumbup:

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #231 -: 07 Януари 2014, 10:08:40 »
Картофени кюфтета ПУФ  :P

6 средни картофа
1 ч.л. сол

2 яйца
2 с.л. квасена сметана
1/2 к.л. сода
2 капки оцет за гасене на содата
1 ч.л. суха чубрица
1 к.л. сух риган
1 к.л. пикантина (или 1/2 кубче пил.бульон)
1 скилидка смачкан чесън (или 1/2 к.л. чесън на прах)
1 к.л. сол
шипка черен пипер
1/2 ч.ч. натрошено сирене (аз сложих овче)

брашно за овалване
олио за пържене

Картофите се обелват, измиват и нарязват като за мусака (на кубчета). Слагат се в тенджера. Заливат се с вода (да ги покрие. Добавя се сол. Варят се до готовност. Оставят се да изстинат с водата! Изцеждат се.
В купа се смесват останалите съставки.
В плитка чиния се вадят по малко от картофите и се намачкват с вилица - грубо, за да останат парченца. Прехвърлят се в купата. Процедурата се повтаря докато свършат картофите.
Омесва се кайма. С влажни ръце се оформят кюфтета (при мен излязоха точно 20бр). Поставят се върху навлажнена чиния/поднос. Готовите кюфтета се овалват в брашно.
Загрява се олиото в тиган, на средна температура. Кюфтетата се пържат до златисто.
Вървят с млечен чеснов сос, спаначено или магданозено песто, както и само с охладено бяло вино  :drinks:


vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #232 -: 07 Януари 2014, 14:56:41 »
Дидка, сварените по този начин картофи и приготвени на кюфтета при мен се разпадат после, рядка ми става сместта, винаги за картофени кюфтета варя цели картофите - за да не поемат вода :innocent:

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #233 -: 07 Януари 2014, 15:48:18 »
Странно, при мен се получи добре. След като ги овалям в брашно ги оставям да починат, не ги пържа веднага. Сместа става малко по-рядка от кайма, но добре се оформиха.

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #234 -: 07 Януари 2014, 15:51:08 »
Винаги варя картофите без обелките, защото не обичам дъха, който оставят  :thumbup: Освен това ги варя в малко вода!
Но ако водата те притеснява можеш да ги свариш на пара  :innocent:

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 753
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #235 -: 07 Януари 2014, 16:11:48 »
Ако приготвената смес при пържене се разпада - малко са яйцата! Прибавете още едно!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2254
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #236 -: 10 Януари 2014, 16:05:08 »
Картофено руло с обвивка от лозови листа

Продукти:
1 буркан стерилизирани лозови листа

За картофената смес:
1.5 кг. Картофи
3 яйца
Около 50 мл. Зехтин
Сол, черен пипер и чубрица на вкус
По желание: 1 стрък ситно нарязан праз-лук

За плънката:
300 гр. Сирене
300 гр. Кашкавал
300 гр. Шунка
3-4 кисели (мариновани) краставички

Картофите се сваряват, обелват и намачкват с преса или вилица.
Към тях се прибавят яйцата, зехтина, праз-лука (ако има ;)) и подправките и хубаво се омесват.
Форма за кекс се намазнява, облепя се с лозови листа, като се оставят 3-4 листа настрани.
Половината от картофената смес се разпределя равномерно върху лозовите листа. Нареждат се сиренето, шунката и кашкавала. Върху тях се нареждат нарязаните на тънки лентички краставички. Другата половина от картофената смес се разпределя върху плънката. Най-отгоре се покрива с останалите лозови листа.
Пече се на около 180-190 градуса около 30-40 минути.
След изпичането се обръща в подходящ съд. Сервира се нарязано за парчета с дебелина около 2-3 см.
Добър апетит!



И разрез:

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1726
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #237 -: 22 Януари 2014, 17:56:35 »
Запечени, пълнени картофи с Млечен дип със суджук
/за 4 порции/





Вземете четен брой едри картофи според броя порции (по 2 на порция)
Почистете ги, измийте ги и ги сложете в студена и леко подсолена вода да се сварят до полуготовност.
Отведете от котлона, отцедете и залейте картофите със студена вода. Нека постоят в нея, докато се охладят, след което ги извадете да изстинат напълно.
Ако нямате готов дип, това е времето да го приготвите, като вместо извара може да ползвате Котидж сирене или Фета (изпробвани са). Количеството дадено горе в рецептата е достатъчно да напълните 8 картофа, т.е. за 4 порции. В сместа добавете 1 яйце и около шепа настърган кашкавал .
Включете фурната да се загрява на 220°
Отрежете малко и тънко резенче от дъното на картофите (като дебела обелка), за да могат да стоят стабилно. После отрежете и едно по-голямо от горната страна, нещо като капаче, а самият картоф издълбайте с малка лъжичка като заформите панички със дебелина на стените 5-6 мм. Внимавайте да не пробиете дъната!
Сложете по малка бучица масло на дъното на всяка картофена паничка и напълнете с млечен дип. Подредете картофите в тавичка, застлана с хартия за печене и сложете в загрятата фурна, на средно ниво да се запекат за около 30 минути. По желание преди да ги извадите, може да поръсите с малко настърган кашкавал и да върнете във фурната да се разтопи.

Докато се пекат картофите, сложете в купа вътрешността им, която сте изгребали с лъжичката, намачкайте я на пюре и разбийте с малко горчица и майонеза до гъст сос. Преди сервиране разстелете от него по дъното на всяка порционна чиния (или в общо плато), а отгоре подредете пълнените картофи.
Поднесете веднага с прясна зелена салата.

Да ви е сладко!

zoica

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1300
  • Живка
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #238 -: 22 Януари 2014, 18:22:16 »
Ех,че вкусно ,Ирме-бих си хапнала с удоволствие от тези картофки.Така красиво си ги направила....
"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш напълно"!
http://receptitenazoii.blogspot.com/

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1726
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #239 -: 22 Януари 2014, 18:56:02 »
Благодаря, Живе!  :air_kiss:
Не са кой знае какво ястие, но е леко и са наистина много вкусни. У дома тая зима (дето не е зима) няколко пъти вече ги правя.